ΤΟΠΙΚΑ

Ιδρυση Τμήματος Τουρισμού στο Π.Θ. με έδρα τον Βόλο προτείνει ο Αλ. Μεϊκόπουλος

ιδρυση-τμήματος-τουρισμού-στο-π-θ-με-έδ-732808

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου. Στην επιστολή του ο Βουλευτής ενόψει της νέας δομής του Π.Θ. προτείνει να εξετάσει το Υπουργείο τη δυνατότητα ίδρυσης ενός Τμήματος Επιστημών Τουρισμού τετραετούς φοίτησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα μπορούσε να ενταχθεί στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, με έδρα του Τμήματος την πόλη του Βόλου.

Από τον Βουλευτή Μαγνησίας διευκρινίζεται ότι προς αποφυγή σύγχυσης η πρόταση δεν αφορά Τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Μεϊκόπουλος αναφέρει τα εξής:

“Ως γνωστόν έχει ήδη ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» που είχε θέσει το Υπουργείο σας προκειμένου να προκύψουν προτάσεις, παρατηρήσεις, ενστάσεις και εποικοδομητικά σχόλια που θα τύχουν επεξεργασίας και θα ληφθούν υπόψη κατά την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια του γόνιμου διαλόγου, θα ήθελα να σας θέσω ένα θέμα που κατά την άποψή μου είναι απόλυτα λογικό και εφικτό.

Συγκεκριμένα θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να εξετάζατε σοβαρά τη δυνατότητα ίδρυσης ενός Τμήματος Επιστημών Τουρισμού τετραετούς φοίτησης (προς αποφυγή σύγχυσης διευκρινίζεται ότι η πρόταση δεν αφορά Τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα μπορούσε να ενταχθεί στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών.

Ως έδρα του Τμήματος προτείνεται η πόλη του Βόλου για πολλούς λόγους που θεωρώ ότι καθιστούν έως και αυτονόητη την ύπαρξή του, καθώς ταυτόχρονα στηρίζουν και την ίδια τη δυνατότητα λειτουργίας και υποστήριξής του.

Οι λόγοι αυτοί έχουν να κάνουν με το αναπτυξιακό και παραγωγικό προφίλ του Νομού Μαγνησίας στον οποίο φυσικά περιλαμβάνονται και τα νησιά των Σποράδων. Ως γνωστόν, ο Νομός Μαγνησίας περιλαμβάνει πεδινές περιοχές, βουνό, πανέμορφα νησιά, δύο αεροδρόμια, της Αγχιάλου και της Σκιάθου, όπου αυτό της Αγχιάλου είναι το μοναδικό στην Κεντρική Ελλάδα που έχει το προνόμιο να βρίσκεται σχεδόν πάνω στην ΠΑΘΕ και τόσο κοντά σε ένα μεγάλο λιμάνι όπως αυτό του Βόλου, σημαντικότατο όχι μόνο για τη Θεσσαλία αλλά και για τη χώρα μας, καθώς λόγω και της γεωστρατηγικής του θέσης αποτελεί μία από τις κύριες θαλάσσιες πύλες και προορισμό κρουαζιέρας. Η γεωγραφία του Νομού που ενισχύεται από το γεγονός της ύπαρξης των νησιών που σε κάθε καλοκαιρινή περίοδο φιλοξενούν πολύ μεγάλο όγκο τουριστών, ενώ ειδικότερα ένα απ’ αυτά, η Σκιάθος, αποτελεί και παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, σε συνδυασμό με το Πήλιο, ένα βουνό απαράμιλλου κάλλους με χιονοδρομικό κέντρο, που αποτελεί προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου και την ύπαρξη πλέον της Λίμνης Κάρλας με μεγάλες δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως οικοτουρισμού, αγροτουρισμού, καθιστούν το Νομό Μαγνησίας ιδανικό αντίγραφο της χώρας μας και ένα μεγάλο «σχολείο» που μπορεί να βρίσκεται και να στηρίζει ανά πάσα στιγμή τις πολύπτυχες απαιτήσεις ενός Τμήματος Τουρισμού.

Εκτός όμως του γεωγραφικού πλεονεκτήματος της Μαγνησίας, ένα πολύ ουσιαστικό επιχείρημα αποτελεί η υπάρχουσα υποδομή και τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Η ύπαρξη του Οικονομικού Τμήματος και Τμημάτων Ανθρωπιστικών Σπουδών και Χωροταξίας προσφέρουν τις απαραίτητες συνέργιες για την υποστήριξη και ομαλή λειτουργία ενός Τμήματος Τουρισμού.

Κύριε Υπουργέ, Πιστεύω ακράδαντα ότι η πλουραλιστική φυσιογνωμία της Μαγνησίας προσφέρει όλα τα εχέγγυα για την ορθή λειτουργία Τμήματος Τουρισμού στο Βόλο καθώς το τουριστικό προϊόν που μπορεί να προσφέρει, δεν εξαντλείται μόνο στον παραδοσιακό καλοκαιρινό θαλάσσιο τουρισμό. Προσφέρει χειμερινό τουρισμό με το χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια Πηλίου, αθλητικό τουρισμό καθώς διαθέτει υποδομές και διοργανώνει σημαντικά αθλητικά γεγονότα ακόμα και παγκοσμίου προβολής, θαλάσσιο – καταδυτικό τουρισμό που προσφέρουν απλόχερα τα τρία μεγάλα νησιά και όχι μόνο, θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό λόγω των θρησκευτικών μνημείων, των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων που συναντά κανείς σε όλη την έκτασή του, οικοτουρισμό, που αναμένεται να ενταθεί με τα οφέλη που προκύπτουν για το οικοσύστημα από την επαναλειτουργία της Λίμνης Κάρλας και αρκετές ακόμη μορφές που βέβαια, όπως και σε αρκετά μέρη της χώρας μας με τις κατάλληλες μελέτες και προώθηση, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.

Βέβαια δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι η Μαγνησία διαθέτει σε αριθμό τα περισσότερα με διαφορά δωμάτια και κλίνες κάθε κατηγορίας στη Θεσσαλία, γεγονός φυσικά πολύ σημαντικό για ένα Τμήμα σαν κι αυτό.

Με δεδομένα λοιπόν όλα τα ανωτέρω, θα ήθελα να εξετάσετε την απ’ όλες τις απόψεις ρεαλιστική πρόταση που σας ανέλυσα, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα Τμήμα, τους απόφοιτους του οποίου έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα μας, καθώς με τη διαρκή αύξηση του τουρισμού που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, οι εξειδικευμένοι επιστήμονες των Τμημάτων Τουριστικών Σπουδών, θα κληθούν να αναλάβουν διοικητικές θέσεις σε τουριστικές μονάδες ή το Δημόσιο και να χαράξουν στρατηγικές στον τομέα του τουρισμού, η συνεισφορά του οποίου είναι καθοριστικής σημασίας για το ΑΕΠ της Ελλάδας και την απασχόληση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου