ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτόγνωρες σε όγκο και παλμό

πρωτόγνωρες-σε-όγκο-και-παλμό-434789

Πρωτόγνωρες σε όγκο και παλμό οι συγκεντρώσεις που έγιναν χθες στο Βόλο στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συνταξιούχοι, νεολαίοι, άνεργοι και επαγγελματίες, πολίτες κάθε ηλικίας, συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΕΚΒ και της ΑΔΕΔΥ των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, του ΠΑΜΕ αλλά και των «Αγανακτισμένων»  και με ειρηνικό τρόπο διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο Μνημόνιο.
 
Στους δρόμους του Βόλου υπολογίζεται ότι ξεχύθηκαν σε όλες τις συγκεντρώσεις και τις πορείες περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας που με συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής απαίτησαν τον τερματισμό αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η πορεία του ΕΚΒ και της ΑΔΕΔΥ από την οδό Μακρινίτσης ξεκίνησε και συνεχίστηκε στην οδό Ιάσονος με κατεύθυνση την Παραλία όπου «έσμιξε» με τους Αγανακτισμένους στο Ηρώο και από εκεί συνέχισαν όλοι μαζί, περίπου 5.000 άτομα, στην οδό Δημητριάδος μέχρι και τη Νομαρχία. Με συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα, νεολαίους με σφυρίχτρες και κατσαρόλες στα χέρια, ζητούσαν την απόσυρση του Μεσοπρόθεσμου και την κατάργηση του Μνημονίου. Η πορεία έφτασε στον πρώην κτήριο της Νομαρχίας όπου διαδηλωτές προχώρησαν σε συμβολική κατάληψή της, ενώ νεαροί που εισήλθαν στον πρώτο όροφο έκαψαν συμβολικά μία σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μεγάλη σε όγκο αλλά και σε παλμό ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με τους διαδηλωτές να πραγματοποιούν πορεία που κατέληξε στο λιμάνι του Βόλου όπου οι απεργοί απέτρεψαν τον απόπλου των πλοίων ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ και ΑΛΚΥΟΝΗ, τα οποία ανέβαλαν τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους προς και από τις Βόρειες Σποράδες. 
 
ΕΚΒ «Φτάνει Πια…» 
Τα ποσοστά συμμετοχής στη χθεσινή πανεργατική απεργία στον ιδιωτικό τομέα άγγιξαν το 100%, ενώ σχεδόν καθολική επίσης ήταν η συμμετοχή και των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ. Κλειστές επίσης έμειναν για τρεις και πλέον ώρες εμπορικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Βόλου με τους επαγγελματίες να συγκεντρώνονται στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, ενώ αντιπροσωπεία των εμπόρων παραβρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΒ.
«Η σημερινή απεργία και όσες κινητοποιήσεις χρειαστεί ακόμη να υπάρξουν είναι η δική μας μάχη επιβίωσης. Μια μάχη καθοριστική, που πρέπει να δοθεί ενσυνείδητα από όλους μας. Με ένα και μοναδικό αίτημα: να παρθούν εδώ και τώρα πίσω όλα τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα και να σταματήσει η υποταγή ενός έθνους στην αόρατη υπερεξουσία των αριθμών. Για άλλη μια φορά θέτουμε την κυβέρνηση και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους μας προ των ευθυνών τους και τους καλούμε να συναισθανθούν την επικινδυνότητα των επιλογών τους» επεσήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος. Εκ μέρους του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας χαιρέτησε τη συγκέντρωση ο κ. Λ. Αναστασίου όπως επίσης ο κ. Τσιλιβίδης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ από την Αθήνα. Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν ο γραμματέας του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου καθώς και εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων, ενώ το ψήφισμα ανάγνωσε ο ταμίας του ΕΚΒ Κ. Κωνσταντίνου.
 
Το ΠΑΜΕ Μαγνησίας
«Την κλιμάκωση της πάλης και την αλλαγή συσχετισμών από την οποία θα εξαρτηθεί όχι μόνο η παρεμπόδιση, αλλά και η οριστική ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων» ζήτησε από τους υπουργούς το μέλος του ΠΑΜΕ Παναγιώτης Τσιτσιρίκης στην ομιλία που έγινε στην Πλατεία Πανεπιστημίου παρουσία 1.000 περίπου απεργών. Ο κ. Τσιτσιρίκης κάλεσε τους διαδηλωτές να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη δική τους προοπτική και διέξοδο, το δικαίωμα και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, τις δικές τους και της χώρας, για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για τον πλουτισμό μιας κάστας παρασίτων της ολιγαρχίας.
Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία με τα μέλη του ΠΑΜΕ να κατευθύνονται στο λιμάνι, όπου έκαναν συμβολικό αποκλεισμό, ματαιώνοντας τον απόπλου των πλοίων Σκιάθος Εξπρές και Αλκυόνη, που είχαν προγραμματιστεί για τις 12 και τις 13.30.  Το ΠΑΜΕ το Σάββατο 18 Ιούνη διοργανώνει στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Πανεπιστημίου και καλεί συνδικάτα και επιτροπές αγώνα σε ετοιμότητα, να προετοιμαστούν για τη 48ωρη απεργία, στις 28 και 29 Ιούνη, τις μέρες που συζητούνται στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
 
Αποκλεισμός της Τράπεζας Ελλάδος
Οι επαγγελματοβιοτέχνες εξάλλου που συγκεντρώθηκαν στο Επιμελητήριο Μαγνησίας στο πλαίσιο της κινητοποίησή τους προχώρησαν στο συμβολικό αποκλεισμό της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Αργοναυτών. Ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Η. Τσαμπαρδούκας και ο γραμματέας του Επιμελητηρίου – πρόεδρος ΟΕΒΕΜ Στ. Πλαστάρας, ο γραμματέας της ΟΕΒΕΜ Κων. Κόγιας και ο πρόεδρος των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης Απ. Αθανασός. Το πλαίσιο των αιτημάτων τους απαίτησαν πληρωμή χρεών του Δημοσίου, πάγωμα χρεών για όλους τους Ε.Β.Ε για 2 χρόνια, στήριξη των τοπικών ποιοτικών προϊόντων, μείωση των ενοικίων κατά 30%, μείωση κατά 30% όλων των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, μείωση ΦΠΑ και όχι εγκληματικές μετατάξεις σε υψηλότερους συντελεστές, οριστική κατάργηση της περαίωσης, εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων για μια ακόμη τριετία (Ν. 3714/2008) ώστε να αποκατασταθεί κλίμα ηρεμίας και εμπιστοσύνης. Παράλληλα θέσπιση απλού φορολογικού και εμπορικού κώδικα, διατήρηση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για όσους συναδέλφους έχουν οφειλή για τουλάχιστον 12 μήνες. Καθώς και δυνατότητα καταβολής επιδόματος σε περίπτωση ανεργίας, κατάργηση των αντικειμενικών κριτήριων και των ανέλεγκτων χρήσεων κ.α.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου