ΤΟΠΙΚΑ

Το 2019 το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

το-2019-το-νέο-πανεπιστήμιο-θεσσαλίας-795890

Το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020 αναμένεται να λειτουργήσει το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα προκύψει από τη συνένωση του ΑΕΙ και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος. Για την είσοδο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη νέα εποχή, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του ιδρύματος σε οικονομικούς πόρους και καθηγητές, στο πλαίσιο της συνόδου των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, όπου το «παρών» έδωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την ερχόμενη Παρασκευή, εκπνέει για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η πρώτη περίοδος διαβούλευσης επί της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο.

Μέχρι την Παρασκευή, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα έχει αποστείλει στο Υπουργείο Παιδείας την τελική απόφαση με τις παρατηρήσεις της επί του σχεδίου.

Ζήτημα αιχμής για το Π.Θ. είναι η «επιστροφή», σύμφωνα και με την αρχική πρόταση του ιδρύματος, της έδρας της νέας Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών στον Βόλο, όπου λειτουργεί το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και ταυτόχρονα η ενίσχυση της Σχολής με ένα ακόμη Τμήμα Τουρισμού. Μάλιστα, το ίδρυμα θέτει τα ακαδημαϊκά κριτήρια για την δημιουργία νέου Τμήματος και Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών με έδρα τον Βόλο. Αφενός ο τουρισμός αποτελεί μία μεγάλη «βιομηχανία» που χρειάζεται στήριξη επιστημονική με τη δημιουργία ενός Τμήματος, αφετέρου ο Βόλος διαθέτει την εμπειρία μέσα από τη λειτουργία ήδη ενός μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στον τουρισμό που υποστηρίζεται από δύο Τμήματα, το Οικονομικό και το Χωροταξίας. Το νέο Τμήμα θα πρέπει να λειτουργήσει δίπλα στο νέο Τμήμα Πολιτισμού που θα δημιουργηθεί στον Βόλο για να υπάρχει συνεργασία. Η δραστηριοποίηση δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Βόλο, δικαιολογεί και την έδρα της νέας Σχολής.

Το Πανεπιστήμιο αναμένεται να υποστηρίξει εξάλλου το αίτημα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών για τη δημιουργία και τρίτου νέου Τμήματος, με αντικείμενο την Ψυχολογία, όπως και το αίτημα της Ιατρικής για αυτονόμηση. Ενσταση θα διατυπωθεί και για το Τμήμα Πληροφορικής που λειτουργεί σήμερα στη Λαμία στο πλαίσιο της Σχολής Θετικών Επιστημών και το οποίο το Υπουργείο μετονομάζει σε Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, αλλά και για επιμέρους ζητήματα όπως η ένταξη των καθηγητών του ΤΕΙ στην ακαδημαϊκή οικογένεια και ο τρόπος λειτουργίας των δύο γενικών Τμημάτων που προβλέπονται τα οποία δεν δέχονται δικούς τους φοιτητές και έχουν ως σκοπό να παρέχουν εκπαιδευτικό έργο στα άλλα Τμήματα του ΠΘ και στους υφιστάμενους φοιτητές των ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Το Υπουργείο Παιδείας θα λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις και στη συνέχεια θα εκδώσει το Σχέδιο Νόμου. Θα ακολουθήσει νέα περίοδος διαβούλευσης πριν την ψήφισή του από τη Βουλή, εκτιμάται μέσα στο 2018, προκειμένου οι αλλαγές να ισχύσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου