ΤΟΠΙΚΑ

Σε τεντωμένο σχοινί η ΤΟΜΥ Ν. Ιωνίας

σε-τεντωμένο-σχοινί-η-τομυ-ν-ιωνίας-797788

«Καζάνι που βράζει» η Τοπική Μονάδα Υγείας Νέας Ιωνίας. Πογκρόμ πειθαρχικών διώξεων εξαπέλυσε ο υποδιοικητής της 5η ΥΠΕ και αρμόδιος για τη λειτουργία των ΤΟΜΥ κ. Δημήτρης Δημητριάδης κατά των επτά υπαλλήλων που στελεχώνουν τη Μονάδα, διότι δεν παραβρέθηκαν σε επιμορφωτικό σεμινάριο στη Λάρισα ημέρα Σάββατο. Στη δίωξη των εργαζομένων αντέδρασε η συντονίστρια – διευθύντρια της ΤΟΜΥ, η οποία και τελικά παραιτήθηκε από τη θέση ευθύνης.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι επτά υπάλληλοι της ΤΟΜΥ της Νέας Ιωνίας, δεν παραβρέθηκαν σε επιμορφωτικό σεμινάριο, που ήταν προγραμματισμένο στη Λάρισα εκτός ωραρίου εργασίας, ημέρα Σάββατο περί τα τέλη Ιουνίου.

Είχαν προηγηθεί δύο παρόμοια σεμινάρια, τα οποία παρακολούθησαν οι εργαζόμενοι, εκτός ωραρίου εργασίας και πάλι, όχι όμως και το τρίτο.

Η απουσία τους εκλήφθηκε ως άρνηση. Ζητήθηκαν εξηγήσεις, οι οποίες όμως δεν έπεισαν την 5η ΥΠΕ, η οποία με εντολή Δημητριάδη, αποφάσισε να προχωρήσει στην πειθαρχική δίωξη των εργαζομένων.

Η συντονίστρια διευθύντρια γιατρός της ΤΟΜΥ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στις πειθαρχικές διώξεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν είναι δυνατόν «να αντιμετωπίζονται με αυταρχικά μέτρα εργαζόμενοι που έχουν βάλει «πλάτη» για να στηθεί η συγκεκριμένη δομή» και ζήτησε την ανάκληση των διώξεων.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζεται και από τους θιγόμενους εργαζόμενους – που προτίθενται να προσφύγουν νομικά κατά της απόφασης της 5ης ΥΠΕ – ακόμη και η σχετική υπουργική απόφαση που αφορά στις ΤΟΜΥ ορίζει, ότι τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα γίνονται εντός ωραρίου.

Τα επιχειρήματα εργαζομένων και διευθύντριας δεν έπεισαν τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ. Από κει και πέρα για τη διευθύντρια ήταν «μονόδρομος» η παραίτηση από τη θέση της συντονίστριας της ΤΟΜΥ (παραμένει ωστόσο ως γιατρός στη δομή).

Στη θέση της, και ενώ ιεραρχικά προηγούνται άλλοι με βαθμό διευθυντή και επιμελητή Α’, ορίστηκε αμέσως μετά συντονιστής στην ΤΟΜΥ άλλος γιατρός με βαθμό επιμελητή Β΄.

Για το θέμα που έχει ανακύψει απειλώντας να «τινάξει στον αέρα» τη λειτουργία της δομής, είναι ενήμερο τόσο το Υπ. Υγείας όσο και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών, που αναμένεται να παρέμβει καταγγέλλοντας για αυταρχισμό την πολιτική ηγεσία της 5η ΥΠΕ.

Να σημειωθεί, πως από τον προηγούμενο Ιανουάριο που ξεκίνησε τη λειτουργία της η Τοπική Μονάδα Νέας Ιωνίας, οι σχέσεις προσωπικού και 5ης ΥΠΕ δεν ήταν ποτέ ανέφελες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Το γεγονός ότι, τόσο οι γιατροί όσο και οι εργαζόμενοι επισήμαναν συχνά πυκνά τις ελλείψεις και τα προβλήματα στη λειτουργία της ΤΟΜΥ – που όπως όλα δείχνουν στήθηκε στο πόδι καθώς οι ελλείψεις που είχαν εξαρχής διαπιστωθεί όχι απλά παραμένουν αλλά συσσωρεύονται -, δεν άρεσε καθόλου στη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και ειδικότερα στον υποδιοικητή κ. Δημ. Δημητριάδη, που φέρεται κατά καιρούς να έχει αρκετές λεκτικές προστριβές με γιατρούς και υπαλλήλους της ΤΟΜΥ Ν. Ιωνίας.

Κλείνουν τα μάτια… στα προβλήματα

Και ενώ ο υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ, ασχολείται με τις πειθαρχικές διώξεις κατά εργαζομένων για το σεμινάριο που δεν παραβρέθηκαν, τα ουσιαστικά προβλήματα στη λειτουργία της Τοπικής Μονάδας στη Νέα Ιωνία, όχι απλά παραμένουν, αλλά συσσωρεύονται κιόλας, δυσχεραίνοντας το έργο γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Ενδεικτικά όπως αναφέρθηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο ιατρικός εξοπλισμός στην ΤΟΜΥ Ν. Ιωνίας είναι «είδος προς εξαφάνιση», με αποτέλεσμα οι γιατροί να εξετάζουν με δικά τους στηθοσκόπια και άλλα εργαλεία.

Σε μία δομή όπως αυτή της ΤΟΜΥ Νέας Ιωνίας που συστεγάζεται με το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, απ’ όπου κάθε μέρα περνούν άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες, η δομή δεν έχει ούτε συσκευή οξυγόνου για να παρέχει αν παραστεί ανάγκη σε έναν ασθενή.

Επίσης οι υποδομές του κτιρίου είναι σχεδόν ακατάλληλες, για μία δομή που είναι ενταγμένη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφού αρκεί να αναφερθεί ότι λειτουργεί μόνο ένα WC (στις υπόλοιπες WC είναι χαλασμένα εδώ και καιρό τα υδραυλικά) και αυτό στον επάνω όροφο από τα ιατρεία, όπου είναι υποχρεωμένος να μεταβεί ασθενής ή ασφαλισμένος που θέλει να κάνει χρήση του χώρου υγιεινής.

Οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται «δύο- δύο» στο ίδιο γραφείο, για να έχουν ολοκληρωμένη δικτυακή κάλυψη ώστε να μπορούν να συνταγογραφούν. Τέλος παρότι διανύουμε Ιούλιο μήνα και το θερμόμετρο έχει σκαρφαλώσει σε υψηλές θερμοκρασίες, κλιματιστικό δεν λειτουργεί. Έτσι καθημερινά, ασθενείς, γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό υποβάλλονται «σε χαμάμ» θέλουν δεν θέλουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου