ΤΟΠΙΚΑ

Το δικαίωμα της αυτασφάλισης χάνουν δεκάδες απολυμένοι

το-δικαίωμα-της-αυτασφάλισης-χάνουν-δ-460823

Το δικαίωμα της αυτασφάλισης χάνουν δεκάδες απολυμένοι του ιδιωτικού τομέα στο Βόλο που είναι άνω των 55 χρόνων εξαιτίας της κωλυσιεργίας του Υπουργείου Εργασίας, που δεν έχει αποστείλει τις σχετικές εγκυκλίους στον ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα οι εργοδότες να μην τηρούν τη σχετική νομοθεσία.

Δεκάδες απολυμένοι προσέρχονται καθημερινά στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ προκειμένου να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση, ωστόσο φεύγουν άπραγοι αφού η σχετική εγκύκλιος δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της.

Το ΕΚΒ απέστειλε χθες κατεπείγουσα επιστολή με αποδέκτες την Υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη και τον αναπληρωτή Υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, ζητώντας να ρυθμιστεί το θέμα καθώς ουσιαστικά οι εργαζόμενοι παραμένουν όμηροι των εργοδοτών όσο καθυστερεί η εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση εργαζόμενοι ηλικίας 55 έως 64 ετών των οποίων η σύμβαση εργασίας καταγγέλλεται, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις, εφόσον παραμένουν άνεργοι, έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης, με τον εργοδότη που τους απέλυσε να «υποχρεούται να συμμετέχει είτε με το 50% του κόστους της αυτασφάλισης μέχρι 3 χρόνια, είτε με το 80% του κόστους της αυτασφάλισης (για τους ασφαλισμένους 60 ετών συμπληρωμένων έως 64 και για διάστημα επίσης τρία χρόνια)».

Αυτό ωστόσο στη Μαγνησία δεν εφαρμόζεται, αφού ο ΟΑΕΔ δηλώνει άγνοια -όπως τονίζει το ΕΚΒ στην επιστολή που προώθησε λόγω μη αποστολής ακόμη των σχετικών ερμηνευτικών εγκυκλίων από την πλευρά του Υπουργείου!

«Η Πολιτεία με αυτό τον τρόπο έρχεται να δώσει στους απολυμένους τη χαριστική βολή, αφήνοντας τους τελευταίως κυριολεκτικά έρμαια των εργοδοτών, που επωφελούνται αυτής της εντελώς αδικαιολόγητης Υπουργικής αδρανείας και συνεχίζουν ανέξοδα να «ξεφορτώνονται» τους μεγάλης ηλικίας εργαζομένους τους» επισημαίνει το ΕΚΒ, εκφράζοντας τη δυσφορία του και επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου για να επιλυθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής το δικαίωμα της αυτασφάλισης λόγω της ολιγωρίας του Υπουργείου έχουν χάσει αρκετοί απολυμένοι, αφού μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου και του δικαιώματος αυτασφάλισης εντός διμήνου από την ημέρα που έχει καταγγελθεί η σύμβασή τους από την επιχείρηση στην οποία απασχολούνταν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου