ΤΟΠΙΚΑ

Αρνητικό πρόσημο απασχόλησης τον Ιούλιο δείχνουν τα στοιχεία

αρνητικό-πρόσημο-απασχόλησης-τον-ιού-774615

Μπορεί οι εποχικές προσλήψεις την καλοκαιρινή σεζόν να τονώνουν την αγορά εργασίας, ωστόσο οι απώλειες θέσεων εργασίας δεν σταματούν. Η αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις λειτουργικές δαπάνες και στο εργατικό κόστος, καταγράφεται ανάγλυφα στα τελευταία στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ από το Υπουργείο Εργασίας που δείχνουν πως και τον μήνα Ιούλιο οι καταγγελίες σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις κινήθηκαν σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Την ίδια ώρα η εποχική απασχόληση «σώζει τα προσχήματα» με προσλήψεις όμως που είναι με μειωμένο ωράριο και μειωμένες αποδοχές.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το Υπουργείο Εργασίας, τον περασμένο μήνα, τον Ιούλιο δηλαδή, καταγράφηκαν συνολικά στην ηπειρωτική Μαγνησία 3.372 προσλήψεις. Την ίδια ώρα βέβαια το «καλεντάρι» του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψε 1.288 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 778 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, 1.699 ορισμένου χρόνου συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν ενώ συνολικά το ισοζύγιο ήταν αρνητικό 393 θέσεις εργασίας.

Την ίδια περίοδο στις Βόρειες Σποράδες δηλώθηκαν 1.420 προσλήψεις, 323 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 164 αορίστου χρόνου συμβάσεις καταγγέλθηκαν και 89 ορισμένου χρόνου συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν. Το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 844 θέσεις εργασίας.

Σε επίπεδο 7μηνου, σύμφωνα πάντα με την ΕΡΓΑΝΗ, η κατάσταση στη Μαγνησία έχει ως εξής:

Συνολικά από τις αρχές του Ιανουαρίου μέχρι και τέλος Ιουλίου δηλώθηκαν στην ηπειρωτική Μαγνησία 20.483 προσλήψεις. Την ίδια περίοδο όμως 19.579 άτομα, είτε οι συμβάσεις με τις οποίες απασχολούνταν καταγγέλθηκαν , είτε βγήκαν εκτός αγοράς εργασίας, με οικειοθελή αποχώρηση. Ειδικότερα έχουν δηλωθεί στο σύστημα 8.063 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 3.847 συμβάσεις αορίστου χρόνου καταγγέλθηκαν, ενώ 7.669 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν δεν ανανεώθηκαν.

Αντίστοιχα στις Βόρειες Σποράδες έγιναν το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 7.974 προσλήψεις, 1.158 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 683 άτομα έχασαν τη δουλειά τους καθώς καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που απασχολούνταν ενώ 336 άτομα που εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας αφού οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν.

Τέλος σε επίπεδο Θεσσαλίας, τον Ιούλιο καταγράφηκαν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ 12.970 προσλήψεις, 4.719 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 2.146 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου, 5.337 συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου