ΤΟΠΙΚΑ

Με δανεικά περιμένοντας τη σύνταξη

με-δανεικά-περιμένοντας-τη-σύνταξη-794059

Στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης οδηγούνται δεκάδες νέοι συνταξιούχοι που υποχρεώνονται να διαβιούν με την προσωρινή σύνταξη, καθώς ο χρόνος αναμονής για την έκδοση οριστικής κύριας σύνταξης σε πολλά ταμεία ξεπερνά και τα δύο χρόνια.

«Ακόμη εκδίδουμε αποφάσεις οριστικών συντάξεων του Μαρτίου του 2017» ήταν η απάντηση των αρμοδίων Υπηρεσιών που ελέγχουν στις αιτήσεις των συνταξιούχων που εντάσσονται στο Υπ. Δικαιοσύνης, σε ενδιαφερόμενο συνταξιούχο από τον Βόλο, ο οποίος κατέθεσε τα χαρτιά του και συνταξιοδοτήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 και από τότε λαμβάνει μόνο την προσωρινή σύνταξη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Υπηρεσίας του, η οριστική σύνταξη στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αναμένεται πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος ακόμη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον «οικονομικό στραγγαλισμό» που υφίστανται δεκάδες οικογένειες που βλέπουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό να «τινάζεται στον αέρα» και αναγκάζονται να ζουν με δανεικά.

Η προαναφερθείσα περίπτωση, είναι μία από τις δεκάδες αντίστοιχες ταλαιπωρίας συνταξιούχων, που καθημερινά επικοινωνούν με τα αρμόδια τμήματα απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία της αίτησής τους αλλά άκρη δεν βγάζουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση ενώ όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση ξεπερνά και τα 3 χρόνια.

Η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση δεδομένου ότι θα λάβουν αφενός ψαλιδισμένες συντάξεις και εφάπαξ και αφετέρου αναγκάζονται να ζουν με τις μικρές προσωρινές συντάξεις.

Οι 14 υπάλληλοι του ΕΦΚΑ στον Βόλο που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση των συντάξεων, παραμένουν στην εργασία τους μέχρι και τις 6 το απόγευμα, χωρίς φυσικά να πληρώνονται υπερωρίες, προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ενδιαφερόμενους, ακόμη και όταν οι υποθέσεις τους έχουν «κολλήσει» στα πρώην ασφαλιστικά τους ταμεία κεντρικά.

Σημειώνεται πως οι αποφάσεις του ΕΦΚΑ για τις νέες συντάξεις στην πλειονότητά τους εκδίδονται με μειώσεις μέχρι και 30% σε σχέση με τα ποσά που θα είχαν οι συνταξιούχοι χωρίς την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, πριν δηλαδή τον Μάιο του 2016.

«Ανθρακες ο θησαυρός» των επιστροφών

Μόνο το 16% των συνταξιούχων θα λάβει τον Αύγουστο επιστροφές ποσών που παρακρατήθηκαν λανθασμένα υπέρ του «ασφαλιστικού κουμπαρά» ΑΚΑΓΕ ((Αμοιβαίο Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).

Πρόκειται για όσους είχαν κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ στις συντάξεις τους, οι οποίες όμως δεν αντιστοιχούσαν στο νέο ποσό της επικουρικής, η οποία κόπηκε μετά τον επανυπολογισμό που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387/2016).Ουσιαστικά, θα επιστραφούν σε όσους ήδη από τον Μάιο είδαν την επικουρική τους σύνταξη αυξημένη, εξαιτίας της διόρθωσης που έγινε στον τρόπο υπολογισμού της παρακράτησης.

«Ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το θέμα των επιστροφών δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, καθώς όπως όλα δείχνουν επιστροφές θα αφορούν σ’ ένα μικρό ποσοστό συνταξιούχων» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας Γιώργος Ρούσσας.

Πεθαίνουν… περιμένοντας το εφάπαξ

Το τραγικότερο όλων είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που πέθαναν πριν προλάβουν να πάρουν το εφάπαξ. Από τους 18 μήνες μέσο όρο αναμονής πριν από πέντε και έξι χρόνια, πλέον η έγκριση και η πληρωμή του εφάπαξ καθυστερεί μέχρι και τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

«Η κατάσταση στο θέμα της καταβολής του εφάπαξ στον ιδιωτικό τομέα έχει ξεφύγει από κάθε όριο λογικής» θα επισημάνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ρούσσας. «Υπάρχουν συνάδελφοι που περιμένουν τέσσερα ολόκληρα χρόνια και ακόμη δεν έχει τακτοποιηθεί το ζήτημά τους» προσθέτει ο ίδιος έχοντας κατά νου αρκετές περιπτώσεις μισθωτών που έχουν κυριολεκτικά ξεχάσει από πότε είναι «στο περίμενε».

Να σημειωθεί πως και στην περίπτωση της καταβολής του εφάπαξ, υφίστανται πλέον περικοπές.

Έτσι το νέο εφάπαξ στο Δημόσιο είναι μειωμένο από 15% ώς 18%. Σε ό,τι αφορά στους υπαλλήλους της ΔΕΗ, των Δήμων και τους ξενοδοχοϋπάλληλους του ιδιωτικού τομέα το εφάπαξ μειώνεται από 18% ώς 20%. Αντίθετα αυξημένο κατά 5% ώς και 10% είναι το ποσό του εφάπαξ για τους εμποροϋπάλληλους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου