ΤΟΠΙΚΑ

Μένουν εκτός παιδικών σταθμών – Μόνο στον Βόλο αποκλείονται 651 βρέφη και προνήπια

μένουν-εκτός-παιδικών-σταθμών-μόνο-σ-774288

Εκτός Παιδικών Σταθμών Δήμου Βόλου μένουν από τη νέα σχολική χρονιά εκατοντάδες παιδιά εργαζομένων ζευγαριών. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, και μόνο για τους 11 Παιδικούς Σταθμούς του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, συνολικά 651 βρέφη και προνήπια δεν θα περάσουν το κατώφλι των Παιδικών Σταθμών. Οι αιτήσεις των γονιών τους απορρίφθηκαν, καθώς οι θέσεις ήταν συγκεκριμένες για εκτός επιδότησης ΕΣΠΑ βρέφη και προνήπια, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Πρόκειται για γονείς που εργάζονται και που, όπως καταγγέλλουν, δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους την ίδια ώρα που άλλοι γονείς άνεργοι και με χαμηλά εισοδήματα κατάφεραν να εξασφαλίσουν μέσω ΕΣΠΑ το πολυπόθητο εισιτήριο εισόδου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Τελικώς η εργασία τιμωρείται. Μέσω ΕΣΠΑ κατάφεραν να μπουν στους Παιδικούς Σταθμούς παιδιά ανέργων και ατόμων με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Οσοι εργάζονται όμως και έχουν απόλυτη ανάγκη τον Παιδικό και πληρώνουν επιπλέον δίδακτρα για να στείλουν τα παιδιά τους στον Σταθμό, μένουν εκτός. Οι θέσεις για εκτός ΕΣΠΑ αιτήσεις ήταν λιγοστές», τονίζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γονείς που βλέποντας τα αποτελέσματα διαπίστωσαν πως τα παιδιά τους μένουν εκτός Παιδικών Σταθμών και διαμαρτύρονται έντονα.

Συνολικά για το νέο σχολικό έτος στους 11 Παιδικούς Σταθμούς που ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Βόλου θα εισαχθούν 653 παιδιά. Από το σύνολο των 653, τα 544 παιδιά εξασφάλισαν εισιτήριο εισόδου μέσω ΕΣΠΑ. Μόλις 109 γίνονται δεκτά μετά από αιτήσεις που κατέθεσαν οι γονείς και μοριοδότηση που έγινε από τον ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, Γιώργο Βλιώρα, με βάση τα κριτήρια του οργανισμού, εκτός ΕΣΠΑ δεκτές γίνονται αιτήσεις μόνο όσων παιδιών οι γονείς είναι και οι δύο εργαζόμενοι και άρα έχουν απόλυτη ανάγκη τον Παιδικό Σταθμό. Από εκεί και πέρα μοριοδοτείται και το ύψος του εισοδήματος.

Ωστόσο, οι θέσεις εκτός ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς είναι λιγοστές. Στα τμήματα προνηπίων υποβλήθηκαν 576 αιτήσεις, όμως θα ικανοποιηθούν μόλις οι 86, το 14% των αιτήσεων. Στα 490 ανέρχονται τα παιδιά που «απορρίφθηκαν». Αντίθετα, μέσω ΕΣΠΑ θα εισαχθούν 430 παιδιά.

Στα βρεφικά τμήματα κατατέθηκαν 184 αιτήσεις, όμως μόλις 23 παιδιά θα μπουν στους παιδικούς σταθμούς, το 12,5% δηλαδή των αιτήσεων. Τα 161 βρέφη μένουν εκτός ενώ αντίθετα μέσω ΕΣΠΑ εισάγονται 114 βρέφη.

Προχθες, αναρτήθηκαν στους Παιδικούς Σταθμούς τα αποτελέσματα της μοριοδότησης όσων κατέθεσαν αιτήσεις για να μπουν στους Παιδικούς Σταθμούς εκτός ΕΣΠΑ, πληρώνοντας μηνιαία δίδακτρα.

Ο αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν κι όσων τελικώς θα ικανοποιηθούν είναι ενδεικτικός του προβλήματος που προκαλείται για εκατοντάδες εργαζόμενους γονείς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ότι στον Παιδικό Σταθμό «Ιάσων» κατατέθηκαν 103 αιτήσεις και ικανοποιούνται μόλις οι 15. Στον «Αρίωνα» κατατέθηκαν 90 και ικανοποιούνται οι 12, ενώ στον «Αίολο» κατατέθηκαν 61 αιτήσεις και ικανοποιούνται οι 9. Στα βρεφικά τμήματα χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στον «Ορφέα» από τις 22 αιτήσεις ικανοποιούνται μόλις οι 5, ενώ στην «Αλκυόνη» από τις 12 αιτήσεις ικανοποιούνται οι 2.

Γονείς διαμαρτύρονται ότι φέτος ο αριθμός των θέσεων που δόθηκε για εκτός ΕΣΠΑ αιτήσεις είναι μειωμένος στο μισό σε σχέση με πέρυσι και ότι δεν τηρείται η αναλογία 70%- 30% για τις εισόδους παιδιών μέσω ΕΣΠΑ και παιδιών με αιτήσεις.

«Η αναλογία των παιδιών μέσω ΕΣΠΑ και των παιδιών με δίδακτρα που θα δεχθούμε είναι όπως κάθε χρόνο 70% προς 30% αντίστοιχα. Δεν αλλάζει κάτι. Αντιθέτως έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που θα υποδεχθούμε φέτος, κατά περίπου 90 και μάλιστα ενισχύσαμε και τα βρεφικά τμήματα, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανάγκες», σημείωσε ο κ. Βλιώρας.

Ο ίδιος πάντως υπογραμμίζει ότι προκύπτουν όντως αυξημένες ανάγκες για τη λειτουργία περισσότερων Παιδικών Σταθμών. «Αν υπήρχε η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού θα μπορούσαμε άμεσα να λειτουργήσουμε τρεις επιπλέον δομές και να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες», τόνισε ο κ. Βλιώρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου