ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» 73 τμήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στη Μαγνησία

στον-αέρα-73-τμήματα-γελ-και-επαλ-στη-μ-795902

Στον «αέρα» 73 τμήματα σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια στον Νομό Μαγνησίας, για τα οποία απαιτούνται ειδικές εγκρίσεις προκειμένου να λειτουργήσουν από το νέο σχολικό έτος, επειδή δεν συμπληρώνουν το απαιτούμενο κατώτατο όριο μαθητών. Εκπαιδευτικοί κύκλοι μάλιστα δεν αποκλείουν, ορισμένα τμήματα, για παράδειγμα ίδιων ειδικοτήτων που υπάρχουν σε περισσότερα του ενός Επαγγελματικά Λύκεια, να «κοπούν».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στον νομό καταγράφονται 73 συνολικά ολιγομελή τμήματα. Ηδη η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας ενέκρινε τη λειτουργία δέκα από αυτά, εκ των οποίων πέντε στο 4ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 3 στο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου, 1 στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και 1 στο ΕΠΑΛ Σκοπέλου.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται προς έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας επιπλέον 63 τμήματα. Η πλειονότητα, 34 τμήματα, αφορά σε τμήματα στα Γενικά Λύκεια. Πρόκειται για ομάδες προσανατολισμού, τόσο στη β΄τάξη (ανθρωπιστικών και θετικών) όσο και στη γ΄τάξη (ανθρωπιστικών, θετικών και οικονομίας- πληροφορικής).

Μάλιστα η πλειονότητα των ολιγομελών τμημάτων αφορά κυρίως σε Γενικά Λύκεια της περιφέρειας όπου ο αριθμός των μαθητών είναι μικρότερος σε σχέση με τον Βόλο. Σημειώνεται ότι το «πλαφόν» των μαθητών ορίζεται ανάλογα με τη ζώνη που βρίσκεται το κάθε σχολείο και τον αριθμό των τμημάτων ανά τάξη.

Μικρότερος είναι φέτος ο αριθμός των τμημάτων στα ΕΠΑΛ που βρίσκονται στο «κόκκινο». Συνολικά 29 τμήματα περιμένουν έγκριση με εκπαιδευτικούς κύκλους να παρατηρούν στροφή του μαθητικού πληθυσμού προς την επαγγελματική εκπαίδευση. «Φέτος επικρατεί η τάση να έχουμε λιγότερα ολιγομελή στα ΕΠΑΛ που σημαίνει ότι αριθμός μαθητών έχει μετατοπιστεί προς την επαγγελματική εκπαίδευση», λένε εκπαιδευτικοί.

Τα ολιγομελή αφορούν τόσο σε τομείς στη β΄τάξη όσο και σε ειδικότητες στη γ΄τάξη όπως πληροφορική, διοίκηση- οικονομία, ηλεκτρολόγων και δομικών έργων. Στο 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας φαίνεται να υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός ολιγομελών τμημάτων.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης των ολιγομελών από το Υπουργείο Παιδείας κι εκτιμάται ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την ομαλή φοίτηση των μαθητών στα τμήματα που επιθυμούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου