ΤΟΠΙΚΑ

Αμεση προώθηση ώριμων έργων

αμεση-προώθηση-ώριμων-έργων-461468

«Δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ για χάσιμο, ούτε ένα λεπτό για χάσιμο. Εχουμε 22 δισ. ευρώ στα χέρια μας και με αυτά θα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το μέλλον», τόνισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας χθες στους 13 Περιφερειάρχες, μεταξύ τους ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Ο υπουργός ζήτησε να προωθηθούν άμεσα τα ώριμα επενδυτικά έργα και κάλεσε τους Περιφερειάρχες να υπογράψουν ο καθένας ξεχωριστά τα 13 Σύμφωνα Περιφερειακής Ανάπτυξης, παράλληλα με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Έως τότε οι Περιφερειάρχες κλήθηκαν να έχουν καταθέσει στο υπουργείο συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Αγοραστός ενημέρωνε ότι ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ περνά στην ευθύνη των αιρετών Περιφερειαρχών. Οι Περιφερειάρχες ωστόσο αναμένουν την απάντησή του στο θέμα που επιτακτικά έθεσαν να περάσουν στην ευθύνη τους νωρίτερα από τον ερχόμενο Ιούνιο ο ευρωπαϊκός «κορβανάς».

Ο κ. Αγοραστός, όπως και οι ομόλογοί του, εξέθεσαν μια σειρά ζητημάτων που δημιουργεί η διαχείριση για τους επόμενους μήνες του ΕΣΠΑ από τους Γενικούς Γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι από τους αιρετούς Περιφερειάρχες.

Εξέφρασαν έντονες ενστάσεις για το γεγονός ότι θα βρεθούν προ τετελεσμένων και σε θέση αδυναμίας -μπροστά σε ήδη ειλημμένες αποφάσεις- να σχεδιάσουν και να πετύχουν στόχους στην κατεύθυνση της ισόρροπης ανάπτυξης των Περιφερειών.

Το ενδεχόμενο οι αιρετοί Περιφερειάρχες να βρουν τον Ιούνιο, οπότε το ΕΣΠΑ θα περάσει στην ευθύνη τους, «άδειο κουμπαρά» τους ανησυχεί ιδιαίτερα, με δεδομένο ότι ήδη κωδικοί του ΕΣΠΑ, όπως για τα οδικά δίκτυα και το περιβάλλον έχουν υπερκαλυφθεί.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας μίλησε για τη πολυδαίδαλη διαδικασία, όπως στον τομέα της Υγείας, και αναφέρθηκε σε άλλα έργα –ενδεικτικά στον τομέα του πολιτισμού- που εντάσσονται στο πρόγραμμα εξυπηρετώντας τοπικές ανάγκες, χωρίς να συμβάλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη του τουρισμού.

Ο κ. Αγοραστός ζήτησε να συνεχιστεί το πρόγραμμα «Πίνδος», έθεσε τα θέματα του Νatura, αλλά και την ελλιπή ενημέρωση που υπάρχει πλέον σχετικά με την προώθηση κονδυλίων από το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής», ο χειρισμός του οποίου μεταφέρθηκε στο κέντρο.

Στην επισήμανση του υπουργού Ανάπτυξης ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για χάσιμο, ο κ. Αγοραστός παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι η απορροφητικότητα κονδυλίων κεντρικά είναι 4%, όταν ο μέσος όρος στις Περιφέρειες κυμαίνεται στο 20%, κάλεσε να μεταφερθούν περισσότερα κονδύλια εκτός Αθηνών.

Με ικανοποίηση οι Περιφερειάρχες άκουσαν τον υπουργό να μιλά για διαδικασίες σύντμησης του χρόνου υλοποίησης των έργων. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζήτησε να αλλάξει το σύστημα των απαλλοτριώσεων, που «φρενάρει» πλήθος ώριμων από άποψη μελετών έργα.

Σύμφωνα Περιφερειακής Ανάπτυξης

Οι Περιφερειάρχες κλήθηκαν να υπογράψουν τα 13 Σύμφωνα Περιφερειακής Ανάπτυξης, που εγγυώνται πολιτικές και δράσεις για την επίτευξη των στόχων που θα τεθούν.

Τα Σύμφωνα θα στηρίζονται στα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και τους διαθέσιμους πόρους, ανθρώπινους, φυσικούς και οικονομικούς. Ο υπουργός πρότεινε η επεξεργασία των Συμφώνων να γίνει ταυτόχρονα με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, με βάση επτά βήματα, τα οποία παρουσίασε.

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί από τους περιφερειάρχες μεταξύ άλλων σχέδια για ιδιωτικές επενδύσεις, περιφερειακής συνοχής, προτάσεις για δίκτυα επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό, θεσμικά μέτρα βελτίωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, όπως συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση.

Οι Περιφερειάρχες στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός μπορεί να επιτευχθεί μόνα αν η κεντρική εξουσία λαμβάνει υπόψη της και τα δικαιώματα των περιφερειών αντί να ασχολείται μόνο με τις υποχρεώσεις τους, έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουν αποτελεσματικά τις στρατηγικές τους για την ένταξή τους στο διεθνές περιβάλλον.

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες», πρόσθεσε ο υπουργός. «Παρά τους λίγους πόρους μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικότητα στη στόχευσή μας για πολιτικές με την αξιοποίηση του νέου επενδυτικού νόμου και το ΕΣΠΑ. Είναι τα κουμπιά που θα πατήσουμε για την ανάπτυξη», τόνισε ο υπουργός.

Η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ δεν είναι ρητορικό ζήτημα, είπε ο υπουργός, αλλά κινητήρια δύναμη για νέες θέσεις εργασίας, αιμοδότηση επιχειρήσεων, συγκράτηση της ανεργίας, ενίσχυση της εξωστρέφειας και σε αυτούς τους στόχους θα συμβάλλουν, συνέχισε, και άλλα εργαλεία όπως είναι το πρόγραμμα εξωστρέφειας, τα προγράμματα νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο ζητάει να επεξεργαστεί μαζί με τις περιφέρειες, άμεσα, μια επικαιροποιημένη στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης για κάθε Περιφέρεια. Βάση αυτής της επιλογής θα είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε Περιφέρειας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου