ΤΟΠΙΚΑ

Αντιπαράθεση για την κατάληψη

αντιπαράθεση-για-την-κατάληψη-434533

«H τοπική κοινωνία και όλες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως άλλων διαφορών και ανεξαρτήτως προσώπων, οφείλουν να υπερασπιστούν την πολιτική και θεσμική αυτονομία της αυτοδιοίκησης και να στηρίξουν τον αυτοδιοικητικό θεσμό, που δεν πρέπει με τίποτε να ισοπεδωθεί και να καταρρακωθεί μέσα σε κλίμα γενικής απαξίωσης των πάντων».
Τα   παραπάνω σημειώνει   σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου στον απόηχο της προχθεσινής   κατάληψης του Δημαρχείου από ομάδα   αγανακτισμένων πολιτών που μετά την προχθεσινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία    στους δρόμους του Βόλου κατέληξε στο Δημαρχείο.
Για τα   προχθεσινά γεγονότα στο Δημαρχείο του Βόλου αναφέρονται και οι αγανακτισμένοι πολίτες του Βόλου που με ανακοίνωση που έδωσαν   στη δημοσιότητα    καταφέρονται    για τον προβοκατόρικο, όπως σημειώνουν,  τρόπο που αντιμετωπίστηκε από μερίδα των ΜΜΕ η προχθεσινή κινητοποίησή τους,   φωτογραφίζοντας και αναδεικνύοντας ορισμένα περιστατικά όπως η χάραξη συνθημάτων στο εσωτερικό του Δημαρχείου. Με   τον τρόπο αυτό, σημειώνεται, υποβαθμίζεται με εσκεμμένο τρόπο το μαζικό κίνημα    των αγανακτισμένων που πλέον αγκαλιάζεται από όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας
 
 Η δήλωση  Σκοτινιώτη
 
Ειδικότερα η δήλωση του Δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη έχει ως εξής:
 
«Σε ανύποπτο χρόνο, πριν από αρκετά χρόνια, είχα διατυπώσει την άποψη, η οποία  αποτελεί πεποίθησή μου, ότι ο θεσμός της αυτοδιοίκησης έχει βαθμιαία μεταλλαχθεί και από ένας δημοκρατικός λαϊκός θεσμός τείνει να εξελιχθεί  σε κλειστό σχήμα με καθεστωτικά χαρακτηριστικά και κλειστούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες και τις πραγματικές ανάγκες τους.  
Τη διαπίστωση αυτή επανέλαβα επίμονα και προεκλογικά, τονίζοντας ότι απόλυτη προτεραιότητα για μας, περισσότερο και από το αν θα γίνουν λιγότερα ή περισσότερα έργα ή αν θα λυθεί το ένα ή το άλλο πρόβλημα της πόλης, είναι να ξανακερδίσει η Αυτοδιοίκηση την εμπιστοσύνη των πολιτών και να αποκαταστήσει την κλονισμένη της αξιοπιστία.
Οφείλω, ωστόσο, να υπογραμμίσω με έμφαση πως το γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση έχει αποκτήσει αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν σημαίνει και ότι έχει ακυρωθεί ο αυτόνομος θεσμικός και πολιτικός της ρόλος. Δεν  σημαίνει ότι μπορεί να ισοπεδώνεται και να ταυτίζεται με καταστάσεις που έχουν οδηγήσει το πολιτικό και κομματικό σύστημα της χώρας στα όρια της χρεοκοπίας και  της κατάρρευσης. Άλλωστε, αποτελεί πλέον κοινό τόπο, ότι  το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό.
Κάνοντας αυτή τη σαφή διαφοροποίηση, θέλω να τονίσω ότι η τοπική  κοινωνία και όλες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως άλλων διαφορών και ανεξαρτήτως προσώπων, οφείλουν να υπερασπιστούν την πολιτική και θεσμική αυτονομία της αυτοδιοίκησης και να στηρίξουν τον αυτοδιοικητικό θεσμό, που δεν πρέπει με τίποτε  να ισοπεδωθεί και να καταρρακωθεί μέσα σε κλίμα γενικής απαξίωσης των πάντων.
Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για το Δήμο Βόλου όπου, με απόλυτη προσήλωση και επιμονή, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας κάνουμε καθημερινά  πράξη τον προεκλογικό μας στόχο για  ηθική επαναθεμελίωση της αυτοδιοίκησης και προσπαθούμε να διαρρήξουμε κάθε σχέση με φαινόμενα του παρελθόντος, τα οποία οδήγησαν την αυτοδιοίκηση εκεί που την οδήγησαν.  Έχουμε κόψει με μαχαίρι  τις προσλήψεις από το παράθυρο, έχουμε επιβάλει τη νομιμότητα στην οικονομική διαχείριση και την απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις λειτουργίες του Δήμου, έχουμε βάλει τέλος σε φαινόμενα κομματισμού και ευνοιοκρατίας. Πιστεύω πραγματικά πως αυτό που συντελείται στο Δήμο Βόλου, ανεξάρτητα από πρόσωπα, πρέπει να το στηρίξει ενεργά η τοπική κοινωνία, που ούτως ή άλλως το στηρίζει, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά. Παράλληλα πιστεύω πως είναι χρέος όλων των   πολιτικών, κοινωνικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων, να τοποθετηθούν υπεύθυνα απέναντι στα συγκεκριμένα ζητήματα.
Θέλω να διευκρινίσω ότι τα όσα συνέβησαν  δεν αισθάνομαι ότι με αφορούν προσωπικά. Είναι γνωστό ότι η ζωή μου είναι ανοιχτό βιβλίο. Στην πολιτική έχω περάσει δια πυρός και σιδήρου, τίποτα δεν  βρήκα έτοιμο και τίποτα δεν μου χαρίστηκε. Έχω κάνει ένα μεγάλο πολιτικό κύκλο και είμαι ευτυχής και υπερήφανος για το γεγονός ότι ο κύκλος αυτός είναι ηθικά αψεγάδιαστος,  και έτσι θα ολοκληρωθεί. Ακριβώς, λόγω αυτής της μακράς πολιτικής και αυτοδιοικητικής διαδρομής μου και όχι με την ιδιότητα του Δημάρχου, θεωρώ ότι έχω υποχρέωση να πω αυτά που λέω και να καλέσω την τοπική κοινωνία να υπερασπιστεί την Αυτοδιοίκηση και το Δήμο Βόλου».
 
Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας                                                                                                       
Ανακοίνωση   για το θέμα της προχθεσινής κατάληψης του Δημαρχείου Βόλου εξέδωσε και ο   Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας. Η ανακοίνωση που υπογράφεται από την Πρόεδρο   και τη Γενική Γραμματέα του Δ.Σ., κ.κ. Ντίνα Φώτου και Θάλεια Στάχτου αντίστοιχα, έχει ως εξής :
        «Το    Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων O.T.A Ν. Μαγνησίας συνεδρίασε εκτάκτως και καταδίκασε τα χθεσινά έκτροπα των γνωστών – αγνώστων, με αποκορύφωμα τον προπηλακισμό του Δημάρχου και στελεχών της Δημοτικής Αρχής στο κτήριο του Δημαρχείου, μαζί με όλα τα ευτράπελα που ακολούθησαν (καταστροφές πορτών – τουαλετών, γράψιμο συνθημάτων στους τοίχους, ρύπανση των χώρων του Δημαρχείου κ.λ.π.).
       Τέτοια θλιβερά γεγονότα, αν δεν υποκινούνται, τουλάχιστον αμαυρώνουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως ήταν οι χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις χιλιάδων εργαζόμενων της πόλης μας.
      Δηλώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με τέτοιου είδους μεθοδευμένες (αυθόρμητες) συμπεριφορές που πλήττουν το εργατικό λαϊκό κίνημα και τις καταδικάζουμε απερίφραστα.
Καλούμε δε τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να καταδικάσουν τα χθεσινά γεγονότα».
 
 Οι   αγανακτισμένοι  του Βόλου  
 Στα    περί «ομηρίας» και   «ζημιών» στο Δημαρχείο του Βόλου οι αγανακτισμένοι πολίτες του Βόλου έδωσαν στη δημοσιότητα   την παρακάτω ανακοίνωση: 
«Η σημερινή ογκώδης κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στα απεχθή μέτρα του μνημονίου και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίστηκε από μερίδα των ΜΜΕ με το γνωστό κλασικό προβοκατόρικο εικονογραφημένο τρόπο.
 Ειδικότερα, στην πόλη του Βόλου η δίκαιη αγωνία χιλιάδων πολιτών στην απεργιακή κινητοποίηση που κατέληξε στη συμβολική κατάληψη του Δημαρχείου και την Περιφέρεια επισκιάστηκε από μερίδα του Τύπου και των ΜΜΕ φωτογραφίζοντας και αναδεικνύοντας  ορισμένα περιστατικά, όπως η χάραξη συνθημάτων στον τοίχο του εσωτερικού χώρου του Δημαρχείου. Στην ουσία υποβαθμίζεται με εσκεμμένο τρόπο το μαζικό κίνημα των αγανακτισμένων, που πλέον αγκαλιάζεται από όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας.
Για ποιο λόγο ήταν κλειδωμένη η πόρτα του Δημαρχείου και άρα απαγορευμένη η είσοδος στον πολίτη; Τι ακριβώς φοβάται ο Δήμαρχος, όταν ο ίδιος επικαλείται ότι του έχει δοθεί λαϊκή εντολή;
Για ποια ακριβώς ομηρία μιλούν; Ο χώρος του Δημαρχείου είναι δημόσιος, συνεπώς έχει τη δυνατότητα πρόσβασης ο κάθε πολίτης είτε συναινεί με την εκάστοτε πολιτική του Δήμου, είτε διαμαρτύρεται και εναντιώνεται σε αυτήν. Το Δημαρχείο, ακόμα και το γραφείο του Δημάρχου, ανήκει στο λαό και δεν είναι τσιφλίκι κανενός. «Ομηρία» είναι αυτό που ζει ο ελληνικός λαός εδώ και 20 περίπου μήνες και όχι η δίκαιη, τίμια και η ειλικρινής διαμαρτυρία που εκφράστηκε χθες (προχθές)  στο πρόσωπο του κυρίου Σκοτινιώτη.
Τα ΜΜΕ πρέπει να καταλάβουν ότι πραγματικότητα είναι οι  μεγάλες λαϊκές μάζες που μένουν εδώ και 20 μέρες στις πλατείες,  διεκδικώντας μία δίκαιη, αξιοπρεπή ζωή, ενάντια στις πολιτικές που τόσο καιρό πιστά υπηρετούν και στηρίζουν».
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου