ΤΟΠΙΚΑ

«Τα μνημόνια βλάπτουν την υγεία»

τα-μνημόνια-βλάπτουν-την-υγεία-753190

Στις βλαβερές συνέπειες των μνημονίων σε μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού, που έχοντας εξαθλιωθεί οικονομικά παραμελεί τον ιατρικό έλεγχο, κόβει θεραπείες και δεν έχει χρήματα να πληρώσει για να υποβληθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα σε τσεκ- απ, αναζητά τη βασική αιτία της αυξημένης θνησιμότητας στον Βόλο το τελευταίο διάστημα, ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Αλέξανδρος Δούρας.

Με αφορμή την απώλεια επτά νέων ανθρώπων στη Μαγνησία από καρδιά, μέσα σε διάστημα μόλις 30 ημερών, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ζήτησε την επιστημονική άποψη του γνωστού καρδιολόγου. Ο κ. Δούρας χωρίς να «μασά» τα λόγια του, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι ο κυριότερος παράγοντας για την αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας είναι η φτώχεια. Με αφοπλιστικό μάλιστα τρόπο και ταυτόχρονα σοκαριστικό, ο ίδιος αποκαλύπτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, πως καθημερινά στο Νοσοκομείο Βόλου βρίσκεται αντιμέτωπος με την ωμή παραδοχή ασθενών, που ενώ πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, έχουν σταματήσει τις επισκέψεις στους γιατρούς για να υποβληθούν σε εξετάσεις, επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική επιβάρυνση.

«Υπάρχουν άνθρωποι που παραδέχονται ενώπιόν μας, ότι έχουν να εξεταστούν από γιατρό 1,5 χρόνο, παρότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δούρας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Οι πολίτες πρέπει να απαλλαγούν από το καθημερινό άγχος και το στρες που έχει προκαλέσει στη ζωή όλων μας η κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια» προσθέτει ο ίδιος.

«Δυστυχώς – συνεχίζει ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής – η τακτική παρακολούθηση της υγείας των πολιτών έχει καταστεί πλέον πολυτέλεια, λόγω της οικονομικής αδυναμίας των περισσοτέρων να πληρώσουν. Έτσι όμως βάζουν την υγεία τους σε κίνδυνο, ειδικά αν πρόκειται για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως υπέρταση, διαβήτη ή καρδιολογικές παθήσεις» σημειώνει επίσης ο γιατρός.

Στη συζήτησή μας ο κ. Δούρας επικαλέστηκε επίσης διάφορες έρευνες, οι οποίες έδειξαν ότι απ’ όπου κι αν πέρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη, εκτός από το ότι προκάλεσε αρκετά προβλήματα στις δομές της Υγείας, «συντέλεσε» στο να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής των πολιτών που κλήθηκε υποτίθεται να …σώσει.

«Το ΔΝΤ ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να αυξηθούν οι αυτοκτονίες, να παρατηρηθούν περισσότερα κρούσματα φυματίωσης, να αυξηθούν οι ασθενείς με καρδιαγγειακά και ψυχολογικά προβλήματα και τελικά να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής κατά 6 με 7 χρόνια στις χώρες που πήγε να «σώσει»», υπογραμμίζει ο κ. Δούρας, παραπέμποντας σε διάφορες δημοσιευμένες έρευνες στον διεθνή Τύπο.

Παράλληλα, κατά τον ίδιο, η αύξηση της θνησιμότητας δεν οφείλεται μόνο στην περικοπή των δαπανών για την υγεία, αλλά και στη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών που επιβαρύνει της συνθήκες διαβίωσης και τους οδηγεί σε κακή διατροφή.

«Οι πιεζόμενες οικονομικά τάξεις περιορίζουν ή διακόπτουν τις θεραπείες που αφορούν στην υπέρταση, την καρδιακή ανεπάρκεια, παράγοντες που σχετίζονται με τη θνησιμότητα από καρδιακά νοσήματα και νόσους των αγγείων του εγκεφάλου» όπως εξηγεί ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως «τελικά τα χρόνια της κρίσης μεγάλα τμήματα των πολιτών οδηγήθηκαν στη φτώχεια και αυτό είχε άμεση επίπτωση την αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου