ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζει η Πλατεία Ευαγγελιστρίας

αλλάζει-η-πλατεία-ευαγγελιστρίας-851206

Η Πλατεία Ευαγγελιστρίας, σημείο αναφοράς για τους απογόνους της Ιωνίας που ξεκίνησε το 1926 και πήρε τη σημερινή της μορφή στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, σε 1½ περίπου χρόνο από σήμερα θα έχει αλλάξει ριζικά όψη, με αυτή τουλάχιστον που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια με τη μονοδρόμηση και την κυκλική κυκλοφορία των οχημάτων περιμετρικά του περιβάλλοντος χώρου της εκκλησίας.
 
Την εβδομάδα που μας πέρασε υπογράφηκε το συμφωνητικό με τον ανάδοχο του έργου που αναδείχθηκε μειοδότης για την ανάπλαση της Πλατείας Ευαγγελιστρίας. Ένα έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Μέτρο Αστικές Αναπλάσεις του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 1.270.261 ευρώ και δόθηκε έκπτωση 55,6%. Στο διαγωνισμό αναδείχθηκε μειοδότης η βολιώτικη εταιρία Κ. Τσιωλής Α.Ε ανάμεσα σε 14 συνολικά εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό. Μετά την έκπτωση το κόστος του έργου διαμορφώνεται στις 56.278 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ). Το έργο πρέπει να παραδοθεί σε 14 μήνες από την ημερομηνία θεώρησης του συμφωνητικού από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Εφορία.
Σύμφωνα με τη μελέτη οι εργασίες που θα γίνουν είναι οι εξής:
* Μετατρέπονται τα παρακάτω τμήματα των οδών που περιβάλουν την Πλατεία Ευαγγελιστρίας σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.
- Η οδός Χρ. Λούλη στο τμήμα από Λεωφόρο Ειρήνης μέχρι Βολίδη
- Η οδός Βολίδη από Χρ. Λούλη έως Δορυλαίου
- Η οδός Δορυλαίου από Βολίδη μέχρι Λ. Ειρήνης, ενώ τέλος
 * Η οδός Μακεδονίας (πίσω από το ιερό της εκκλησίας) θα γίνει δρόμος διπλής κυκλοφορίας.
* Στο δρόμο μπροστά από την κύρια είσοδο της εκκλησίας που μετατρέπεται σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των οχημάτων για τις θρησκευτικές τελετές (κηδείες, γάμοι, βαπτίσεις), των ασθενοφόρων, των οχημάτων της Πυροσβεστικής, των βυτιοφόρων για τις ανάγκες τροφοδοσίας καυσίμων των παρόδιων καταστημάτων, των οικιών, των τραπεζών κ.α.
* Πέριξ του περιβάλλοντος χώρου που μετατρέπεται σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας διαμορφώνονται 90 θέσεις στάθμευσης.
Σύμφωνα με τη μελέτη θα γίνουν ακόμη εργασίες ανάπλασης και αναβάθμισης της Πλατείας με νέες φυτεύσεις, πέργκολες, καθιστικά, διαμόρφωση των διαδρόμων κ.α.

Δύο νέες πλατείες

Εκτός από την ανάπλαση της Πλατείας Ευαγγελιστρίας υπογράφηκαν τα συμφωνητικά και για τη διαμόρφωση δύο νέων πλατειών στην περιοχή του Νέου Δέλτα (πίσω από το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ) και στην περιοχή του Ξηροκάμπου.
 Οι δύο νέες πλατείες που θα δημιουργηθούν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και από το Μέτρο Αστικές Αναπλάσεις. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 762.396 ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ). Στο διαγωνισμό που έγινε συμμετείχαν 14 εταιρίες και ανάδοχος αναδείχθηκε η Κ. Τσιωλής Α.Ε. που προσέφερε έκπτωση 50%. Το συμφωνητικό που υπογράφηκε είναι προϋπολογισμού 381.719 ευρώ. Το έργο έχει χρόνο παράδοσης 14 μήνες.
Η πρώτη πλατεία στην περιοχή του Νέου Δέλτα, θα γίνει σε δημοτική έκταση 3,5 στρεμμάτων που περικλείεται μεταξύ του εργοστασίου της ΜΕΤΚΑ και της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής προς Παλαιοφάρσαλο. Στο χώρο προβλέπεται να διαμορφωθεί χώρος πρασίνου, καθιστικά και παιδική χαρά και έξι θέσεις στάθμευσης.
Η δεύτερη πλατεία που θα δημιουργηθεί είναι στην περιοχή Ξηροκάμπου σε έκταση 3,5 στρεμμάτων. Η δημοτική έκταση που θα διαμορφωθεί με πράσινο με καθιστικά, με παιδική χαρά και τη δημιουργία ενός χώρου αθλοπαιδιών είναι κοντά στην Εφορία της Νέας Ιωνίας στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου (Θεοφίλου – Κωνσταντά). 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου