ΤΟΠΙΚΑ

Απεργία – απάντηση στην ανεργία

απεργία-απάντηση-στην-ανεργία-463428

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε το πρόβλημα της ανεργίας στο Βόλο ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την 24ωρη παμβολιώτικη απεργία που έχει προκηρυχθεί για αύριο Πέμπτη με θέματα αιχμής τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τη διαρκή συρρίκνωση εργατικού δυναμικού εξαιτίας των απολύσεων.

Το ΕΚΒ επιβεβαίωσε τα στοιχεία που παρουσίασε προχθές στη δημοσιότητα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, αναφέροντας ότι το τελευταίο 3μηνο περίπου 1.000 και πλέον συμβάσεις μετατράπηκαν σε μερικής από πλήρους απασχόλησης, ενώ συνολικά στη Μαγνησία περίπου 10.000 άτομα απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης.

Αύριο στο πλαίσιο της 24ωρης παμβολιώτικης απεργίας το ΕΚΒ διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο χώρο του Κέντρου, στην οποία θα συμμετέχει και ο δημόσιος τομέας που έχει προκηρύξει μέσω του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας 3ωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.

Οι εκπρόσωποι της Διοίκησης εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την επιτυχία της απεργίας, υπογραμμίζοντας ότι όλα ανεξαιρέτως τα πρωτοβάθμια συνδικάτα έχουν λάβει αποφάσεις για να συμμετέχουν και μάλιστα δυναμικά. Εμφανίστηκε ωστόσο χολωμένος, διότι όπως άφησε να εννοηθεί ο εμπορικός σύλλογος δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί στο κάλεσμα του ΕΚΒ να συμμετέχει επίσης στην κινητοποίηση, καθώς και η αγορά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής καχεξίας.

«Οι εργαζόμενοι όλοι μαζί σαν μια γροθιά θα απαντήσουμε δυναμικά στις ληστρικές επιδρομές που γίνονται στο εισόδημά μας, στην οπισθοδρόμηση και στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλεται. Η αυριανή απεργία θα είναι η αρχή πολλών απεργιών. Είναι μια δύσκολη απεργία γιατί δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας πανελλαδικής κινητοποίησης, αλλά τα μηνύματα είναι θετικά», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος.

Αναφερόμενος στις βίαιες αλλαγές που γίνονται σε διάφορους εργασιακούς χώρους ο κ. Παπαδημόπουλος υποστήριξε ότι «σε πολλούς χώρους εργασίας καθημερινά συμβαίνουν διάφορα, οι εργοδότες στο όνομα της κρίσης μεθοδεύουν ακόμη και προληπτικά διάφορες κινήσεις για μειώσεις μισθών και μετατροπές συμβάσεων», ενώ ερωτηθείς για τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις άφησε αιχμές για τη στάση της ΔΑΣ – ΕΣΑΚ .

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΕΚΒ Κων. Γεωργούλας απηύθυνε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή και προέβλεψε και αυτός με τη σειρά του ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μείνουν ενωμένοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεσαίωνα που έρχεται.

Το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ συμμετέχει μεν στην απεργία, διοργανώνει ωστόσο ως «είθισται» απεργιακή συγκέντρωση ξεχωριστή αύριο στις 10 στην Πλατεία Πανεπιστημίου.

«Γενικός ξεσηκωμός, οργάνωση και συγκέντρωση δυνάμεων για να βγούμε νικητές στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει κεφάλαιο, κυβέρνηση και τρόικα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του αναφέρει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, γιατί σε τελευταία ανάλυση εμείς είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία, εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο και γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά.

Επείγει η δημιουργία ενός μαζικού, ρωμαλέου και καλά οργανωμένου κινήματος αντίστασης για: Να εμποδίσουμε το χτύπημα και τη διάλυση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη μείωση μισθών και ημερομισθίων. Να εμποδίσουμε απολύσεις, αλλαγές ωραρίων, τη δουλειά χωρίς ασφάλιση.

Να εμποδίσουμε την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, τη μετατροπή των Νοσοκομείων σε ληστρικούς μηχανισμούς σε βάρος της υγείας του λαού.

Να εμποδίσουμε τη γενικευμένη πια ιδιωτικοποίηση και την αξιοποίηση από το κεφάλαιο όλου του δημόσιου πλούτου και των υποδομών (μέσα μαζικής μεταφοράς, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, λιμάνια, δάση, παραλίες κ.λ.π.).

Να υπερασπίσουμε τους ανέργους και τις οικογένειές τους από τα αρπακτικά των τραπεζών, από όσους επιχειρούν να τους κόψουν το ρεύμα, το τηλέφωνο, από όσους αρνούνται να τους περιθάλψουν, γιατί δεν έχουν ένσημα».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου