ΤΟΠΙΚΑ

Απογυμνωμένο από βασικές ειδικότητες το Δημόσιο Κέντρο Υγείας Βόλου

απογυμνωμένο-από-βασικές-ειδικότητε-794919

Μπορεί να άλλαξε όνομα, τα προβλήματα όμως παραμένουν και γιγαντώνονται, προκαλώντας αρρυθμίες στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Ο λόγος για το πρώην ΠΕΔΥ Βόλου, που εδώ και καιρό μετονομάστηκε σε Δημόσιο Κέντρο Υγείας Βόλου και εξυπηρετεί ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «μετρά» όμως μείον τουλάχιστον 25 γιατρούς σε νευραλγικές ειδικότητες, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Τα τμήματα που λειτουργούν καθημερινά κατόπιν ραντεβού είναι: Ακτινολογικό, Γυναικολογικό, Καρδιολογικό, Κυτταρολογικό, Μικροβιολογικό και Βιοχημικό, Ορθοπεδικό, Οδοντιατρεία, Παθολογικό, Πνευμονολογικό, Παιδιατρικό, Χειρουργικό και Ω.Ρ.Λ καθώς επίσης Οδοντοπροσθετικό και Ορθοδοντικό τμήμα.

Αν είχαν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις του Υπ. Υγείας θα μπορούσαν κάλλιστα να λειτουργούν και άλλες νευραλγικές ειδικότητες, όπως οφθαλμιάτρου, νευρολόγου, ψυχιάτρου, δερματολόγου και ενδοκρινολόγου.

Η πρόταση του διευθυντή της υγειονομικής μονάδας κ. Γιώργου Μπακούλα, που βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας, αφορά στην επαναπρόσληψη 25 τουλάχιστον γιατρών, ώστε να λειτουργήσουν εύρυθμα περισσότερα ιατρεία και να εξυπηρετηθούν ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι. Δυστυχώς μέχρι σήμερα προσλήψεις δεν έχουν προχωρήσει και το αδιέξοδο διευρύνεται.

«Ένα Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας πρέπει να χαρακτηρίζεται από άμεση προσβασιμότητα σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, αφού κύριο μέλημα είναι η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής της τοπικής Μονάδας, ο οποίος με τη συνδικαλιστική ιδιότητα του γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ, συνυπέγραψε ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, με την οποία ζητείται να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ρεαλιστικό, αποτελεσματικό, με οικονομικοτεχνική μελέτη, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό

«Σήμερα γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα νέο Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ο φραγμός της πρόσβασης σε ειδικούς ιατρούς και το δεύτερο είναι η θεσμοθέτηση των Τοπικών Ομάδων Υγείας. Επειδή, δε, δεν υλοποιείται όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, έχει δημιουργήσει μία σειρά από προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και στους γιατρούς, που με αυταρχικό και παράνομο τρόπο εντέλλονται να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς, από θεραπευτές. Ο κάκιστος σχεδιασμός και προγραμματισμός από το Υπουργείο Υγείας, ενός σημαντικού θεσμού, του οικογενειακού γιατρού και η αναμενόμενη απροθυμία των γιατρών είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα να στελεχώσουν το σύστημα, δημιουργεί δυσλειτουργία στο υπάρχον σύστημα. Έτσι, η ηγεσία του Υπουργείου, ευρισκόμενη σε πανικό, αυθαιρετεί, εκβιάζει και παρανομεί» επισημαίνουν οι γιατροί της Ομοσπονδίας ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό.

Ζητούν μάλιστα άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αφού, όπως καταγγέλλουν, όλες οι προτάσεις που έχουν καταθέσει στο Υπουργείο έχουν μείνει αναξιοποίητες.

«Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ουδέποτε έλαβε υπόψη τις απόψεις μας και δεν κληθήκαμε ως Πανελλήνια Ομοσπονδία να συμμετέχουμε στις επιτροπές για την εκπόνηση και σχεδιασμό του συστήματος. Αντίθετα υπάρχει ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης μας και πολλοί διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) αρνούνται την επανατοποθέτηση απολυμένων γιατρών, μετά από άμεσα εκτελεστέες δικαστικές αποφάσεις. Αρνούνται επίσης την πληρωμή πολλών γιατρών, που επέστρεψαν στα ΚΥ εδώ και μήνες και εργάζονται κανονικά» καταλήγουν οι γιατροί ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου