ΤΟΠΙΚΑ

270 σπάνια κειμήλια σε 300 τ.μ. στο νέο Μουσείο της Μακρινίτσας

270-σπάνια-κειμήλια-σε-300-τ-μ-στο-νέο-μουσεί-749218

Εκκλησιαστικό Μουσείο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας στην κεντρική πλατεία Μακρινίτσας, μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, με στόχο να αποτελέσει σημείο ανάδειξης της τοπικής ιστορίας και ταυτόχρονα πόλο έλξης των επισκεπτών κάθε ηλικίας, αλλά και μαθητών σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επισκέφτηκε τον χώρο και παρουσιάζει εικόνες των σπάνιων κειμηλίων, που συντηρήθηκαν και εκτίθενται στο κοινό, καθώς επίσης και του χώρου που τα «φιλοξενεί».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το Εκθετήριο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων που τιτλοφορείται «Μήτηρ Θεού η Οξεία Επίσκεψις» εγκαινιάζεται την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα, από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, παρουσία των τοπικών αρχών, επιστημόνων και πλήθους κόσμου.

Το Μουσείο καταλαμβάνει τους δύο πάνω ορόφους του κτιρίου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, δίπλα από τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και αποτελεί ένα καλαίσθητο, σύγχρονο Μουσείο, που αναδεικνύει με υποβλητικούς τόνους, την Εκκλησιαστική ιστορία πολλών δεκαετιών.

Εξέχουσα θέση μεταξύ των εκθεμάτων κατέχει το μαρμαρόγλυπτο της Παναγίας της Οξείας Επισκέψεως, από την οποία «δανείστηκε» την ονομασία του το Μουσείο «Οξεία Επίσκεψης». Η μονή χρονολογείται στον 13ο αιώνα μ.Χ. και το καθολικό βρισκόταν στην θέση όπου ανεγέρθηκε ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Ο π. Δαμασκηνός και η βυζαντινολόγος Μαρία Νάνου δίπλα στα εκθέματα

Σπάνιες εικόνες, ιερά άμφια, ιερά σκεύη – κοσμήματα μικροτεχνίας, μια αξιόλογη συλλογή από λειτουργικά βιβλία, επιτάφιοι, ξυλόγλυπτα, συντηρήθηκαν με επιστημονικό τρόπο και έχουν τοποθετηθεί σε γυάλινες προθήκες, σε περίοπτη θέση του χώρου.

Το αρχαιότερο εκκλησιαστικό κειμήλιο είναι μια φορητή εικόνα του Χριστού, που χρονολογείται τον 17ο αιώνα. Σπάνια είναι επίσης η εικόνα της Ανάστασης διά χειρός του Θεόφιλου, που φιλοτεχνήθηκε το 1911, δύο ασημένια πολυκάντηλα του 19ου αιώνος, πολύτιμα ιερατικά άμφια από την προσωπική συλλογή του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνού, ο οποίος είναι «ψυχή» της προσπάθειας και πολλά ακόμη εκκλησιαστικά αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας.

«Προσδοκούμε ότι αυτό το Μουσείο θα προβάλλει τον ανεκτίμητο πλούτο της εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που διαθέτει όχι μόνο η Μακρινίτσα, αλλά και ολόκληρο το Πήλιο και προσδοκούμε αυτή η προσπάθεια να λειτουργήσει πιλοτικά, έτσι ώστε ανάλογοι χώροι να δημιουργηθούν και σε άλλες μεγάλες κωμοπόλεις του Πηλίου» δήλωσε ο π. Δαμασκηνός, πρόεδρος της επιτροπής που είναι αρμόδια για τη λειτουργία του Μουσείου και απαρτίζεται από επιστήμονες. Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επίσημη αναγνώριση του εκθετηρίου ως Εκκλησιαστικό Μουσείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, «θα ακολουθήσουμε την κείμενη νομοθεσία, που διέπει τη λειτουργία των συγκεκριμένων χώρων».

Ασημένια πολυκάντηλα στα εκθέματα του Μουσείου

Ανοιχτό όλο τον χρόνο

Το ωράριο λειτουργίας θα προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε περιόδου, ενώ το Μουσείο θα είναι ανοιχτό 365 μέρες τον χρόνο, εντάσσοντας στο πρόγραμμα δράσης, βιωματικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές.

«Στόχος μας είναι να φέρουμε τους μαθητές σε επαφή με το ιστορικό παρελθόν του τόπου τους, ταυτόχρονα όμως να συνειδητοποιούν και ποια είναι η πίστη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία, άλλωστε, υπήρξε η κινητήριος δύναμη για να φιλοτεχνηθούν όλα αυτά τα εκκλησιαστικά κειμήλια, και σήμερα εμείς να τα απολαμβάνουμε μέσα από αυτό τον μουσειακό χώρο» τόνισε ο π. Δαμασκηνός.

Η θεολόγος – ιστορικός Βυζαντινής Τέχνης, Μαρία Νάνου, ξενάγησε τους δημοσιογράφους στον χώρο, ενώ επεσήμανε ότι «είναι το πρώτο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης στην ευρύτερη περιοχή. Η Μακρινίτσα είναι ένας τόπος που έχει να αναδείξει ιστορία από τα βυζαντινά ακόμη χρόνια, μέχρι σήμερα. Ο τρόπος έκθεσης των αντικειμένων είναι τέτοιος, που να προσφέρει στον επισκέπτη πολλαπλές αναγνώσεις της ιστορίας του τόπου αλλά και της εκκλησιαστικής τέχνης, όπως αναπτύχθηκε στην περιοχή, έχουμε ονόματα καλλιτεχνών, ζωγράφων, αργυροχρυσοχόων. Επομένως ήδη έχουμε στοιχεία ιστορικά, τα οποία μας δίνουν και το καλλιτεχνικό στίγμα της περιοχής», είπε.

Πρόθεση και στόχος των δημιουργών του χώρου, που βρίσκεται σε κτίριο της Εκκλησίας, στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, είναι να ενισχυθεί ο θρησκευτικός τουρισμός και η θρησκευτική περιήγηση στην περιοχή και παράλληλα να υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και των δύο βαθμίδων Εκπαίδευσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου