ΤΟΠΙΚΑ

Καφεδάκι σε αναμονή στο Sparrow

καφεδάκι-σε-αναμονή-στο-sparrow-796716

Ξεκινά από σήμερα Δευτέρα, στο Sparrow στη Δημητριάδος σε συνεργασία με την «Ακακία» η διάθεση κουπονιών για να προσφέρονται δωρεάν καφέδες σε όσους έχουν ανάγκη

Τα χρόνια της ακουμπισμένα πάνω στο μπαστουνάκι της με το οποίο πέρασε το κατώφλι του μαγαζιού. «Δώσε μου κάτι να φάω» το παρακλητικό αίτημα της ηλικιωμένης που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα βασικά για το προς το ζην. Η γιαγιούλα δεν είναι η μοναδική που «τσαλακώνει» την υπερηφάνεια της για να εξασφαλίσει το ελάχιστο. «Καθημερινά περνούν την πόρτα του μαγαζιού τουλάχιστον δύο περιστατικά ανθρώπων που ζητούν ένα σάντουιτς, ένα κουλούρι, έναν καφέ», περιγράφει η ιδιοκτήτρια του Sparrow Coffee Specialist στην οδό Δημητριάδος στον Βόλο, Λαμπρινή Αρβανίτη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Και δεν είναι μόνο ηλικιωμένοι που βρέθηκαν στη δύση της ζωής τους να παλεύουν για τα αυτονόητα. Νέοι άντρες, στην παραγωγική ηλικία των 45 – 50 ετών, που βιώνουν την ανεργία, ζητούν μια βοήθεια. «Εστω έναν καφέ» όπως λένε, μια απόλαυση που για ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας εξελίσσεται πλέον σε απαγορευμένη… πολυτέλεια.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, από τη στιγμή που το καινούριο κατάστημα εστίασης άνοιξε τις πύλες του, καθημερινά άνθρωποι με ανάγκες περνούν από την πόρτα όχι για να αγοράσουν έναν καφέ αλλά για να τον ζητήσουν ως προσφορά. «Η ανάγκη τους φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από τη ντροπή που μπορεί να νιώσει κάποιος όταν φθάνει στη θέση να ζητά κάτι», αναφέρει η κ. Αρβανίτη.

«Δραστηριοποιούμαι στην εστίαση επί σειρά ετών, πάνω από δέκα χρόνια. Πάντα υπήρχαν άνθρωποι που είχαν ανάγκη και έρχονταν στη δύσκολη θέση να ζητήσουν βοήθεια. Οσο όμως περνά ο καιρός πολλοί περισσότεροι έρχονται στην ίδια θέση», επισημαίνει.

Καφεδάκι σε αναμονή

Η ανάγκη «γέννησε» την ιδέα και η ιδέα γίνεται πλέον πρωτοβουλία. «Καφές σε αναμονή» η πρωτοβουλία αλληλεγγύης που ξεκινά από το Sparrow Coffee Specialists σε συνεργασία με τον νεοσύστατο κοινωνικό φορέα «Ακακία».

«Ο καφές σε αναμονή είναι μία από τις πολλές δράσεις αλληλεγγύης που «γεννήθηκαν» στην Ελλάδα της κρίσης και δείχνουν τη δύναμη που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι, όταν δρουν συλλογικά. Είναι ένα κέρασμα σε εκείνους τους συνανθρώπους μας που βιώνουν οικονομικές δυσκολίες. Η επιχείρηση Sparrow υλοποιεί την πρόταση του κοινωνικού φορέα Ακακία να κεράσει ένα καφεδάκι στον άγνωστο συμπολίτη του που δεν έχει χρήματα ούτε γι’ αυτή την μικρή απόλαυση. Ο πελάτης προπληρώνει έναν καφέ και ο καταστηματάρχης σερβίρει τον καφέ που αντιστοιχεί στο ποσό που έχει ήδη προπληρωθεί.

Στόχος του κοινωνικού φορέα «Ακακία» είναι πληρώνοντας ένα καφέ και στο μέλλον ένα ψωμί, ένα γάλα, λίγο κρέας, φρούτα και κάθε λογής προϊόντα για κάποιο συνάνθρωπό μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τα αποκτήσει να μπορέσει να διαδώσει την αγάπη μέσω της ανιδιοτελούς προσφοράς και της αλληλεγγύης χωρίς αποκλεισμούς. Με τον πιο απλό τρόπο σε συνεργασία φορείς και επιχειρήσεις βοηθάμε έμπρακτα και προσφέροντας ο ένας στον άλλο δημιουργούμε ένα καλύτερο αύριο. Μπορεί ένας μόνος του να μην μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά όλοι μαζί, όταν δρουν, μπορούν», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, το ιδρυτικό μέλος της «Ακακίας» Δωροθέα Πέρπερα.

Σημειώνεται ότι η «Ακακία», ο νέος κοινωνικός φορέας για την ενίσχυση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, βγαίνει στο προσκήνιο με αυτή την πρώτη δράση και όπως αναφέρει η κ. Πέρπερα θα ακολουθήσουν και νέες δράσεις από τα ιδρυτικά της μέλη που είναι όλοι τους «δοκιμασμένοι» στο πεδίο του εθελοντισμού.

Προσφορά με κουπόνια

Από αύριο Δευτέρα, επισκεπτόμενος κάποιος το Sparrow για να αγοράσει το καφεδάκι του, μπορεί να… κερνά τον καφέ και σε κάποιον συνάνθρωπό του που έχει ανάγκη.

«Εχουμε βγάλει κουπόνια του ενός ευρώ και ο καθένας θα μπορεί να αγοράζει όσα θέλει. Με βάση αυτά τα κουπόνια θα προσφέρεται ένας καφές σε έναν συνάνθρωπό μας που δεν έχει τη δυνατότητα να απολαύσει αυτή τη μικρή χαρά», εξηγεί η κ. Αρβανίτη, τονίζοντας ότι από μόνη της δεν μπορεί να καλύπτει το σύνολο των αναγκών που εμφανίζονται στο κατώφλι του καταστήματός της. «Ενας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Και σε συνεργασία με την «Ακακία» το κάνουμε πιο οργανωμένα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται ανάλογη πρωτοβουλία στον Βόλο κι ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση», υπογράμμισε.

Για την 37χρονη ιδιοκτήτρια του Sparrow η προσφορά αποτελεί συνειδητή στάση ζωής: «Είμαι 37 χρόνων και μητέρα δύο μικρών κοριτσιών. Ως μητέρα με ενδιαφέρει σε ποια κοινωνία θα μεγαλώσουν τα παιδιά μου. Με αφορά να βρουν έναν κόσμο λίγο καλύτερο. Εστω κι έναν που έχει ανάγκη να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, είναι μεγάλη υπόθεση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου