ΤΟΠΙΚΑ

Σπουδαία ευρήματα στην Κύθνο από ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

σπουδαία-ευρήματα-στην-κύθνο-από-ομάδ-756920

Σημαντικά ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη διάρκεια της συστηματικής ανασκαφής που πραγματοποιήθηκε από τις 26 Ιουνίου έως τις 4 Αυγούστου στην αρχαία πόλη της Κύθνου (σημερινό «Βρυόκαστρο»), από τον Τομέα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα και ημικυλινδρική αψίδα που τεκμηριώνει πρωτοκυκλαδική εγκατάσταση στη βραχονησίδα Βρυοκαστράκι.

Μεταξύ των ευρημάτων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, περιλαμβάνεται επίσης κτίριο μήκους 80 μ. περίπου, που αποτελείται από τουλάχιστον 15 ορθογώνια δωμάτια σε παράταξη και ισχυρούς εξωτερικούς τοίχους που εξυπηρετούσαν πιθανότατα και αμυντικούς σκοπούς, καθώς και δυο πύργους. Επίσης, εντοπίστηκαν δεκάδες ορθογώνιοι χώροι, εν μέρει λαξευμένοι στον φυσικό βράχο, για τους οποίους η ώς τώρα έρευνα δείχνει χρήση τουλάχιστον ώς την ύστερη αρχαιότητα, καθώς και θραύσματα κεραμικής και εργαλείων από οψιανό της πρωτοκυκλαδικής περιόδου.

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αλεξάνδρου Μαζαράκη Αινιάνος και του διευθυντή της Εφορείας δρ. Δημήτρη Αθανασούλη. Εκτός από τους παραπάνω φορείς, τις έρευνες στηρίζουν η Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Κύθνου και κυρίως ο γενναιόδωρος χορηγός Αθανάσιος Μαρτίνος. Πολύτιμη υπήρξε η συμμετοχή των φοιτητών της Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλων Πανεπιστημίων και των εθελοντών των σπηλαιολογικών συλλόγων «ΣΠΕΛΕΟ» και «ΧΕΙΡΩΝ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου