ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνές Παπαδιαμαντικό Συνέδριο

διεθνές-παπαδιαμαντικό-συνέδριο-461881

 

Την πρόθεση στήριξης κάθε προσπάθειας που έχει ως επίκεντρο το έργο του Παπαδιαμάντη εξέφρασε ανοιχτά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος παραβρέθηκε σε επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Σκιάθο. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ Κωνσταντίνος Αγοραστός

απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και τόνισε ότι η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες ανάδειξης του πολύπλευρου έργου του Αλ. Παπαδιαμάντη. Όπως επεσήμανε παράλληλα ο κ. Αγοραστός, οι Σποράδες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός του. Στη διοργάνωση της εκδήλωσης συνέβαλαν το Σπίτι-Μουσείο Αλ. Παπαδιαμάντη και η Δημοτική Επιχείρηση «Αναπτυξιακή Σκιάθου» και παρέστησαν εκπρόσωποι της τοπικής Εκκλησίας, των Αρχών και Υπηρεσιών, καθώς και πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι βίωσαν μια εκπληκτική και μοναδική εμπειρία.

Τους παρισταμένους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Πλωμαρίτης, ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του αφιερώματος και ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Σκιάθου ετοιμάζεται, κατόπιν συμφωνίας με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών για τη συνδιοργάνωση του Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, που θα πραγματοποιηθεί στη Σκιάθο τέλη Σεπτέμβρη του 2011. Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης Βασιλική Λαμπροπούλου, φιλόλογος και Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, η οποία εκφώνησε ομιλία με θέμα: «Ο ανέστιος και πλάνης “Αμερικάνος” του Αλ. Παπαδιαμάντη», επιχειρώντας μια ερμηνευτική προσέγγιση του διηγήματος.

Στο β’ μέρος της εκδήλωσης οι θεατές απόλαυσαν τον δραματοποιημένο λόγο του Παπαδιαμάντη στη θεατρική παράσταση «Ο Αμερικάνος» από την εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον». Ο ιδρυτής της εταιρείας Θανάσης Σαράντος επιμελήθηκε τη σκηνοθεσία και υποδύθηκε τους ρόλους όλων των προσώπων του έργου, σε μια εξαιρετική απόδοση χαρακτήρων και καταστάσεων. Τη μουσική επένδυση της παράστασης υπέγραψε ο συνθέτης Λάμπρος Πηγούνης και απέδωσε ο ταλαντούχος μουσικός Στέλιος Γιαννουλάκης, ενώ την διεύθυνση παραγωγής είχε η Ζωή Κανελλοπούλου. Την εκδήλωση επιμελήθηκε και παρουσίασε η διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη Αθηνά Παπαγεωργίου, η οποία στο τέλος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για τη συμμετοχή τους και την καλή συνεργασία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου