ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» οι άδειες λειτουργίας

στον-αέρα-οι-άδειες-λειτουργίας-851206

Με τον κίνδυνο να χάσουν επενδυτικά προγράμματα, όπως τα σχέδια βελτίωσης, ζουν καθημερινά οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας. Αιτία ότι τα ποιμνιοστάσιά τους βρίσκονται στον «αέρα», καθώς δεν έχουν εκδοθεί άδειες, εξαιτίας μιας σειράς εμποδίων.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, μιλώντας σε προχθεσινή ημερίδα για την κτηνοτροφία στα Τρίκαλα παρουσία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένας Αποστολάκη, πρότεινε την έκδοση προσωρινών αδειών για τις εγκαταστάσεις, ώστε οι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση και να μη χαθούν επενδύσεις.

«Η Πολιτεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τον κτηνοτρόφο ως τον φτωχό συγγενή αλλά ως ένα σύγχρονο επιχειρηματία, ο οποίος θα μπορεί να αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα, θα έχει στήριξη στην επενδυτική του δραστηριότητα, θα εισπράττει τις επιδοτήσεις στην ώρα τους, ώστε να προγραμματίζει τις κινήσεις του, για παράδειγμα την προμήθεια ζωοτροφών», τόνισε ο κ. Αγοραστός στην ημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Απευθυνόμενος στην υφυπουργό υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να δοθούν «ουσιαστικά κίνητρα για τη στήριξη της τοπικής παραγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Δεν είναι ούτε λογικό ούτε αποδεκτό η Ελληνική Πολιτεία να δίνει κίνητρα σε ουκ ολίγες επιχειρηματικές δραστηριότητες και να μην δίνει για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας», εξήγησε.

Προέτρεψε τους κτηνοτρόφους «να οργανωθούν αποτελεσματικότερα και να στηρίξουν ομάδες, συνεταιρισμούς, ενώσεις, ώστε να μπορέσουν είτε να πωλούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους κερδίζοντας την προστιθέμενη αξία τους, είτε να διαπραγματευτούν καλύτερες τιμές» και διαβεβαίωσε ότι η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ανακοίνωσε ότι προωθείται η σύσταση Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, ώστε να στηρίζει τον κτηνοτρόφο στις έκτακτες καταστάσεις.

«Ως Περιφέρεια -είπε- έχουμε ξεκινήσει ήδη διάλογο με τους κτηνοτρόφους του τόπου μας στους οποίους δίνουμε τον πρώτο λόγο και τους θέλουμε ενεργούς συνδιαμορφωτές της πολιτικής μας. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι το «δια ταύτα». Στόχος μας είναι από τον διάλογο να προκύπτουν συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες αποφάσεις».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου