ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Επιστροφή στο σχολείο με διαμαρτυρίες σε Τρίκερι και Σκόπελο

επιστροφή-στο-σχολείο-με-διαμαρτυρίε-756228

Επιστροφή στο σχολείο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με διαμαρτυρίες για τους συλλόγους εκπαιδευτικών στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Τρικερίου και στο Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο Σκοπέλου. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται με έγγραφά τους προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για τη χαμηλή μοριοδότησή τους παρά τις αντιξοότητες κάτω από τις οποίες καλούνται να υπηρετήσουν τη δημόσια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον σύλλογο διδασκόντων στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Τρικερίου, η υπηρέτηση εκπαιδευτικών στην περιοχή μοριοδοτείται με μόλις 9 μόρια, παρά τις συνθήκες διαβίωσης, την απόσταση από την έδρα του νομού και τις συγκοινωνιακές συνθήκες. Όπως αναφέρουν, «υπάρχει έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση, δεν υπάρχει παιδικός σταθμός (για όσους έχουν παιδιά σε αυτές τις ηλικίες), τον χειμώνα επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ το Τρίκερι απέχει σχεδόν 40 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας στην Αργαλαστή και δεν υπάρχει αγροτικός γιατρός για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον το Τρίκερι απέχει 76,3 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου, ενώ θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η δυσκολία της διανυόμενης διαδρομής. Το δρομολόγιο μετάβασης με το ΚΤΕΛ Μαγνησίας αναχωρεί από την πόλη του Βόλου στις 04:15 και επιστρέφει από το Τρίκερι στις 18:00 με διάρκεια διαδρομής 2,5 περίπου ώρες, κάτι το οποίο συνεπάγεται την απουσία ενός εκπαιδευτικού που κατοικεί στον Βόλο για 16 και πλέον ώρες καθημερινά από το σπίτι του».

Με μόλις δέκα μόρια μοριοδοτούνται και οι εκπαιδευτικοί της χώρας Σκοπέλου. Όπως αναφέρουν «τα σχολεία της Σκιάθου και της χώρας Σκοπέλου μοριοδοτήθηκαν με 10 μόρια ενώ το Γυμνάσιο Γλώσσας με 11 μόρια. Ιδια μοριοδότηση με τα σχολεία της Σκιάθου μας αδικεί, καθώς το σχολείο μας είναι το πλέον δυσπρόσιτο. Με το ίδιο πλοίο της γραμμής η διάρκεια της διαδρομής Βόλος – Σκιάθος είναι 2,5 ώρες, Βόλος – Γλώσσα 3,5 ώρες και Βόλος – Χώρα Σκοπέλου 4,5 ώρες! Επιπλέον τα δρομολόγια είναι πιο αραιά απ’ ό,τι για τη διαδρομή Βόλος – Γλώσσα και Βόλος – Σκιάθος. Η Σκιάθος έχει επίσης αεροδρόμιο. Τους πρώτους μήνες του 2018 γίναμε μάρτυρες της έλλειψης δελφινιού λόγω βλάβης και του σχεδόν αποκλεισμού μας στη χώρα λόγω των εξαιρετικά αραιών δρομολογίων με το πλοίο. Επίσης, η χώρα Σκοπέλου δεν έχει καθόλου δρομολόγια από και προς Αγιο Κωνσταντίνο από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο. Επίσης τα δρομολόγια από και προς Μαντούδι Βορείου Ευβοίας εξυπηρετούνται σχεδόν αποκλειστικά μέσω Γλώσσας και πολύ αραιά μέσω Σκοπέλου. Ποιο είναι λοιπόν το πιο δυσπρόστο σχολείο; Τα σχολεία μας στελεχώνονται κυρίως από αναπληρωτές και η τωρινή απόφαση του αποχαρακτηρισμού της χώρας ως δυσπρόσιτης περιοχής θα αποτελέσει αντικίνητρο υπηρέτησης. Εφόσον οι αναπληρωτές θα δηλώσουν άλλα σχολεία, τα δικά μας θα περιμένουν τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο να στελεχωθούν με προσωρινούς εκπαιδευτικούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία και ποιότητα της εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα όλα τα νησιά των Βορείων Σποράδων είναι δυσπρόσιτα και η διπλή μοριοδότηση θα έπρεπε να ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα νησιά και για όλους τους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές και μονίμους, αλλά με κλιμάκωση της μοριοδότησης».

Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών των δύο περιοχών υποστηρίζει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας που ζητά τροποποίηση της υπουργικής απόφασης μοριοδότησης των σχολείων.

Με έγγραφό της ζητά να μοριοδοτηθούν όλα τα σχολεία στο νησί της Σκοπέλου με 11 μόρια. «Επισημαίνουμε ότι το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από Βόλο προς Σκόπελο (όποτε αυτό είναι εφικτό) διαρκεί 4,5 ώρες», τονίζει η ΕΛΜΕ.

Επίσης ζητά να μοριοδοτηθούν το Γυμνάσιο με τις Λυκειακές Τάξεις Τρικερίου με 9 μόρια. «Επισημαίνουμε ότι όταν εντάχθηκε στην Α’ περιοχή (χερσαία Μαγνησία) ήταν το μοναδικό σχολείο της περιοχής με τα περισσότερα μόρια και οι δυσμενείς συνθήκες παραμένουν ίδιες. Το μοναδικό δρομολόγιο Βόλος – Τρίκερι αναχωρεί στις 4.15 το πρωί και διαρκεί 2,5 ώρες, λόγω της απόστασης και της δύσκολης διαδρομής», αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΛΜΕ.

Τέλος επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα να διπλασιάζονται τα μόρια για όλους τους αναπληρωτές της Β’ Μαγνησίας (Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου