ΤΟΠΙΚΑ

«Επί τάπητος» η εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ

επί-τάπητος-η-εκκαθάριση-της-δευαμβ-774789

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 27 Αυγούστου πρόκειται να κριθεί το «μέλλον» της ΔΕΥΑΜΒ. Μερικές ημέρες νωρίτερα, πιθανόν στις 24 του μήνα, θα συνεδριάσει και το ίδιο το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης, με φόντο την κατάσχεση του 1,4 εκατ. ευρώ που πέτυχε η ΕΡΓΗΛ μέσω της Τράπεζας Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι ήδη από τον περασμένο Μάιο και με εισήγηση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει απόφαση για την ανάθεση γνωμοδότησης σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο για τη διερεύνηση ενδεχομένου λύσεως και εκκαθαρίσεως της ΔΕΥΑΜΒ.

Στην απόφαση οδήγησαν οι εξής παράμετροι: Αφενός το κατασχετήριο της ΕΡΓΗΛ που συνολικά αξιώνει ποσό 9.209,772,94 € και αφετέρου οι οφειλές 5 εκατ. ευρώ σε υπαλλήλους που δικαιώθηκαν για τα αναδρομικά που διεκδικούσαν από τις παράνομες περικοπές των μισθών τους.

«Στα 11 και 15 του Ν. 4483/2017 προβλέπεται η διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης ΔΕΥΑ. Επειδή όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της ΔΕΥΑΜΒ είναι δεσμευμένοι και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο δημόσιος σκοπός της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και η δημόσια υγεία και επειδή η άδικη συσσώρευση όλων των αξιώσεων εναντίον της ΔΕΥΑΜΒ που ανέρχονται περί τα 15.000.000€ την ώρα που τα αποθεματικά της είναι της τάξης των 3.000.000€, έχει ως αποτέλεσμα να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και με αυτόν τον τρόπο θα τεθεί σε κίνδυνο η δυνατότητα λειτουργίας της με συνεπακόλουθο τη διακινδύνευση της ομαλής ύδρευσης και αποχέτευσης της περιοχής του Μείζονος Βόλου και την διακινδύνευση της δημόσιας υγείας», προτάθηκε και ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η ανάθεση γνωμοδότησης σε εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο για τη διερεύνηση ενδεχομένου λύσεως και εκκαθαρίσεως της ΔΕΥΑΜΒ, καθώς και των προϋποθέσεων, δυνατοτήτων και αποτελεσμάτων αυτής της διαδικασίας.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μπέος προανήγγειλε εισήγηση για την εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ «ώστε να μην περιέλθουν τα ταμεία σε κίνδυνο» και κάλεσε τις μειοψηφίες «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Σημειώνεται ότι για να τεθεί σε εκκαθάριση η ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει η πρόταση να υπερψηφιστεί από τα ¾ των δημοτικών συμβούλων.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση εκκαθάρισης και όπως ισχυρίζεται ο Δήμος οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο του Δήμου, ενώ υποστηρίζεται ότι δεν θα κινδυνέψουν τα εν εξελίξει έργα.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου