ΤΟΠΙΚΑ

Λύση για το «καπέλο» στους πολιτικούς γάμους

λύση-για-το-καπέλο-στους-πολιτικούς-461840

Μπροστά σε αναρίθμητα μικρά και μεγάλα ζητήματα βρίσκονται καθημερινά οι υπεύθυνοι του νέου και ενιαίου Δήμου Βόλου. Ένα από αυτά στο οποίο έχει κληθεί να δώσει λύση η αρμόδια Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου Νατάσσα Οικονόμου είναι τα χρήματα που καλούνται να πληρώνουν εφεξής στο Δήμο τα ζευγάρια τα οποία επιλέγουν να ενωθούν με τα δεσμά το γάμου στο Δημαρχείο.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του νέου Δήμου ζευγάρια που θέλησαν να κάνουν πολιτικό γάμο κλήθηκαν προηγουμένως να καταβάλλουν στο Ταμείο το Δήμου το ποσό των 100 ευρώ. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες με το επιχείρημα ότι υπάρχουν Δήμοι, όπως ο πρώην Δήμος Νέας Ιωνίας, ο οποίος δεν επιβάλλει κάποιο τέλος για ανάλογες τελετές.

Μετά από τα παραπάνω η Αντιδήμαρχος Βόλου ζήτησε από τις εμπλεκόμενες δημοτικές Υπηρεσίες τα στοιχεία με το τέλος που χρέωναν για τους πολιτικούς γάμους οι πρώην Δήμοι που συνενώθηκαν από την πρώτη του Νέου Έτους στο νέο και ενιαίο Δήμο, το τέλος που ζητούν για ανάλογες τελετές Δήμοι άλλων ελληνικών πόλεων, καθώς και τη σχετική νομοθεσία πάνω στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου που είχε ληφθεί επί των ημερών της Δημαρχίας Κυριάκου Μήτρου.

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος θα έχει αύριο στα χέρια της όλα τα στοιχεία από τις Υπηρεσίες προκειμένου στη συνέχεια να ετοιμάσει την εισήγηση που θα έλθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και το οποίο θα προτείνει ένα ενιαίο τέλος για τους μελλόνυμφους που επιλέγουν τη λύση του Δημαρχείου στον ενιαίο Δήμο Βόλου .

Σημειώνεται πως ο Δήμος Βόλου ζητά 100 ευρώ όταν οι δύο ή ο ένας από τους μελλόνυμφους είναι δημότης Βόλου. Όταν και οι δύο μελλόνυμφοι είναι ετεροδημότες, του εσωτερικού ή του εξωτερικού, τότε το τέλος που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στο ταμείο του Δήμου ανέρχεται στα 150 ευρώ. Την ίδια στιγμή πρώην Δήμοι που με τον Καλλικράτη συνενώθηκαν στο Δήμο Βόλου, όπως ο πρώην Δήμος Νέας Ιωνίας, δεν χρεώνουν ούτε ευρώ στους μελλόνυμφους, ενώ άλλοι Δήμοι χρέωναν 50 ευρώ. Η. κ. Οικονόμου έχει ζητήσει να της δοθούν στοιχεία και από άλλους μεγάλους Δήμους της χώρας που ακολουθούν διαφορετικές χρεώσεις ανάλογα με τη μέρα που γίνεται ο πολιτικός γάμος (καθημερινές ή σαββατοκύριακα).

Σημειώνεται πως οι πολιτικοί γάμοι στον ενιαίο Δήμο Βόλου τελούνται από τους κατά τόπους Αντιδημάρχους, ενώ στον πρώην Δήμο Βόλου το 2008 είχαν τελεστεί 306 πολιτικοί γάμοι, το 2009 368 και το 2009 379.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου