ΤΟΠΙΚΑ

Φαρμάκι πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ

φαρμάκι-πληρώνουν-οι-ασφαλισμένοι-το-434751

Φαρμάκι πληρώνουν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΙΚΑ στο Βόλο αρκετά φάρμακα που το τελευταίο διάστημα εξαιρέθηκαν από τη λίστα. Αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών γίνονται καθημερινά οι γιατροί στο ΙΚΑ που βρίσκονται «αντιμέτωποι» με τους ασθενείς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Δεκάδες φάρμακα από τις αρχές Μαΐου 2011 σταμάτησαν να χορηγούνται σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ οι οποίοι υποχρεώνονται πλέον και πληρώνουν το 100% της αξίας τους, καθώς δεν συνταγογραφούνται αφού περιλαμβάνονται στην «αρνητική λίστα» φαρμάκων μέσω της οποίας υπολογίζει το Υπουργείο Υγείας  εξοικονομούνται 140 εκατ. ευρώ ετησίως για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το θέμα προκαλεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις καθώς χρόνια πάσχοντες όπως διαβητικοί, καρδιοπαθείς, ασθενείς με χρόνιες αρθρίτιδες, αναγκάζονται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη σε μία περίοδο πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Την ίδια ώρα όμως οι ασφαλισμένοι έχουν να αντιπαλέψουν και άλλο «Γολγοθά», αφού σπεύδουν από τις 6.30 το πρωί να περιμένουν στα ιατρεία για να εξεταστούν ή να συνταγογραφήσουν τη θεραπεία τους στις 9.00 το πρωί.
Η Νομαρχιακή Μονάδα του ΙΚΑ είναι πλέον αποδεκατισμένη από οικογενειακούς γιατρούς. Το πρόβλημα εκτιμάται ότι θα λυθεί από μέρα σε μέρα, αφού αναμένεται η πρόσληψη των 24 γιατρών που θα ανακουφίσει αρκετά την κατάσταση.
Οι εναπομείναντες γιατροί αναγκάζονται να κάνουν περισσότερα και από είκοσι ραντεβού την ημέρα, γεγονός που κάτω από άλλες συνθήκες, δεν θεωρείται επιστημονικά σωστό.
Στις περιπτώσεις που απαιτείται μάλιστα η συνταγογράφηση κάποιας εξέτασης, κυρίως μικροβιολογικής, απαιτείται στη συνέχεια ο ασφαλισμένος να μεταβεί στο ΙΚΑ σε άλλο γιατρό, ελεγκτή, για να πάρει υπογραφή και σφραγίδα και ενίοτε και σε δεύτερο.
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν σε αυτό. Οι γιατροί βάση των διατάξεων του ΙΚΑ έχουν δικαίωμα να γράψουν πολύ συγκεκριμένο αριθμό φαρμάκων πλέον και εξετάσεων, ανεξάρτητα εάν σε αρκετές περιπτώσεις θεωρούν ότι απαιτούνται περισσότερα για την σωστή θεραπεία του ασθενή.   Όταν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να επανέλθει δεύτερη και τρίτη φορά προκειμένου να γραφτούν τα επιπλέον φάρμακα ή οι νέες εξετάσεις και να εγκριθούν σχετικά. Και αυτό πολύ απλά σημαίνει επανάληψη της ταλαιπωρίας και ξανά από την αρχή.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου