ΤΟΠΙΚΑ

Από αύριο το σαφάρι για καπνιστές

από-αύριο-το-σαφάρι-για-καπνιστές-461919

Ελέγχους σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα παροχής υπηρεσιών για την τήρηση του νόμου περί καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος ξεκινά από αύριο Τετάρτη η Δημοτική Αστυνομία Βόλου.
«Η απαγόρευση του καπνίσματος είναι θέμα υγείας, γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να μεριμνήσουμε για την εφαρμογή του σχετικού νόμου, ο οποίος έρχεται με σκοπό να προστατεύσει όχι μόνο τους μη καπνιστές αλλά κυρίως τους καπνιστές. Είμαστε βέβαιοι ότι οι καταστηματάρχες και οι υπεύθυνοι των δημοσίων υπηρεσιών θα κάνουν και δική τους υπόθεση την εφαρμογή του νόμου», τονίζει σε δήλωσή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Αστυνομία κ. Παντελής Πελεκάνος.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας κ. Θ. Σγάρα, προτεραιότητα θα δοθεί στον έλεγχο των καταγγελιών που επώνυμα διατυπώθηκαν στην τηλεφωνική γραμμή 1142 για παράβαση του νόμου 3868/2010 στο Δήμο Βόλου. Συνολικά πρόκειται για 53 καταγγελίες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά σε καφετέριες και καταστήματα εστίασης, ενώ μία μόνο από αυτές αφορά σε Δημόσια Υπηρεσία.
Υπενθυμίζεται ότι η παράβαση του νόμου συνεπάγεται αυστηρά πρόστιμα που φθάνουν τα 600 ευρώ για τους καταστηματάρχες και τα 50 ευρώ για τους θαμώνες. Σε περίπτωση υποτροπής δε τα πρόστιμα αυτά διπλασιάζονται, ενώ προβλέπεται έως και σφράγιση του καταστήματος.
Κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας Βόλου είχαν αρχίσει τους ελέγχους από την 1η Οκτωβρίου 2010 και αφού είχαν απευθύνει συστάσεις προς τους καταστηματάρχες στο μεταβατικό στάδιο από 1-30/9/2010. Επίσης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, εντός του Δεκεμβρίου, πραγματοποίησαν ελέγχους από κοινού με τη Διεύθυνση Υγείας, προκειμένου να ελεγχθούν συγκεκριμένες καταγγελίες. Συνολικά διαπιστώθηκαν 22 παραβάσεις από καταστηματάρχες για τις οποίες επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 500 ευρώ, ενώ διαπιστώθηκαν και δύο παραβάσεις από θαμώνες, οι οποίοι τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 50 ευρώ ο καθένας.
Η Δημοτική Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να εφαρμόζουν τα μέτρα που προβλέπονται από το νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος, τα οποία είναι: α) η τήρηση του Βιβλίου Αναφοράς, β) η μη ύπαρξη σταχτοδοχείων στα τραπέζια και γ) η ανάρτηση απαγορευτικών σημάτων κάθε 15 τετραγωνικά μέτρα. Σε εξωτερικούς χώρους το κάπνισμα επιτρέπεται εφόσον είναι ανοιχτές δυο τουλάχιστον πλευρές περιμετρικά του χώρου.

Επιστολή της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας

 
Εξάλλου επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον Υπουργό Υγείας κ. Αν. Λοβέρδο απηύθυνε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, σχετικά με το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.
 Στην επιστολή επισημαίνονται τα εξής:
 
«Πέρασαν αρκετές μέρες από τις εξαγγελίες σας για εφαρμογή, επιτέλους, του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη.
Η αυθαιρεσία είναι πλήρης. Ο νόμος δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά.
Οι καταστηματάρχες ισχυρίζονται ότι η απαγόρευση του καπνίσματος θα μειώσει το τζίρο τους, όταν οι ίδιοι παραδέχονται ότι είναι ήδη μειωμένος. Με τα τασάκια στα τραπέζια! Αιτία σίγουρα γι’ αυτό είναι η οικονομική κρίση και η ψυχολογία των καταναλωτών. Είναι βέβαιο ότι ο τζίρος των καταστημάτων όχι μόνο δεν θα μειωθεί από την απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά θα αυξηθεί λόγω της κοινωνικοποίησης των πολιτών που τώρα αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους λόγω των καπνών των τσιγάρων. Δεν υπάρχει αμφιβολία βέβαια ότι πίσω από τις αντιδράσεις των καταστηματαρχών κρύβονται συμφέροντα των καπνοβιομηχανιών.
Ζητάμε να σταματήσει πλέον αυτή η αυθαιρεσία. Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι αυτεπάγγελτα, χωρίς δηλαδή να αναμένονται οι καταγγελίες των πολιτών στο 1142. Να ελέγχονται επίσης για την αποτελεσματικότητά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Και η επιστολή καταλήγει:
Περιμένουμε απτά αποτελέσματα. Είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Ακόμα και σημαντικής μερίδας των καπνιστών».
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου