ΤΟΠΙΚΑ

«Πράσινο φως» για open mall στον Βόλο

πράσινο-φως-για-open-mall-στον-βόλο-730392

Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος κατέληξαν στην περιοχή παρέμβασης με τη συμμετοχή 82 εμπορικών επιχειρήσεων

«Πράσινο φως» για τη δημιουργία Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (open mall) ετοιμάζεται να ανάψει στην αυριανή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου. Η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων εκπνέει στις 5 Νοεμβρίου και όπως φαίνεται Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος Βόλου θα καταφέρουν στο παρά πέντε να υποβάλουν πρόταση για τη χρηματοδότησή της με ποσό 1,9 εκατ. ευρώ.

Μολονότι το πρόγραμμα χρηματοδοτεί Δήμο και εμπορικές επιχειρήσεις για την αναβάθμιση τόσο της εμπορικής γειτονιάς όσο και των προσόψεων των επιχειρήσεων, το ενδιαφέρον από πλευράς εμπόρων δεν ήταν μεγάλο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ σε άλλες πόλεις έμποροι «παρακαλούσαν» για να ενταχθούν στην περιοχή παρέμβασης, στον Βόλο το πρόγραμμα αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, παρόλο που οι έμποροι δεν χρειάζεται να βάλουν ούτε ευρώ από την τσέπη τους.

Για να χρηματοδοτηθεί η επένδυση, η περιοχή παρέμβασης θα πρέπει να είναι συνολικού μήκους τουλάχιστον 400 μέτρων, εκ των οποίων τουλάχιστον 200 μέτρα να είναι υφιστάμενος ή προβλεπόμενος πεζόδρομος ή υφιστάμενη οδός ήπιας κυκλοφορίας ή συνδυασμός των δύο.

Για τη συμμετοχή των εμπορικών επιχειρήσεων θα πρέπει να εξασφαλίζεται η συμμετοχή του 70% των εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων καιη συμμετοχή κατ’ ελάχιστον 50 τέτοιων επιχειρήσεων.

Από κοινού Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος κατέληξαν στην περιοχή παρέμβασης που οριοθετείται από τις εξής οδούς και δημιουργεί ένα νοητό «Γ» στο χάρτη: Ελευθερίου Βενιζέλου – Γεωργίου Καρτάλη – Κοραή – Πλάτωνος – Μακρινίτσης – 2ας Νοεμβρίου – Δημητριάδος.

Μάλιστα, η αρχική πρόταση περιορίστηκε και εξαιρέθηκε το τμήμα που αφορά από Ξενοφώντος έως Πλάτωνος, Κοραή και Γαλλίας προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή. Στην πρόταση που θα κατατεθεί υπάρχουν 114 επιχειρήσεις εκ των οποίων στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν οι 82, «πιάνεται» δηλαδή το όριο του 70% συμμετοχή.

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Για την υλοποίηση του έργου θα υπογραφεί και κατατεθεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Βόλου και του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας με σκοπό την αμοιβαία συνεργασία και τον καθορισμό των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Στρατηγικού Σχεδιασμού Βόλου Θάνο Θεοδώρου, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν από τον Δήμο Βόλου επί της προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης και είναι επιλέξιμες ενδεικτικά περιλαμβάνουν σε εκσυγχρονισμό υποδομών (π.χ. κατασκευή – αναβάθμιση πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας κ.ά.), βελτίωση του μικροκλίματος (π.χ. φυτεύσεις, παρεμβάσεις σκίασης κ.ά.), αισθητική αναβάθμιση (π.χ. αστικός εξοπλισμός, σήμανση κ.ά.), συστήματα free wifi για τους επισκέπτες, υπόγειους κάδους απορριμμάτων, συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης κ.λπ.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου ενδεικτικά περιλαμβάνουν τοποθέτηση ομοιόμορφων στεγάστρων, επιγραφών, ανθοστηλών κ.ά. καθώς και εκδηλώσεις προβολής της περιοχής, δημιουργία ψηφιακού λογότυπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα κ.ά.

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν από τον Δήμο Βόλου θα προκύψουν κατόπιν προκήρυξης Δημόσιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού προσχεδίων με ανοικτή διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016, με σκοπό την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής ιδέας – πρότασης για την ανάδειξη, αξιοποίηση και ανάπτυξη της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (χώροι πολιτισμού, διατηρητέα κτήρια κλπ.). Ο Δήμος Βόλου αναλαμβάνει την υποχρέωση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να αναθέσει στην ομάδα μελέτης που θα πάρει το 1ο Βραβείο την εκπόνηση της οριστικής μελέτης των αρχιτεκτονικών και των τευχών δημοπράτησης, εφόσον αποφασίσει να εκτελέσει μέρος ή το σύνολο του έργου.

Οι δράσεις του δήμου αφορούν σε ποσό 1,5 εκατ. ευρώ και του εμπορικού συλλόγου μπορούν να είναι ανώτατου προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

Δυσπιστία

Αυτή την περίοδο, με ευθύνη του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου συγκεντρώνονται τα απαιτούμενα έγγραφα από όσους έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα προκειμένου να υποβληθούν στην πρόταση.

Και πάλι, ακόμη και στο παρά πέντε υπάρχουν έμποροι που διστάζουν να κάνουν ακόμη και μία εξουσιοδότηση στον Εμπορικό Σύλλογο για τη συγκέντρωση των εγγράφων και την υποβολή της πρότασης που ουσιαστικά θα αναβαθμίσει μία ολόκληρη εμπορική γειτονιά εντελώς δωρεάν.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου- Ν. Ιωνίας, Αποστόλη Οντόπουλο έχει ανατεθεί σε αρχιτεκτονικό γραφείο η φωτορεαλιστική απεικόνιση των επιχειρήσεων (πριν και μετά) προκειμένου οι έμποροι να δουν σε ρεαλιστικές φωτογραφίες πώς θα μεταμορφωθεί η εμπορική γειτονιά στην οποία δραστηριοποιούνται και οι προσόψεις των ίδιων των καταστημάτων τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου