ΤΟΠΙΚΑ

Υποδοχή προσφύγων με δύο όψεις στο Γυμνάσιο Ιωλκού

υποδοχή-προσφύγων-με-δύο-όψεις-στο-γυμ-738441

Πρώτη ημέρα στο σχολείο χθες για 12 από τα 18 προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στην «ΑΡΣΙΣ» στη Μακρινίτσα. Πρόκειται για 12 αγόρια που πέρασαν χθες το κατώφλι του Γυμνασίου Ιωλκού όπου θα παρακολουθούν μαθήματα. Η υποδοχή όμως είχε δύο όψεις. Ενα ομόφωνο «Καλώς ήρθατε» που φώναξαν όλοι μαζί οι 150 μαθητές του σχολείου και η «αντισυγκέντρωση» μερίδας γονέων έξω από το σχολείο που αντιδρούν στην ένταξη των προσφύγων στο σχολείο στις ίδιες αίθουσες με τα δικά τους παιδιά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι πρώτες αντιδράσεις είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης συγκάλεσε ενημερωτική σύσκεψη για την ένταξη των προσφύγων που φιλοξενούνται στην «ΑΡΣΙΣ» στη Μακρινίτσα, στο Γυμνάσιο Ιωλκού. Μέσα στο Σαββατοκύριακο γονείς που δεν πείστηκαν για την «ασφάλεια» των παιδιών τους συναντήθηκαν, δημιούργησαν μία άτυπη επιτροπή και χθες προχώρησαν σε «αντισυγκέντρωση» έξω από το σχολείο.

Απέναντί τους είχαν όμως άλλους γονείς, την ΕΛΜΕ Μαγνησίας, στελέχη του ΠΑΜΕ, αλλά και τον εκπρόσωπο της Ι.Μ. Δημητριάδος, π. Θεοδ. Μπατάκα, ενώ είχε κληθεί και Αστυνομία.

Δεν σημειώθηκε κανένα έκτροπο. Οι μαθητές έφθασαν στο σχολείο με λεωφορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, μπήκαν στο προαύλιο και αφού έγινε η καθιερωμένη προσευχή όλοι οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων.

Εκεί το καλωσόρισμα στους νέους μαθητές απηύθυναν η διευθύντρια του σχολείου, Ευαγγελία Μπαλαμώτη, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνατίου, π. Θεοδ. Μπατάκας. Η πιο συγκινητική στιγμή της υποδοχής όμως ήταν όταν όλοι οι μαθητές με μια φωνή είπαν «Γεια σας, καλώς ήρθατε» στους πρόσφυγες συμμαθητές τους. Μαθήτρια του σχολείου μάλιστα απηύθυνε ομιλία, τονίζοντας ότι «όλοι είμαστε το ίδιο» και ότι «θα ανοίξουμε τα χέρια μας για να προσφέρουμε μία ζεστή αγκαλιά στους συμμαθητές μας».

Στη συνέχεια οι μαθητές μπήκαν στις αίθουσες και οι πρόσφυγες στην τάξη υποδοχής.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την αποστομωτική «απάντηση» των ίδιων των μαθητών, γονείς εξακολουθούσαν να διαμαρτύρονται στη διευθύντρια του σχολείου, ζητώντας να μην συνεχίσουν να έρχονται οι πρόσφυγες, σε διαφορετική περίπτωση απειλούν να πάρουν τα παιδιά τους από το Γυμνάσιο Ιωλκού!

Σήμερα, ο κ. Σαβελίδης έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους διευθυντές των υπολοίπων σχολείων που επίσης θα κληθούν να υποδεχθούν μέσα στην εβδομάδα πρόσφυγες μαθητές.

Συνολικά στον νομό φιλοξενούνται σε δομές 80 πρόσφυγες ηλικίας Γυμνασίου και Λυκείου που θα κατανεμηθούν σε σχολικές μονάδες με βάση της χωροταξική κατανομή.

Οι πρόσφυγες του Μόζα θα παρακολουθούν μαθήματα στη δομή υποστήριξης εκπαίδευσης προσφύγων στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου και στο 1ο ΕΠΑΛ, οι πρόσφυγες της Μακρινίτσας στο Γυμνάσιο Ιωλκού και στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και οι πρόσφυγες της Παιδόπολης Αγριάς κατανέμονται στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου και στο 1ο ΕΠΑΛ Βόλου.

Αυτό που εκκρεμεί και καθυστερεί την έναρξη των μαθημάτων για τους υπόλοιπους πρόσφυγες μαθητές είναι η έκδοση των μαθητικών δελτίων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την δωρεάν μετακίνηση των μαθητών προς το σχολείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου