ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτες τουφεκιές στη Μαγνησία

πρώτες-τουφεκιές-στη-μαγνησία-774303

Ετοιμοι για τις πρώτες τουφεκιές της νέας κυνηγετικής περιόδου οι περίπου 3.000 κυνηγοί της Μαγνησίας. Η κυνηγετική περίοδος ξεκινά και φέτος στις 20 Αυγούστου, αύριο, Δευτέρα δηλαδή και θα διαρκέσει έως τέλος Φεβρουαρίου. Ηδη από χθες τα ξημερώματα παρέες κυνηγών από τον Βόλο κατασκήνωσαν σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας που προτιμώνται για να κυνηγήσουν τρυγόνι και ορτύκι, θηράματα με τα οποία ξεκινά η νέα περίοδος στις πεδινές περιοχές.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με τις κυνηγετικές καραμπίνες… παρά πόδα βρίσκονται περίπου 1.600 κυνηγοί από τον Βόλο, 600 από την περιοχή του Αλμυρού, 300 από τη Ν. Ιωνία, 200 από το Βελεστίνο και ισάριθμοι από την Ζαγορά.

Το θετικό ήταν ότι φέτος εκδόθηκαν νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές οι άδειες και ήδη αρκετές παρέες κυνηγών βρίσκονται σε κατασκηνώσεις στις περιοχές που επέλεξαν να στήσουν καρτέρι για τις πρώτες τουφεκιές. «Προηγούμενες χρονιές οι άδειες εκδίδονταν την τελευταία στιγμή. Στα γραφεία του κυνηγετικού συλλόγου Βόλου όπου οι κυνηγοί πληρώνουν το παράβολο και γίνεται ο έλεγχος πριν το Δασαρχείο υπογράψει τις άδειες, επικρατούσε συνωστισμός. Φέτος, η διαδικασία έγινε νωρίτερα και ήδη ορισμένοι έχουν κατασκηνώσει από την αρχή της εβδομάδας στις κυνηγετικές περιοχές που επέλεξαν να πάνε», επισημαίνει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, Γιάννης Μόσδρομος.

Οι περισσότεροι έφυγαν ήδη από χθες τα ξημερώματα ανά παρέες για να πάνε από Δευτέρα να κυνηγήσουν. Κάθε παρέα κυνηγών έχει τους δικούς της «συνδέσμους» ανά περιοχή, ενημερώνεται για το αν υπάρχουν θηράματα και το πλήθος των κυνηγών, αξιολογεί και επιλέγει πού θα στήσει καρτέρι. Αυτή την περίοδο επιλέγονται κυρίως περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα για το κυνήγι του ορτυκιού και του τρυγονιού.

Στα αυτοκίνητα φόρτωσαν όπλα, φυσίγγια, σκηνές, προμήθειες σε τρόφιμα και όλα τα απαιτούμενα, πριν ξεκινήσουν για το κυνήγι. Απαραίτητος σύντροφος τα κυνηγετικά τους σκυλιά. «Το κυνήγι είναι ολόκληρη διαδικασία. Πάμε συνήθως τετραήμερα. Θα μείνουμε σε σκηνές αφού επιλέξουμε την περιοχή, πολλοί πάνε και νωρίτερα για να γνωρίσουν τα μέρη, θα κυνηγήσουμε από την πρώτη έως την τρίτη ημέρα και την τέταρτη είναι η μέρα της επιστροφής», περιγράφει το τελετουργικό ο κ. Μόσδρομος.

Από τις 20 Αυγούστου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου ισχύει το κυνήγι τρυγονιού και ορτυκιού που γίνεται σε πεδινές περιοχές. Στη Μαγνησία προτιμώνται περιοχές όπως το Βελεστίνο, η Αγχίαλος και τα πεδινά του Αλμυρού.

«Εύχομαι σε όλους τους κυνηγούς καλή κυνηγετική περίοδο και τους εφιστώ την προσοχή να κάνουν χρήση των ειδικών φωσφοριζέ γιλέκων και καπέλων, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα προηγούμενων ετών», σημείωσε ο κ. Μόσδρομος.

Αύξηση των θηραμάτων αγριογούρουνων

Αμέσως μετά, από τις 15 Σεπτεμβρίου δηλαδή, ξεκινά το κυνήγι αγριογούρουνου και του λαγού που οδηγεί στους κυνηγούς σε ορεινές περιοχές.

Ειδικά για το κυνήγι του αγριόχοιρου οι κυνηγοί του Βόλου, περιμένουν απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας, Νίκου Ντίτορα για τη συγκρότηση ειδικών συνεργείων από ομάδες κυνηγών και μέλη του Δασαρχείου, προκειμένου να γίνει στοχευμένη θήρα σε περιοχές του νομού όπου οι αγρότες αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα από επιδρομές αγριογούρουνων τα οποία έχουν ρημάξει τις καλλιέργειες αλλά και υποδομές. Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στο Βελεστίνο, στον Λαύκο αλλά και στην Ανάβρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μόσδρομο δεν αποκλείεται για φέτος το κυνήγι του αγριογούρουνου να παραταθεί έως και τις 10 Μαρτίου, σε κάθε περίπτωση όμως αναμένεται η έκδοση των αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυξήθηκε ο αριθμός των θηραμάτων ανά ομάδα από 6-7 που ίσχυε σε δέκα αγριογούρουνα.

Τι αλλάζει στο κυνήγι από φέτος

Η απόφαση «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 20182019» υπογράφτηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, στις 31 Ιουλίου. Για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η θήρα είναι ένα εργαλείο περιβαλλοντικής διαχείρισης και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση που εκπονείται αυτό το διάστημα στη χώρα.

Το ΥΠΕΝ επιδιώκει την τήρηση των αρχών αειφορίας και δικαίου, την ασφάλεια των κυνηγών, την ουσιαστική θηροφύλαξη και τη διαχείριση των πληθυσμών της πανίδας με ταυτόχρονα οφέλη για την τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία, τη μείωση των ζωοανθρωπονόσων και τη διατήρηση των θηραματικών πληθυσμών.

Με γνώμονα τα παραπάνω, στη φετινή ρυθμιστική απόφαση θήρας:

●Αυξάνεται οριζόντια σε όλη τη χώρα η κάρπωση του αγριόχοιρου σε 10 θηρευθέντα άτομα ανά ομάδα κυνηγών.

●Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι από τα 12 στα 10 θηρευθέντα πτηνά ανά κυνηγό.

●Περιορίζεται το κυνήγι της νησιωτικής πέρδικας στη νήσο Χίο σε συνολικά 16 εξόδους, σε σύγκριση με τις 22 που επιτρεπόταν έως πέρυσι.

●Απαγορεύεται η θήρα της ασπρομετωπόχηνας στην περιοχή του Έλους Αρτζάν και της λίμνης Δοϊράνης, επιπλέον των περιοχών που προέβλεπε η περυσινή ρυθμιστική.

●Παρατείνεται η απαγόρευση θήρας στον Υμηττό για έναν ακόμα χρόνο.

●Προβλέπεται ειδική διατύπωση για την άμεση έκδοση Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης από τα Δασαρχεία για τις περιπτώσεις που επιβάλλεται από τη Δασική νομοθεσία να απαγορευτεί η θήρα λόγω καιρικών συνθηκών για ορισμένο χρόνο, ώστε να μην καθυστερεί για γραφειοκρατικούς λόγους η διαδικασία.

Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι μετά από πολλά χρόνια αίρεται η απαγόρευση θήρας στη ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τα χερσαία σύνορα της χώρας μας, εκτός από αυτά με την Τουρκία. Πρόκειται για ένα αναχρονιστικό μέτρο που δεν προσέφερε καμία ωφέλεια ως προς τη διαχείριση των ειδών της άγριας πανίδας.

Είναι σημαντικό να προσεχθεί ότι με την παρούσα απόφαση επιτρέπεται στην παραπάνω ζώνη μόνο η θήρα τριχωτών θηραμάτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου