ΤΟΠΙΚΑ

Στο… πόδι οι Δήμαρχοι

στο-πόδι-οι-δήμαρχοι-851206

Τριγμούς και στους αιρετούς της Μαγνησίας προκαλεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής «για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» με τις οποίες επέρχονται αλλαγές στους όρους δόμησης στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Περιοχές Νatura, καθώς στο τραπέζι της συζήτησης του σ/ν εισάγεται και η απαγόρευση της δόμησης εφεξής σε ιδιοκτησίες κάτω των δέκα στρεμμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι Δήμαρχοι της Μαγνησίας προκειμένου να μη βρεθούν μπροστά σε τετελεσμένα κινητοποιήθηκαν και σήμερα το μεσημέρι στις 12 συνέρχονται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, όπου συγκαλείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη Μαγνησία στο Δίκτυο Ναtura που αφορά σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους υπάγεται συνολική έκταση 310.000 στρεμμάτων (31.000 εκτάρια), η οποία κατανέμεται στις παρακάτω περιοχές, όπως εμφανίζεται και στον πίνακα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στο όρος Πήλιο: Οι περιοχές Καλαμάκι, Λαμπινού του πρώην Δήμου Αφετών, όλος ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, οι Μηλιές, η Βυζίτσα, ο Άγιος Λαυρέντιος και η Δράκεια, η Κερασιά, τα Κανάλια και το Κεραμίδι. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Εθνικό Κατάλογο Νatura το Πήλιο είναι χαρακτηρισμένο ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ).

Επίσης στον κατάλογο Νatura είναι το Δάσος Κουρί στον Αλμυρό που έχει χαρακτηριστεί ως Αισθητικό Δάσος (Α.Δ), οι Κουκουναριές στη Σκιάθο που είναι χαρακτηρισμένες ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) και Αισθητικό Δάσος (Α.Δ), το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και η Ανατολική Σκόπελος που είναι χαρακτηρισμένες ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και Περιοχή που προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης. Επίσης στις περιοχές Νatura είναι τα νησιά Κυρά Παναγιά, Πιπέρι, Ψαθούρα και γύρω νησίδες που είναι περιοχή ειδικής προστασίας που διέπεται από την κοινοτική οδηγία για τα πουλιά και τους οικοτόπους του 79/ 409/ ΕΟΚ.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τους Δημάρχους ήλθαν χθες από το Δήμαρχο Ζαγοράς Γ. Αντώνογλου, που μιλώντας χθες στο απογευματινό δελτίο ειδήσεων της ΤRT έκανε λόγο για βεβιασμένη ενέργεια κάποιων τεχνοκρατών του υπουργείου που δεν έλαβαν, όπως τόνισε, υπόψιν τους «τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, καθώς και τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για τις οποίες έχει προνοήσει το δίκτυο Νatura. Eίναι άστοχο, τόνισε, να λαμβάνεται μέριμνα για τη χλωρίδα και την πανίδα και να μη συνυπολογίζεται η αντίστοιχη για τον άνθρωπο που είναι συστατικό μέρος του περιβάλλοντος. Ο Δήμαρχος Ζαγοράς κλείνοντας έκανε λόγο για την ανάγκη ότι πριν την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή να προηγηθεί κοινωνική διαβούλευση σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση εκτίμησε ότι αλλάζει άρδην όλο το αναπτυξιακό μοντέλο ολόκληρων περιοχών και ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για τη δημιουργία της επόμενης γενιάς αυθαιρέτων, καθώς εκτός των άλλων το σχέδιο νόμου δεν επιτρέπει καμία παρέκκλιση στη δόμηση από τα δέκα στρέμματα.

Δήλωση Κώστα Λεβέντη

Καταστροφικό θα είναι για το Ανατολικό Πήλιο το σχέδιο νόμου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας σύμφωνα με τον πρώην Δήμαρχο Μουρεσίου κ. Κώστα Λεβέντη.

Ο πρώην Δήμαρχος σημείωσε πως οι περιοχές του Ανατολικού Πηλίου είναι ενταγμένες στο σύνολό τους στις ζώνες του Natura, χωρίς όμως πρώτα να έχουν ξεκαθαριστεί οι χρήσεις γης αλλά και το ΣΧΟΑΠ. «Λέμε ναι στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, αλλά δεν θέλουμε η περιοχή μας να γίνει μουσειακός χώρος και να σταματήσει κάθε δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου