ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις στα νησιά

αντιδράσεις-στα-νησιά-851206

Η «ισοπεδωτική προσέγγιση» του σχεδίου νόμου για τις περιοχές Νατούρα επισημαίνεται ιδιαιτέρως από τις τοπικές κοινωνίες της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, που διατυπώνουν την πλήρη αντίθεσή τους απέναντι στα τεκταινόμενα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αποφάσεις που έλαβαν τα Δημοτικά Συμβούλια τόσο της Σκοπέλου, όσο και της Αλοννήσου, τα οποία συνεδρίασαν εκτάκτως, θέτοντας μάλιστα υπόψη των ιθυνόντων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης «αναμένουμε την έκβαση της συνεδρίασης της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προκειμένου να καθορίσουμε τις περαιτέρω κινήσεις που θα πραγματοποιήσουμε, καθώς και την επίσκεψή μας στην αρμόδια Υπουργό κ. Μπιρμπίλη».

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση που ελήφθη κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου «η αρτιότητα και η δόμηση αδιακρίτως και ανεξαιρέτως σε όλη την έκταση των ορίων των περιοχών NATURA σε γήπεδα άνω των 10 στρεμμάτων, θα είναι καταστροφική για τη Σκόπελο». Όπως υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων «πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ψήφιση του νόμου θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις α) στη λιγοστή δραστηριότητα που έχει απομείνει στο νησί και που σχετίζεται με τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας (δηλ. στις μικρής κλίμακας κατασκευές ιδιωτικών κατοικιών), β) στην απασχόληση του ενεργού πληθυσμού στον τομέα αυτό, γ) στο εισόδημα των κατά τεκμήριο φτωχών αγροτών που κατέχουν μικρούς αγρούς στη ζώνη NATURA και δ) στην επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος, αφού πολλοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το

νησί. Μ’ άλλα λόγια, επισημαίνεται, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα καταδικάσει οικονομικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά ένα μεγάλο μέρος της Σκοπέλου».

Επιπροσθέτως, η Σκόπελος βρίσκεται στην τελική φάση της εκπόνησης του γενικού πολεοδομικού της σχεδίου και «επομένως είναι ανακόλουθο να επιχειρείται η παρούσα παρέμβαση τη στιγμή κατά την οποία δεν έχει καταλήξει η ουσιαστικότερη διαδικασία της χωροταξικής πολιτικής του νησιού μας» σημειώνει το Δημοτικό Συμβούλιο Σκοπέλου.

Παρέμβαση του Δημάρχου Αλοννήσου

Τις κοινές θέσεις των κατοίκων των δύο νησιών μετέφερε εξάλλου χθες ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, όπου ήταν φιλοξενούμενος ο Γιάννης Τριβελέγκας, πρόεδρος της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής. Ο κ. Βαφίνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι κάθετα αντίθετος προς την συγκεκριμένη διάταξη που προωθείται προς ψήφιση και τόνισε ότι «δεν πρέπει να γίνει καμία τροποποίηση στους υφιστάμενους όρους, ενώ η οποιαδήποτε αλλαγή πολεοδομικού χαρακτήρα, θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά από διαχειριστική μελέτη και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, τον Δήμο και όλους τους τοπικούς φορείς».

Ο κ. Βαφίνης ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Δήμαρχο Σκοπέλου κ. Μιχελή, με τον οποίο υπάρχει ταύτιση απόψεων, έχει παράλληλα επαφές με τον δήμαρχο Παξών, την Αντιδήμαρχο Καρύστου και άλλους φορείς νησιών που είναι ενταγμένα στο δίκτυο Νατούρα, αναπτύσσοντας κοινό μέτωπο δράσης. «Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Μιχελή, υπάρχει απόλυτη συνεργασία μεταξύ μας και χαίρομαι διότι η Αλόννησος συμμετέχει ενεργά και δίνει μια νότα δυναμική στην όλη προσπάθεια» καταλήγει ο Δήμαρχος Αλοννήσου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου