ΤΟΠΙΚΑ

Ακάλυπτοι στις μετρήσεις οι σακχαροδιαβητικοί

ακάλυπτοι-στις-μετρήσεις-οι-σακχαροδ-851206

Απίστευτη ταλαιπωρία για τους σακχαροδιαβητικούς. Ο περιορισμός στη συνταγογράφηση τους στερεί τη δυνατότητα παροχής ταινιών μέτρησης του σακχάρου που χορηγείται από το γιατρό μόνο ανά τετράμηνο, τρεις δηλαδή φορές το χρόνο.

Αποδέκτης παραπόνων και διαμαρτυριών γίνεται καθημερινά το ΙΚΑ αλλά και οι οικογενειακοί γιατροί Βόλου και Νέας Ιωνίας από ασφαλισμένους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε συχνές μετρήσεις για να ελέγχουν την πάθησή τους. Η παροχή ωστόσο των ειδικών ταινιών μέτρησης «σκοντάφτει» στους περιορισμούς της συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα εάν θέλουν να κάνουν όπως πρέπει τη θεραπεία τους να είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν από την τσέπη τους. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις όπου οι ενδιαφερόμενοι εξυπηρετούνται από φαρμακεία με τα οποία συναλλάσσονται για την εκτέλεση συνταγών και να προμηθευτούν το υλικό επί πιστώσει.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΙΚΑ από την αρμόδια Υπηρεσία, ο οικογενειακός γιατρός ή ο ενδοκρινολόγος έχει τη δυνατότητα συνταγογράφησης των ειδικών ταινιών μία φορά το τετράμηνο. Οι σακχαροδιαβητικοί ωστόσο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μετρήσεις σχεδόν κάθε μέρα με αποτέλεσμα, κάθε ενάμιση με δύο μήνες να χρειάζονται «ανεφοδιασμό» των ειδικών ταινιών. Αδύνατο λένε οι γιατροί και σηκώνουν τα χέρια ψηλά, αφού η εγκύκλιος είναι συγκεκριμένη και δεν επιδέχεται καταστρατήγηση.

Έτσι οι ενδιαφερόμενοι υποχρεώνονται να τις αγοράσουν, καταβάλλοντας το αντίτιμο κανονικά ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αγνοήσουν τη θεραπεία τους και να περιμένουν να ολοκληρωθεί το τετράμηνο.

Προβλήματα υπάρχουν και στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ο οποίος πληρώνει τις ταινίες μέτρησης σακχάρου στους ασφαλισμένους του έπειτα από πέντε μήνες.

Οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ υποβάλλονται κυριολεκτικά σε δοκιμασία. Οι διαβητικοί δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν από την τσέπη τους τα 35 έως 40 ευρώ που κοστίζει η κάθε συσκευασία ταινιών μέτρησης. Καθεμία περιέχει 50 ταινίες, ενώ υπάρχουν διαβητικοί για τους οποίους απαιτούνται έως και πέντε μετρήσεις ημερησίως.

Ο ΟΠΑΔ επιστρέφει το 75% της δαπάνης, αλλά με καθυστέρηση έως και πέντε μηνών.

Οι συμμετοχές των αναλωσίμων υλικών στο ΙΚΑ πάντως καθορίζονται ως εξής: 0% συμμετοχή για τις βελόνες φυσιγγοσυρίγγων ή συσκευών χορήγησης ινσουλίνης και για τα υλικά που απαιτούνται για την λειτουργία των συσκευών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, 25% συμμετοχή για τις ταινίες μέτρησης σακχάρου και για τους σκαριφιστήρες για τη λήψη αίματος.

Επίσης έχουν 0% συμμετοχή για όλα τα υλικά οι ασθενείς που είναι ταυτόχρονα διαβητικοί και παραπληγικοί, τετραπληγικοί, νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων ή είναι HIV θετικοί.

Τέλος συνταγές με την ένδειξη ΕΚΑΣ δεν απαλλάσσουν τον ασφαλισμένο από την συμμετοχή 25% για τις ταινίες μέτρησης σακχάρου και για τους σκαριφιστήρες λήψης αίματος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου