ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτεύουσα της μερικής απασχόλησης

πρωτεύουσα-της-μερικής-απασχόλησης-464043

Η κρίση επελαύνει στο Βόλο επηρεάζοντας άμεσα και προς το χειρότερο τον τρόπο ζωής εκατοντάδων εργαζομένων. Η ανεργία καλπάζει, η μαύρη εργασία ανθεί και η μερική απασχόληση αναδεικνύεται «βασιλιάς» στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο χώρο της εργασίας.

Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται σε μερικής, με μαύρη εργασία και λιγότερα χρήματα εν μια νυκτί με τους εργαζόμενους να αποδέχονται τις νέες συνθήκες εργασίας προκειμένου να έχουν έστω… ένα μεροκάματο. Μόνο από τον Οκτώβριο του 2010 και το Νοέμβριο του 2010 στο Βόλο 1.300 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης. Μικρότερος δηλαδή μισθός και λιγότερα ένσημα.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες στα βιβλία της Επιθεώρησης Εργασίας, αποτελούν «γροθιά στο στομάχι», αφού επιβεβαιώνουν την εργασιακή ομηρία που ήδη βιώνουν πολλοί ιδιωτικοί υπάλληλοι σε διάφορους κλάδους. Επτά και πλέον χιλιάδες εργαζόμενοι στο Βόλο και τη Μαγνησία καταγράφηκαν ότι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης το 2010.

Υπολογίζεται συνολικά ότι το τελευταίο 8μηνο του 2010 φαίνεται μία εκρηκτική αύξηση των ευέλικτων συµβάσεων, αφού τον Ιούλιο οι ευέλικτες συµβάσεις αποτελούσαν το 40%, ενώ το 50% των νέων προσλήψεων γίνεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και σημαντική αύξηση έχει σημειωθεί και στην εκ περιτροπής εργασία με μικρότερες αποδοχές.

Η μερική απασχόληση έχει κυρίως «απλώσει πλοκάμια» στη μεταποίηση, τα εμπορικά καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τις αγροτικές και οικοδομικές εργασίες και τις καφετερίες. Τους τελευταίους μήνες εξάλλου σε ορισμένα άλλα επαγγέλματα, όπως είναι οι διανομείς έτοιμου φαγητού, οι υπάλληλοι γραμματειακής υποστήριξης σε ιατρεία, δικηγορικά γραφεία κ.α. έχουν ήδη υλοποιηθεί προγράμματα μερικής απασχόλησης.

Ο φόβος φυλάει τα έρμα…

Oι εργαζόμενοι φοβούνται να καταγγείλουν τους εργοδότες για τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής και έτσι αποδέχονται αδιαμαρτύρητα το νέο εργασιακό καθεστώς.

Ο Βόλος σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας τείνει να γίνει πρωτεύουσα της μερικής απασχόλησης. Μέσα στο 2010 και χωρίς να έχουν προσμετρηθεί οι συμβάσεις του Δεκεμβρίου μέχρι το Νοέμβριο του 2010 είχαν δηλωθεί περισσότερες από 7.500 νέες συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Η πλήρης απασχόληση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης υποχωρεί εντυπωσιακά. Το Εργατικό Κέντρο Βόλου ζει από κοντά την μεγάλη κοινωνική αδικία της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή μας και ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες.

Ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα SUPER MARKET – Εμπόριο – Επισιτισμός, η κατάσταση συνεχώς παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η οποία οφείλεται στη μεγάλη πίεση της ανεργίας και κατά μεγάλο λόγο στην έλλειψη μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι να ελέγχουν τις επιχειρήσεις εάν ασφαλίζουν το προσωπικό.

Λόγω αυτού του γεγονότος υπάρχουν επιχειρήσεις που άλλες μεν προσλαμβάνουν το προσωπικό με μερική απασχόληση και άλλες μετατρέπουν τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής.

Για την κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΒ υπάρχει σαφέστατη ευθύνη της πολιτείας με τους τελευταίους νόμους που έχουν ψηφιστεί, ενώ επίσης ευθύνη έχουν και οι εργοδότες, που εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση στην αγορά εργασίας και την υψηλή ανεργία αντιμετωπίζουν την ασφαλιστική και εργατική νομοθεσία ως «λάστιχο».

Κύρια θύματα της κατάστασης αυτής είναι οι εργαζόμενες γυναίκες της περιοχής που εργάζονται κατεξοχήν στις οικονομικές δραστηριότητες: SUPER MARKET – Εμπόριο – Επισιτισμός, καθώς και οι νέοι.

Οι έλεγχοι που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν καταγράψει στο Βόλο αλλά και στα νησιά αφενός μεγάλη εισφοροδιαφυγή και μαύρη απασχόληση στους κλάδους του επισιτισμού και του εμπορίου και αφετέρου αύξηση της μερικής απασχόλησης στις παραπάνω κατηγορίες.

Είμαστε όμηροι…

«Με τις νέες ρυθμίσεις οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τοµέα, που δεν έχουν καµία ευθύνη για τα ελλείµµατα του κράτους και έχουν ήδη υποστεί το τσουνάµι των νέων μέτρων αισθάνονται ως όμηροι στην ίδια τους την εργασία. Αναγκάζονται και αποδέχονται την μετατροπή των συμβάσεών τους σε μερικής απασχόλησης για να έχουν έστω ένα μεροκάματο, αφού οι πόρτες είναι κλειστές. Η επιστροφή στον εργασιακό µεσαίωνα» είναι γεγονός δυστυχώς, επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, που ρωτήθηκε σχετικά για να σχολιάσει τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Το Νοέμβριο του 2010 υπογράφηκαν 1.293 συμβάσεις μερικής απασχόλησης, τον Οκτώβριο 1.057, τον Σεπτέμβριο 891 συμβάσεις και τον Αύγουστο 401 συμβάσεις. Ιούλιο και Ιούνιο συνολικά υπογράφησαν800 συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ενώ το Μάιο 550 και τον Απρίλιο 650, το Μάρτιο 800 ενώ το δίμηνο Φεβρουαρίου και Ιανουαρίου 1.300 περίπου και έπεται συνέχεια, αφού τα μηνύματα για το 2011 δεν είναι ενθαρρυντικά.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου