ΤΟΠΙΚΑ

Διήμερο τιμής και συγκίνησης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

διήμερο-τιμής-και-συγκίνησης-για-τη-γε-750236

Μνήμες που διατηρούνται ζωντανές στον χρόνο και συναισθήματα συγκίνησης γέμισαν ασφυκτικά τον ναό της Ευαγγελίστριας και τον προαύλειο χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, που διοργανώθηκαν από την τοπική Εκκλησία και σε συνεργασία με τους τρεις Προσφυγικούς – Μικρασιατικούς Συλλόγους «Ιωνες», «Εγγλεζονήσι» και «Μνήμες Προσφύγων».

Το διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ, καθώς και της Γενοκτονίας των Μικρασιατών διοργανώθηκε με τη δέουσα επισημότητα, σε έναν ιστορικό χώρο, σημείο αναφοράς για τους πρόσφυγες και τη Ν. Ιωνία.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων άνοιξε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, με τον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην υπέρτατη θυσία όλων όσοι μαρτύρησαν για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Το ίδιο βράδυ στο προαύλιο του ναού πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία, κατά την οποία η ορχήστρα «Ρυθμός» παρουσίασε το έργο του Ανδρέα Κατσιγιάννη «Σμύρνη», ο οποίος τιμήθηκε από την τοπική Εκκλησία για το έργο και τη μουσική του δράση, σε όλο τον κόσμο. Ερμηνευτές ήταν η Σοφία Παπάζογλου, ο Θάνος Μαντζίρης και ο ηθοποιός Μιχάλης Μητρούσης. Στη συναυλία συμμετείχαν η χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα χορευτικά σύνολα των τριών Μικρασιατικών Συλλόγων.

Κατάθεση στεφάνων

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε ιδιαίτερα στις διήμερες εκδηλώσεις του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας και όσοι παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις εξήραν το άρτιο έργο των διοργανωτών και ιδιαίτερα του π. Αμφιλόχιου, προϊστάμενου του ναού, ο οποίος έδωσε τη διάσταση που αρμόζει στις εκδηλώσεις μνήμης του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ, καθώς και της Γενοκτονίας των Μικρασιατών σε έναν ιστορικό χώρο για τη Ν. Ιωνία.

Προχθές το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία ιερούργησε ο κ. Ιγνάτιος και μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του πατέρα Εφραίμ, υπεύθυνου της θεατρικής ομάδας της Μονής Χρυσοπηγής, στον οποίο ο κ. Ιγνάτιος έδωσε τον λόγο. Ο π. Εφραίμ, ο οποίος είναι μικρασιατικής καταγωγής, συγκίνησε το εκκλησίασμα, αφού μίλησε για τις παραδόσεις που μετέφεραν οι πρόσφυγες, μπολιάζοντας τη μητέρα πατρίδα με την ιδιαίτερη κουλτούρα τους και τη βαθιά πίστη στο Θεό.

Ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση και η ομιλία της προέδρου των «Ιώνων» Αννας Πετσιάβα, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οταν αναφερόμαστε στο 1922 συνήθως εστιάζουμε στο μέγεθος των βιαιοτήτων και στις φρικιαστικές περιγραφές, προσπερνώντας άλλες ουσιωδέστερες παραμέτρους που επέδρασαν καθοριστικά στον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων από μία πανάρχαια ιστορική κοιτίδα. Η καταστροφή του Ελληνισμού της Μ. Ασίας σε συνδυασμό με εκείνες των Ελλήνων του Πόντου της Ανατολικής Θράκης, αλλά και των Αρμενίων θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής στρατηγικής της Τουρκίας μετά το κίνημα των Νεοτούρκων, αλλά κι ενός διεθνούς ανταγωνισμού οικονομική ς και γεωπολιτικής ισχύος».

Στο τέλος τόνισε: «Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι αγωνίζονται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, το Τουρκικό Κράτος και τους διεθνείς οργανισμούς ως μιας ενιαίας και αδιαίρετης Γενοκτονίας».

Στην συνέχεια ακολούθησαν δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στο προαύλιο του Ναού, παρουσία της υφυπουργού Eσωτερικών Μαρίνας Χρυσοβελώνη, του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Καλτσογιάννη, εκπροσώπων της Περιφέρειας, του Δήμου, των Τοπικών Αρχών, κληρικών και πλήθους κόσμου.

Παράσταση για καλό σκοπό

Το διήμερο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκε με Παράκληση στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και τη θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Από καρδιάς», της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής, με τίτλο «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Διακαίου, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, παρουσία της συγγραφέως. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την ενίσχυση και αποκατάσταση του Λύρειου Παιδικού Ιδρύματος στο Ν. Βουτζά Αττικής, που καταστράφηκε από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Η παράσταση, που σημείωσε επιτυχία, ήταν ένα μουσικό ταξίδι με χορούς και τραγούδια από τη Σμύρνη στη Ν. Ιωνία Μαγνησίας.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου