ΤΟΠΙΚΑ

Τώρα κόλλησαν… στο Δασαρχείο

τώρα-κόλλησαν-στο-δασαρχείο-747185

Με το ένα πόδι μέσα στα λατομεία για να επιστρέψουν στο μεροκάματο μετά από τρία ολόκληρα χρόνια βρίσκονταν πριν από δύο εβδομάδες οι λατόμοι της περιοχής Καλαμακίου στον Δήμο Νοτίου Πηλίου. Τα πάντα ήταν έτοιμα για να ανέβουν οι μπάρες εισόδου, που όμως έμειναν την τελευταία στιγμή κατεβασμένες. Σύμφωνα με λατόμους της περιοχής η εγκατάστασή τους κόλλησε στο… Δασαρχείο και για τους ίδιους παρατείνεται η βασανιστική αναμονή.

Προ δεκαπενθημέρου οι λατόμοι ενημερώνονταν από τον Δήμο για την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την έναρξη της εγκατάστασής τους στα λατομεία Καλαμακίου, που θα ήταν τα πρώτα που θα άνοιγαν μετά από τρία ολόκληρα χρόνια. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί από το Δασαρχείο το πρωτόκολλο εγκατάστασης και ακόμη και σήμερα οι λατόμοι δεν έχουν καταφέρει να μπουν μέσα.

Όπως είναι γνωστό τα λατομεία Νεοχωρίου, Καλαμακίου και Συκής έκλεισαν στις αρχές του 2016, καταδικάζοντας στην ανεργία περί τους 150 λατόμους στο Δήμο Νοτίου Πηλίου. Ο Δήμος έκλεινε τα λατομεία σε μια προσπάθεια να αδειοδοτηθούν με βάση τον Νόμο και στη συνέχεια να δουλέψουν όχι από τα σωματεία που είχαν συσταθεί με λατόμους που ακολουθούσαν το επάγγελμα από πάππου προς πάππου, αλλά από συνεταιρισμούς που θα έχουν την πλήρη ευθύνη λειτουργίας τους. Τότε τους είχαν πει ότι έως τέλος του χρόνου θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο μεροκάματο. Πέρασαν όμως τρία χρόνια κι ακόμη δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στην κύρια απασχόλησή τους.

Οι λατόμοι του Καλαμακίου δίνουν προθεσμία έως τέλος της εβδομάδας για να ξεπεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο. «Ο,τι χρονοδιάγραμμα έχει δοθεί έχει καταπατηθεί. Και πλέον έχουμε φθάσει στα τρία χρόνια αναμονής», σχολιάζουν επαγγελματίες.

Σε επόμενη φάση αναμένεται η εγκατάσταση των λατόμων στο Νεοχώρι μετά την έγκριση της ΑΕΠΟ και των όρων της απευθείας ανάθεσης εκμετάλλευσης.

Σε εκκρεμότητα ωστόσο παραμένουν τα λατομεία στη Συκή. Για την περίπτωση της αδειοδότησης των λατομείων της Συκής έχει συνταχθεί και υποβληθεί μελέτη και οι λατόμοι περιμένουν…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου