ΤΟΠΙΚΑ

Συνάντηση για το επίμαχο νομοσχέδιο

συνάντηση-για-το-επίμαχο-νομοσχέδιο-461156

Συνάντηση με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη θα έχουν σήμερα στις 3 μ.μ. οι Δήμαρχοι Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής και Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης και θα θέσουν υπόψη της αρμόδιας Υπουργού τις αντιδράσεις αλλά και τα προβλήματα που προκαλεί βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα η εφαρμογή του προωθούμενου σχεδίου νόμου για την βιοποικιλότητα.
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου
                    Αλίκη Φωτιάδου
 
Αναφερόμενος στην σημερινή συνάντηση ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Μιχελής επισημαίνει ότι σκοπός της συνάντησης είναι να ακούσουν αναλυτικά τις αλλαγές που προωθούνται και κατά πόσο αυτές είναι σε θετική κατεύθυνση για το νησί, ενώ από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Βαφίνης τονίζει πως προσδοκά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
 
Ο ίδιος προσθέτει πως «για μας είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι η Υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να της εκθέσουμε τις απόψεις μας, τις αντιρρήσεις αλλά και τις προτάσεις μας, προκειμένου να αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ του Υπουργείου και της Δημοτικής Αρχής, που εκφράζει γενικότερα όλους τους κατοίκους του νησιού».
 
Απειλείται με οικονομικό μαρασμό το Νότιο Πήλιο
Την ίδια στιγμή αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις των λατόμων στο Νότιο Πήλιο εξαιτίας του νομοσχεδίου καθώς θα προκληθούν προβλήματα που ως αποτέλεσμα θα έχουν 2.000 περίπου άνθρωποι που επιβιώνουν οικονομικά από την λειτουργία των λατομείων να απειλούνται με οικονομικό μαρασμό. Σχετικό υπόμνημα κατέθεσε στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Νίκος Φορτούνας.
 
Όπως είναι γνωστό όλη η παραγωγή των πετρωμάτων Πηλίου γίνεται από συγκεκριμένες εκτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στα κτηματικά όρια του νυν δήμου Νοτίου Πηλίου και πρώην Δήμου Αφετών, και ειδικότερα στο Καλαμάκι, στο Νεοχώρι και στη Συκή.
 
Με την ένταξη όλου του όρους Πηλίου, στην κατηγορία ειδικών ζωνών διατήρησης, στο Δίκτυο NATURA 2010, με κωδικό GR1430001 εντάσσονται και οι περιοχές αυτές που αποτελούν περιοχές εξόρυξης όπως και έχουν  καθοριστεί με την πρόταση του ΣΧΟΟΑΠ, του πρώην Δήμου Αφετών, το οποίο όμως δεν έχει ολοκληρωθεί.
 
«Αυτό που ζητάμε σε πρώτη φάση είναι οι περιοχές αυτές να εξαιρεθούν», σημειώνει ο κ. Φορτούνας και προσθέτει πως «σε περίπτωση απαγόρευσης αυτής της δραστηριότητας, κατατασσόμενης ως οχλούσας, τότε θα δημιουργηθεί μείζον κοινωνικό και οικονομικό θέμα διαβίωσης άνω των 2000 ανθρώπων που επιβιώνουν οικονομικά από αυτή τη δραστηριότητα».
 
Παράλληλα όπως σημειώνει ο κ. Φορτούνας η ένταξη ολόκληρου του Πηλίου θα έχει ως αποτέλεσμα μια αναιτιολόγητη γενίκευση που θα οδηγήσει σε απαράδεκτους περιορισμούς παραγωγικών δραστηριοτήτων, υπέρμετρο περιορισμό της οικονομικής αξίας των οικοδομήσεων αγροτικών εκτάσεων με συνέπεια να χάσουν την αγοραστική τους αξία, αλλά και δημιουργία πολιτών δύο ταχυτήτων.
 
Επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης 
από το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα
Για νέο κτύπημα στην οικοδομική δραστηριότητα εξ αιτίας του νομοσχεδίου που επιχειρεί να επιβάλει η Κυβέρνηση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας κάνει λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Χαλέβας σε σχετική του ανακοίνωση.
 
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων «η διάταξη για αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων εκτός σχεδίου στα 10.000 τ.μ. ως ελάχιστη αρτιότητα για οικοδόμηση, χωρίς καμία παρέκκλιση, σε περιοχές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA θα επιβαρύνει το αρνητικό κλίμα της ανύπαρκτης οικοδομικής δραστηριότητας και θα καταστήσει αδύνατη την οικοδόμηση σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες αρτίων οικοπέδων, που ενώ είχαν στην ιδιοκτησία τους ή αγοράσανε οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα πληρώνοντας τους αναλογούντες φόρους προκειμένου να οικοδομήσουν θα βρεθούν με οικόπεδα μη άρτια και μη οικοδομήσιμα, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αδιαφορεί για την οικονομική τους καταστροφή.
 
Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά στόχος μας πρέπει να είναι ταυτόχρονα η προστασία των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών και οι παρεμβάσεις να είναι προϊόν μιας ολοκληρωμένης μελέτης και σύμφωνα με τις ρυθμιστικές κατευθύνσεις των Χωροταξικών και Ρυθμιστικών μελετών.
 
Είναι επιβεβλημένη η απόσυρση του ν/σ που αντιμετωπίζει ισοπεδωτικά τεράστιες ανομοιογενείς περιοχές».
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου