ΤΟΠΙΚΑ

Αναβιώνει ο πηλιορείτικος γάμος

αναβιώνει-ο-πηλιορείτικος-γάμος-774613

Η 45η αναβίωση του πηλιορείτικου γάμου διοργανώνεται αύριο Σάββατο 18 και μεθαύριο Κυριακή 19 Αυγούστου στην Πορταριά. Παραδοσιακοί ρυθμοί, το κλαρίνο το λαούτο και το νταούλι θα συνοδέψουν την αγάπη των χορευτών του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς «Το Ορμίνιον» και των κατοίκων της Πορταριάς.

«Εμείς στο «Ορμίνιο», θέλουμε την ιστορία μας και την παράδοσή μας να τη βάλουμε στη ζωή μας, να «ποτίσει» την ψυχή μας και να γίνει «τροφή» για τις επόμενες γενιές. Με αυτή τη σκέψη οδηγό μας, βγάζουμε τα προικιά από τα σκονισμένα μπαούλα, στολίζουμε τα άλογά μας, φρεσκάρουμε τις παραδοσιακές μας φορεσιές, ζυμώνουμε το ψωμί του γάμου, ετοιμάζουμε τον μπακλαβά μας για τα κεράσματα του γάμου και σας περιμένουμε να ταξιδέψουμε το μυαλό και την ψυχή σε άλλες εποχές» υπογραμμίζουν τα μέλη του Συλλόγου, που ευχαριστούν τον Δήμο Βόλου και όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση και των φετινών εκδηλώσεων.

Αύριο Σάββατο 18 Αυγούστου στις 21:00 στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς θα αρχίσει η αναβίωση των εθίμων, που ξεκινούν με τα αρραβωνιάσματα όπου και ο παπάς αλλά και ο συμβολαιογράφος έχουν πολύ σημαντικό ρόλο. Συνέχεια έχουν τα αλευρώματα, έθιμο κατά το οποίο ο γαμπρός με τα μπρατίμια πήγαιναν στο σπίτι της νύφης και ανάπιαναν το προζύμι από το οποίο θα γίνει η κουλούρα του γάμου, βέβαια το αλεύρι δεν έπεφτε από το κόσκινο αν δεν ασημωνόταν. Στο τέλος με το ίδιο αλεύρι άσπριζαν τον γαμπρό και τη νύφη για να ασπρίσουν και να γεράσουν.

Μεθαύριο Κυριακή 19 Αυγούστου στις 10:30, τα μπρατίμια μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ξεκινούν με τα άλογά τους τα καλέσματα, τραγουδώντας και χορεύοντας, κρατώντας καραφάκια με τσίπουρο και μπακλαβά, κερνούν τον κόσμο και τον καλούν στον γάμο. Στις 11:00 ξεκινά η μεταφορά της προίκας. Οι κερατζήδες (αγωγιάτες) με τα άλογα στολισμένα και τα όργανα θα μεταφέρουν την προίκα στα γραφικά καλντερίμια του χωριού με κατάληξη στην κεντρική πλατεία όπου θα γίνει το κόψιμο του νυφικού. Το νυφικό δεν ήταν άσπρο, όπως το σημερινό, ήταν η ίδια η πηλιορείτικη φορεσιά (φούστα, τραχηλιά, κοντογούνι, ζώνη, μαφέσι).

Το απόγευμα της Κυριακής στις 19:30 συνεχίζεται η αναβίωση του γάμου με το ξύρισμα του γαμπρού, με απανωτές ντουφεκιές, οι τελετές κεράσματος του πρώτου μπράτιμου από την νύφη και η εντολή ότι άρχιζε ο γάμος, το ξεκίνημα της νύφης, η γαμήλια πομπή, η επιστροφή της νύφης και του γαμπρού, το γαμήλιο γεύμα, το κρέμασμα του γαμπρού από τα μπρατίμια, τα ταξίματα της νύφης, το γέμισμα της στάμνας με νερό από την κεντρική βρύση, το σπάσιμο της στάμνας, και τέλος το ψώνισμα του γαμπρού, για το νέο νοικοκυριό.

Όλα τέλειωναν με τα π’ στρόφια. Το πρώτο τραπέζι των νεόνυμφων στο σπίτι του γαμπρού.

Στην κεντρική πλατεία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα λειτουργεί έκθεση τοπικών αγροτικών προϊόντων και θα προσφέρονται δωρεάν ντόπιο κρασί και τσίπουρο, με τους ανάλογους μεζέδες, γιατί σε έναν γάμο όλοι οι καλεσμένοι πρέπει να κερνιούνται. Μετά το τέλος των εθίμων και το Σάββατο και την Κυριακή θα ακολουθήσει λαϊκό πανηγύρι.

Την αναβίωση του πηλιορείτικου γάμου που με μεράκι επιμελούνται τα μέλη του «Ορμινίου» με την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Κωνσταντίνου Μούτου, θα συνοδεύσει η υπέροχη παραδοσιακή ορχήστρα με τους Κερασιώτη Νίκο κλαρίνο, Μαρίνα Μπαρούτα τραγούδι, Μούτο Κωνσταντίνο λαούτο, Αντώνη Βούλγαρη λαούτο και Αναστασία Λύτρα κρουστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου