ΤΟΠΙΚΑ

Μέσω της ΔΕΗ οι νέοι φόροι στα ακίνητα

μέσω-της-δεη-οι-νέοι-φόροι-στα-ακίνητα-435129

Φόρους για τα ακίνητα, μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση, με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

Το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο αλλάζει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, για να πιάσει, ακόμα περισσότερους, αλλά σχεδιάζει και έναν νέο φόρο -για σπίτια και εξοχικά- που θα τον εισπράττει μέσα από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.

Το "όριο ασφαλείας" για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας θα μειωθεί από τις 400.000 ευρώ που σχεδιάστηκε αρχικά, στις 100-200 χιλ. ευρώ , ενώ ο φόρος θα ξεκινά να επιβάλλεται με συντελεστή 1-2 τοις χιλίοις.

Με βάση την προσωπική ακίνητη περιουσία ενός εκάστου, θα επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στα ακίνητα "μεγάλης αξίας". Ενδεχομένως να μην απαλλαγούν και «ταπεινά» ακίνητα, εάν αθροιστικά η αξία τους ξεπερνά τα 100.000 ή 200.000 ευρώ.

Με αυτά τα όρια, είναι βέβαιο ότι στην τσιμπίδα της εφορίας θα πιαστεί σίγουρα η μεσαία, ίσως όμως και η μικρή περιουσία. Πάντως το υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει το ενδεχόμενο να μειωθεί το αφορολόγητο για αγορά α΄ κατοικίας.

Για να χρυσώσει το χάπι στους φορολογούμενους το υπουργείο ανακοίνωσε ότι παγώνουν, για φέτος, οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων ενώ αναστέλλεται το πόθεν έσχες για 2 με 3 χρόνια τουλάχιστον, για κάθε αγορά ακινήτου.

Για τα αυθαίρετα… σύντομα θα έρθει η ώρα της εφορίας. Οι ιδιοκτήτες θα λάβουν την λυπητερή για να πληρώσουν τα πρόστιμα ώστε να τακτοποιήσουν, απλώς τις εκκρεμότητες για το ακίνητο τους, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει «συγχωροχάρτι» για την νομιμοποίηση τους.

Από τις αλλαγές στον φόρο ακίνητης περιουσίας υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 1,2 δισ. ευρώ μέχρι και το 2015. Από την ρύθμιση στα αυθαίρετα έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 300 εκατ. ευρώ για το 2011.

Όλα τα ακίνητα θα υπολογίζονται σαν τεκμήρια, τα οποία θα αυξηθούν ή και θα πολλαπλασιαστούν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου