ΤΟΠΙΚΑ

77χρονος κατάκοιτος Βολιώτης έμεινε χωρίς ρεύμα

77χρονος-κατάκοιτος-βολιώτης-έμεινε-χω-756097

Στα σκοτάδια, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ζουν τουλάχιστον 103 οικογένειες Βολιωτών, στα νοικοκυριά των οποίων έγινε διακοπή ρεύματος λόγω αδυναμίας να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ανάμεσά τους την τελευταία εβδομάδα και 77χρονος κατάκοιτος Βολιώτης, ο οποίος επιστρέφοντας από το Νοσοκομείο βρήκε το σπίτι του χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Αναγκάστηκε να «ξεσπιτωθεί» και φιλοξενείται την τελευταία εβδομάδα σε σπίτι συγγενικού του προσώπου εκτός Βόλου μέχρι η 63χρονη σύζυγός του να καταφέρει να προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής τους, να τους επανασυνδέσουν το ρεύμα και να μπορέσουν να επιστρέψουν στο σπιτικό τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεν έχουν τέλος τα ανθρώπινα δράματα που βιώνουν οικογένειες εξαιτίας οφειλών προς τη ΔΕΗ. Ο 77χρονος πάσχει από μια σειρά ασθενειών και επιπλέον είναι κατάκοιτος. Δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί και για όλα φροντίζει η 63χρονη σύζυγός του. Πριν από δέκα ημέρες ο 77χρονος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Βόλου για λόγους υγείας, έχοντας στο πλευρό του την 63χρονη φύλακα – άγγελό του.

Είχαν απλήρωτους λογαριασμούς προς τη ΔΕΗ και στον τελευταίο που τους είχε έρθει με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής στις 5 Σεπτεμβρίου, υπήρχε η ειδοποίηση της διακοπής. Επιστρέφοντας από το Νοσοκομείο, η 63χρονη είχε σκοπό να μεταβεί στα γραφεία της ΔΕΗ προκειμένου να κάνει ρύθμιση των οφειλών.

Δεν πρόλαβε όμως… Επιστρέφοντας την περασμένη εβδομάδα από το Νοσοκομείο, διαπίστωσαν ότι στο σπίτι τους δεν έχουν ρεύμα. Μέσα στην απόγνωσή της η 63χρονη και δεδομένου ότι η κατάσταση της υγείας του 77χρονου επιβάλλει τη χρήση ειδικών μηχανημάτων για να τον βοηθούν, η σύζυγός του αποφάσισε να μετακομίσουν προσωρινά σε σπίτι συγγενικού τους προσώπου που δέχθηκε να τους φιλοξενήσει.

Επί μία εβδομάδα ζουν «εξόριστοι» από το σπίτι τους λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης. Προ ημερών, συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη, η 63χρονη μετέβη στη ΔΕΗ για να προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής και να επανασυνδέσει το ρεύμα. «Πήγα στις 6 το πρωί να πιάσω σειρά και κατάφερα να φθάσω στον γκισέ στη 1 το μεσημέρι. Η σύνδεση είναι στο όνομα του συζύγου μου. Όμως έχω εξασφαλίσει λόγω της κατάστασής του την επιμέλειά του και όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες τις κάνω εγώ για λογαριασμό του. Και τη σύνταξη από την τράπεζα εγώ την παίρνω και γι’ αυτό έχω χαρτί δικαστικής απόφασης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου», περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η 63χρονη.

Όταν έφθασε στον γκισέ και επέδειξε το δικαστικό έγγραφο, ο υπάλληλος φέρεται να μην το δέχθηκε. «Δεν το κοίταξε καν. Μου είπε να το διαβάσω και να πάω να του πω τι λέει. Εγώ ξέρω τι λέει. Εκείνος όμως δεν με εξυπηρέτησε. Εφυγα γιατί είχα στο νου μου τον κατάκοιτο σύζυγό μου τον οποίο είχα αφήσει πολλές ώρες μόνο του και ανησυχούσα. Κι εγώ είχα κουραστεί από την πολύωρη αναμονή», περιγράφει την ανάλγητη αντιμετώπιση που είχε από υπάλληλο.

«Μία σφραγίδα έλειπε όπως διαπίστωσα μέσω του δικηγόρου μου και για μία σφραγίδα ταλαιπωρήθηκα και θα πρέπει να περάσω και πάλι από το ίδιο μαρτύριο της πολύωρης αναμονής στην ουρά», αναφέρει η 63χρονη.

Στα σκοτάδια εκατοντάδες οικογένειες

Τουλάχιστον 103 οικογένειες ζουν επί μήνες στα σκοτάδια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω οφειλών προς τη ΔΕΗ.

Ο αριθμός των νοικοκυριών στα οποία έχει γίνει διακοπή ρεύματος, προκύπτει μέσα από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στην ειδική τριμελή επιτροπή που συστήθηκε στον δήμο Βόλου και στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ προκειμένου να εξετάσουν τις επανασυνδέσεις ρεύματος σε καταναλωτές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις εγκρίνεται ειδικό βοήθημα το ποσό του οποίου καθορίζεται αναλόγως του ύψους της συνολικής οφειλής των καταναλωτών προς τον Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα: Για συνολικές οφειλές έως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ και έως εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της οφειλής, για συνολικές οφειλές άνω των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ και έως δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το πενήντα τοις εκατό (50%) της οφειλής και για συνολικές οφειλές άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ το τριάντα τοις εκατό (30%) της οφειλής. Οι καταναλωτές εντάσσονται σε πρόγραμμα διακανονισμού και το εναπομείναν ποσό εξοφλείται από τους ίδιους σε άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Εγκρίθηκαν μόνο οι μισές αιτήσεις

Μέχρι στιγμής στην επιτροπή έχουν κατατεθεί 103 αιτήματα για το εφάπαξ βοήθημα και την επανασύνδεση του ρεύματος.

Ωστόσο στο πρόγραμμα κατάφεραν να ενταχθούν μόλις οι μισοί, 56 άτομα.

Οι υπόλοιπες 47 αιτήσεις έχουν απορριφθεί και τα φώτα στα σπίτια δεν ανάβουν για τρεις βασικούς λόγους: είτε πρόκειται για εργοταξιακό ρεύμα, είτε το όνομα στο οποίο έχει γίνει η σύνδεση δεν συμβαδίζει με τα στοιχεία στο Ε1 είτε επειδή οι άνθρωποι αυτοί έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από τα όρια που τίθενται. Ορισμένοι βεβαίως έχουν δει τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται επειδή η διακοπή του ρεύματος δεν έγινε μέχρι 30 Ιουνίου, που ήταν η προθεσμία αλλά ακόμη και μία ημέρα αργότερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου