ΤΟΠΙΚΑ

Τα δάκρυα των νεαρών για τις κλοπές στο Πήλιο δεν έπεισαν

τα-δάκρυα-των-νεαρών-για-τις-κλοπές-στο-796344

Παλιοί… «γνώριμοι» των διωκτικών και δικαστικών αρχών οι δύο νεαροί δράστες που τα ξημερώματα του Σαββάτου «χτύπησαν» το ένα μετά το άλλο καταστήματα σε Αη – Γιάννη και Μούρεσι. Τα δάκρυα των δύο νεαρών που οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, δεν έπεισαν το Δικαστήριο που τους έκρινε ενόχους και επέβαλε ποινές φυλάκισης οκτώ και έξι μηνών αντίστοιχα στους δύο κατηγορούμενους οι οποίοι βρίσκονται σε δομές παρακολούθησης από την εφηβική τους ηλικία για περιπτώσεις κλοπών.

Οι δύο νεαροί συνελήφθησαν με διαφορά λίγων ωρών ο ένας από τον άλλο. Το Σάββατο το βράδυ, σχεδόν 12 ώρες μετά το μπαράζ κλοπών, ο πρώτος και την Κυριακή το απόγευμα ο δεύτερος.

Οι δυο τους «χτύπησαν» σε συνολικά τέσσερα καταστήματα σε Αη – Γιάννη και Μούρεσι. Τα ξημερώματα του Σαββάτου ξεκίνησαν από μια ταβέρνα στην πλατεία Μουρεσίου απ’ όπου αφαίρεσαν συνολικό χρηματικό ποσό 120 ευρώ. Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν αρκετό.

Επιβαίνοντας σε δίκυκλο μοτοποδήλατο δοκίμασαν την… τύχη τους στον Αη – Γιάννη. Μπήκαν μέσα σε ένα ζαχαροπλαστείο, ένα οπωροπωλείο – παντοπωλείο και έναν φούρνο απ’ όπου αφαίρεσαν, από το πρώτο 200 ευρώ σε κέρματα και έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, από το δεύτερο αναπτήρες, ενώ από το τρίτο «σήκωσαν» όλο το συρτάρι της ταμειακής που περιείχε 40 ευρώ σε κέρματα.

«Χρωστούσα κάποια χρήματα που έπρεπε να επιστρέψω» υποστήριξε ο πρώτος δράστης ο οποίος κατά την απολογία του ενώπιον του Δικαστηρίου προσπάθησε να «καλύψει» τον συγκατηγορούμενο και φίλο του. «Ο φίλος μου δεν ήξερε τίποτα. Απλώς με περίμενε. Όταν κατάλαβε τι γινόταν του είπα ότι δεν θα έχει καμία εμπλοκή. Θα το πάρω όλο πάνω μου», είπε ο 21χρονος δράστης που δεν αρνήθηκε τις τέσσερις κλοπές. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι από την εφηβική του ηλικία ξεκίνησε τις πρώτες κλοπές, κλαίγοντας όμως ζητούσε από το Δικαστήριο να του δώσει την ευκαιρία να διορθωθεί. «Θέλω να μπω σε ένα πρόγραμμα, να κόψω τα χάπια και να δουλέψω για να βγάζω χρήματα. Μπορώ να το κάνω. Εχω τελειώσει ειδικότητα πληροφορικής», έλεγε ο 21χρονος.

Ο συνομήλικος φίλος του υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα. «Πήγα για να μου δώσει 100 ευρώ που μου χρωστούσε. Μαλώσαμε για να πάρω τα χρήματα όταν κατάλαβα ότι τα είχε κλέψει. Εγώ έμπλεξα χωρίς να το περιμένω. Εδώ και 1,5 μήνα εργάζομαι σε θερμοκήπιο μαζί με τη μητέρα μου. Δεν είχα ανάγκη να κλέψω. Εχω κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια να είμαι καθαρός. Πριν από λίγο καιρό ξεμπέρδεψα και με τα παλιά Δικαστήρια», είπε επίσης δακρυσμένος.

Τα δάκρυα των δύο φίλων δεν έπεισαν τον εισαγγελέα έδρας. «Τους γνωρίζω από τότε που ήταν ανήλικοι. Οι δυο τους δρουν σαν ποδοσφαιρικό δίδυμο κι έχουν ταράξει τον κόσμο στις κλοπές. Κατά διαστήματα μόνο μένουν ήσυχοι είτε επειδή σταματούν τη δράση τους είτε επειδή βρίσκονται στη φυλακή. Εναλλάσσονται στον αρχηγικό ρόλο και πολλές φορές έχουν και βοηθούς. Και κάθε φορά εμφανίζονται μετανιωμένοι στο Δικαστήριο να ζητούν… ευκαιρίες. Η μόρφωσή τους είναι αυτή που τους επιτρέπει την ευφράδεια λόγου στην απολογία τους. Όμως η παρανομία είναι η κύρια δραστηριότητά τους», είπε ο εισαγγελέας προτείνοντας την ενοχή τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου