ΤΟΠΙΚΑ

Κατάληψη στο γραφείο του Δημάρχου Βόλου

κατάληψη-στο-γραφείο-του-δημάρχου-βόλ-434776

Κατάληψη στο γραφείο του Δημάρχου Βόλου έκαναν χθες το μεσημέρι εκατό περίπου από τους διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία των «Αγανακτισμένων», που από το κτήριο της Νομαρχίας κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο του Βόλου.
 
Για μισή περίπου ώρα ο Δήμαρχος, που φάνηκε να αιφνιδιάζεται από το πλήθος που εισέβαλε στο γραφείο του, ήλθε πρόσωπο με πρόσωπο με περίπου εκατό διαδηλωτές που κατέλαβαν κάθε χώρο τού όχι και ιδιαίτερα ευρύχωρου γραφείου του, στον πρώτο όροφο του κτηρίου που βλέπει προς το λιμάνι. Μαζί του εκείνη την ώρα ήταν στο γραφείο οι στενοί του συνεργάτες, όπως η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νατάσσα Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Παύλος Μαβίδης, ο ειδικός γραμματέας του Δημάρχου Σωτήρης Κυριάκος και η προϊσταμένη του Γραφείου του Δημάρχου Μαρία Σπανού.  
Οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο γραφείο του Π. Σκοτινιώτη ήταν περίπου εκατό, αρκετοί από τους οποίους ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Οι περισσότεροι από τους καταληψίες ήταν νεαρής ηλικίας, περίπου 30 ετών, ενώ το ίδιο δυναμική με τους άντρες ήταν και η παρουσία των γυναικών. Την ίδια ώρα που οι εκατό διαδηλωτές έκαναν κατάληψη στο γραφείο του Δημάρχου, αντίστοιχος αριθμός διαδηλωτών είχε διασκορπιστεί στους διαδρόμους του α΄ ορόφου του Δημαρχείου, στην αίθουσα εκδηλώσεων και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την απουσία των δημοτικών υπαλλήλων που συμμετείχαν στη χθεσινή πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ  έγραψαν στους τοίχους διάφορα συνθήματα.
Τα υπόλοιπα 150 – 200 άτομα παρέμειναν στην πλατεία από την πίσω πλευρά του Δημαρχείου.
Οι διαδηλωτές, περίπου 400 άτομα, έφτασαν λίγο μετά τις 1.30 το μεσημέρι από την πλευρά του Θεάτρου. Η κεφαλή της πορείας με την άφιξή της στο Δημαρχείο επιχείρησε να παραβιάσει τη σιδερένια πόρτα εισόδου του κτηρίου. Μετά από λίγα λεφτά η πόρτα υποχώρησε και οι διαδηλωτές άρχισαν να ανεβαίνουν κατά κύματα τα σκαλιά που οδηγούν στα γραφεία του α΄ ορόφου, όπως και στο γραφείο του Δημάρχου, φωνάζοντας διάφορα συνθήματα, όπως « κλέφτες – κλέφτες», «λαέ πεινάς, γιατί δεν τους κρεμάς», « Εεε, οοό, πάρτε το μνημόνιο και άντε από δω».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μισή ώρα που ήταν οι καταληψίες στο γραφείο του Δημάρχου ο Π. Σκοτινιώτης ήταν ανέκφραστος και δεν απαντούσε σε καμία από τις προκλήσεις των διαμαρτυρομένων, ακόμη και όταν μερικοί από τους πλέον ένθερμους πέταξαν νερό προς το πρόσωπο του. Οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν εν χορώ προς το Δήμαρχο διάφορα συνθήματα όπως «παραιτήσου – παραιτήσου», «Δήμαρχος του Μνημονίου», ενώ ζήτησαν ακόμη από το Δήμαρχο να υπογράψει την άρνηση του Μνημονίου και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Απάντηση ωστόσο δεν πήραν και πάλι, καθώς ο Δήμαρχος Βόλου παρέμεινε σιωπηλός, επιλέγοντας συνειδητά να μη ρίξει… λάδι στην φωτιά και στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.
Στα αξιοσημείωτα της ημίωρης παρουσίας των διαδηλωτών στο γραφείο του Δημάρχου σημειώνεται και η αντιδικία που είχε ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Κ. Βολιώτης που αντέδρασε και ήλθε στα χέρια με κάποιον από τους καταληψίες που τον ειρωνεύτηκε για τη χλιαρή αντίδραση της οικολογικής οργάνωσης για τη λειτουργία του εργοστασίου βιομάζας στο Βόλο. Τελικά το επεισόδιο δεν πήρε μεγαλύτερη έκταση μετά την επέμβαση των ψυχραιμοτέρων.
Σημειώνεται επίσης ότι καθ’ όλη τη διάρκεια κατάληψης του Δημαρχείου από τους «Αγανακτισμένους» ήταν εμφανής η απουσία αντρών της Αστυνομίας με τα διακριτικά της ΕΛ.ΑΣ, μολονότι άντρες της ΕΛ.ΑΣ εθεάθησαν να κινούνται με διακριτικότητα στους γύρω από το Δημαρχείο δρόμους.
Μετά από μισή ώρα οι καταληψίες εγκατέλειψαν το γραφείο του Δημάρχου Βόλου και κατευθύνθηκαν στη διπλανή αίθουσα συνελεύσεων, όπου και αποφάσισαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους για χθες το βράδυ και πάλι στην παραλία, στο ύψος του Πανεπιστημίου. Αμέσως μετά την αποχώρηση των διαμαρτυρομένων από το Δημαρχείο του Βόλου νωρίς το απόγευμα, έπιασαν δουλειά οι δημοτικοί υπάλληλοι, προκειμένου να καθαρίσουν όλους τους χώρους από τα συνθήματα που είχαν αναγραφεί σε όλους τους χώρους του Δημαρχείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου