ΤΟΠΙΚΑ

Ο χάρτης νατούρα στη Μαγνησία

ο-χάρτης-νατούρα-στη-μαγνησία-851206

Σε νέα συνεδρίαση του ΚτΕ Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ παραπέμπεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο περί βιοποικιλότητας, καθώς κατά τη  χθεσινή  συνεδρίαση του οργάνου αρκετά από τα μέλη του διατύπωσαν σοβαρές διαφωνίες για άρθρα που περιλαμβάνονται σε αυτό και αφορούν στη δυνατότητα οικοδομικής δραστηριότητας στις ζώνες Natura.
Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επέκριναν αρμόδια υπουργό, Τίνα Μπιρμπίλη, γιατί όπως είπαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διαπνέεται από μια ισοπεδωτική λογική που αφορά στα 10 στρέμματα και άνω, της επιτρεπόμενης οικοδομικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΚτΕ διευκρινίστηκε ότι οι νόμιμοι κάτοχοι των τεσσάρων στρεμμάτων αγροτοτεμαχίων θα μπορούν να χτίζουν και μετά την ισχύ του νέου νομοσχεδίου. Ωστόσο το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει τη θέσπιση του ορίου των 10 στρεμμάτων για οικοδομική δραστηριότητα σε ζώνες Νατούρα.

Στα χαρτιά

Με δεδομένο ότι το 70% των Natura δεν έχουν κάποιο ειδικότερο καθεστώς (λ.χ. εθνικό πάρκο), η προστασία τους σήμερα στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά «στα χαρτιά». Είναι η δεύτερη υπόθεση σε διάστημα λίγων ημερών, για την οποία η υπουργός Περιβάλλοντος δέχεται ισχυρά εσωκομματικά πυρά. Την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός φέρεται να συνάντησε την έντονη αντίδραση του υπουργού Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου στο σχέδιο νόμου για τη θαλάσσια στρατηγική σε σχέση με θέματα εθνικής κυριαρχίας. Κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα επαναδιαμορφωθεί με τη συμμετοχή των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας.
 
Οι περιοχές Νατούρα στη Μαγνησία
Σημειώνεται πως περιοχές    Νατούρα    στο Νομό Μαγνησίας είναι οι παρακάτω: Στα Εθνικά   Θαλάσσια Πάρκα (Ν.1650/86) η   Αλόννησος, στα    Αισθητικά Δάση 9 Ν.Δ996/71)   τα δάση της νήσου Σκιάθου, και το δρυοδάσος Κουρί στον Αλμυρό, στα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης (Ν.Δ996/71) το νησί Πιπέρι στις Βόρειες Σποράδες, στις   περιοχές της Σύμβασης της Βαρκελώνης   το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων και το Αισθητικό Δάσος Σκιάθου και στα Βιογενετικά Αποθέματα   το αισθητικό δάσος Κουρί Αλμυρού.
Ειδικότερα στις περιοχές Νατούρα   περιλαμβάνονται   οι παρακάτω περιοχές: Το όρος Πήλιο και η παράκτια θαλάσσια   ζώνη, συνολική έκταση 31.112,16 στρέμματα, οι Κουκουναριές   και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στη Σκιάθο   88,82 στρέμματα, το Εθνικό   Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και η ανατολική Σκόπελος   24.915, 6 στρέμματα, τα νησιά Κυρά   Παναγιά, Πιπέρι, Ψαθούρα και γύρω νησίδες, Αγιος Γεώργιος, νησιά Αδελφοί, Λεχούσα και Γαιδουρονήσια 12.967,39 στρέμματα, το   όρος Όθρυς, τα βουνά της Γκούρας και το φαράγγι της Παλαιοκερασιάς   31.079,47 στρέμματα.  
 
Η επίμαχη  διάταξη
Η επίμαχη διάταξη   του Σχεδίου Νόμου της Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που έχει διχάσει   ήδη   και   τον τεχνικό κόσμο της Μαγνησίας   έχει ως εξής:
«Άρθρο 5 – Ρυθμίσεις για την προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000
  1. Με την επιφύλαξη της παρ. 3, στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 ισχύουν οι εξής περιορισμοί:
α) Απαγορεύεται η εγκατάσταση ιδιαιτέρως οχλουσών και επικίνδυνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της Οδηγίας 96/82/ΕΚ (Seveso), όπως ισχύει.
β) Απαγορεύεται η εγκατάσταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης, όπως αυτές ορίζονται στο Παράρτημα της ΚΥΑ 13727/724/2003 (ΦΕΚ Β’ 1087/5.8.2003).
γ) Απαγορεύεται ο καθορισμός περιοχών των κατηγοριών α και β της παρ. 2 του άρθρου 1, και Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) του άρθρου 29 του ν. 2545/1997.
δ) Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζονται κριτήρια και ρυθμίσεις για τη λειτουργία ή την απομάκρυνση υπαρχουσών εγκαταστάσεων των ανωτέρω περιπτώσεων.
ε) Απαγορεύεται η χρήση μη φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό επιβάλλεται η εφαρμογή του καθεστώτος της πολλαπλής συμμόρφωσης σε όλη την έκταση των περιοχών Natura 2000.
στ) Απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθε είδους διαφημιστικών πινακίδων, πλην εκείνων που ενημερώνουν τον επισκέπτη για την περιοχή ή προωθούν τις ήπιες φυσιολατρικές δραστηριότητες.
2. α) Στα γήπεδα που βρίσκονται εκτός των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως ή εκτός των ορίων των προ του έτους 1923 νομίμως υφιστάμενων οικισμών ή εκτός των ορίων των οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους, σε Ειδικές Ζώνες Διατήρησης και Ζώνες Ειδικής Προστασίας, το ελάχιστο εμβαδόν για τη δόμηση καθορίζεται σε 10.000 τ.μ. Δεν εφαρμόζονται κανενός είδους σχετικές παρεκκλίσεις. Με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μπορεί να αυξηθεί με Προεδρικό Διάταγμα το ελάχιστο εμβαδόν.
β) Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργών, εξειδικεύεται η ως άνω διάταξη.
γ) Στα κάθε είδους σχέδια χρήσεων γης δεν επιτρέπεται ο καθορισμός ελάχιστου εμβαδού γηπέδων μικρότερου από το ως άνω προβλεπόμενο ούτε η επαναφορά σε ισχύ σχετικών παρεκκλίσεων κανενός είδους.
δ) Ειδικότερες υφιστάμενες διατάξεις ρύθμισης του χώρου, οι οποίες προβλέπουν μεγαλύτερα όρια αρτιότητας ή περιορίζουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, διατηρούνται σε ισχύ».
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου