ΤΟΠΙΚΑ

Αύγουστο ανοίγουν τα λατομεία

αύγουστο-ανοίγουν-τα-λατομεία-802026

Μέσα στον Αύγουστο εκτιμά ότι θα ανοίξουν τα δύο από τρία λατομεία του Δήμου Νοτίου Πηλίου, ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Τσιρέμπολος. Μετά από τρία χρόνια περιπέτειας, οι συμβάσεις μεταξύ Δήμου και συνεταιρισμών για τα λατομεία του Καλαμακίου και του Νεοχωρίου βρίσκονται στο συμβολαιογράφο. «Δυστυχώς η απίστευτη γραφειοκρατία έχει δημιουργήσει τεράστιες καθυστερήσεις. Πιστεύουμε ότι σε ένα μήνα οι λατόμοι θα μπορέσουν να δουλέψουν», ανέφερε ο κ. Τσιρέμπολος.

Οι λατόμοι του Νοτίου Πηλίου βρίσκονται επί τρία χρόνια σχεδόν εκτός δουλειάς και υποβάλλονται σε διαρκή σκωτσέζικα ντους για τον χρόνο επιστροφής τους στο μεροκάματο.

Από τότε που κατέβηκαν οι μπάρες στα λατομεία, ακούν συνεχώς δεσμεύσεις ότι είναι θέμα χρόνου να επιστρέψουν στο μεροκάματο και όλο μένουν εκτός…

Τον περασμένο Απρίλιο, στο δημοτικό συμβούλιο Νοτίου Πηλίου εγκρίθηκε η σύναψη σύμβασης απευθείας μίσθωσης με τους λατόμους της περιοχής Καλαμακίου. Ο λατομικός χώρος στο Καλαμάκι έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά και η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί και την επιστροφή των επαγγελματιών στο μεροκάματο. Όμως… υπάρχουν εκκρεμότητες πριν ανοίξει ο χώρος, καθώς απαιτείται μεταξύ άλλων η οριοθέτηση του λατομείου, διαδικασία που είναι άγνωστο πόσο χρονοβόρα θα είναι.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Ιανουάριο, ο αντιδήμαρχος Μιλτ. Παπαδημητρίου μιλούσε για την υπογραφή του συμβολαίου με τους λατόμους. Σύμφωνα με τον τότε σχεδιασμό, τα λατομεία στο Καλαμάκι θα άνοιγαν αρχές Μαρτίου.

Πλέον το άνοιγμα των λατομείων στο Καλαμάκι μετατίθεται για τα μέσα Αυγούστου, δοκιμάζοντας τις αντοχές των 60 περίπου οικογενειών που ζουν από αυτή τη δραστηριότητα.

Μόλις ανοίξει το λατομείο στο Καλαμάκι, στη θέση Χορεύτρα, αναμένεται να… πάρει σειρά και το Νεοχώρι, όπου υπήρχε εκκρεμότητα με την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η σύμβαση για το Νεοχώρι βρίσκεται επίσης στον συμβολαιογράφο όπως ενημέρωσε ο κ. Τσιρέμπολος.

Η ανεργία όμως φαίνεται να παρατείνεται για άγνωστο χρονικό διάστημα για τους λατόμους της Συκής, όπου απαιτείται οριοθέτηση του ρέματος και στη συνέχεια να γίνει αποκατάσταση. Ο φάκελος της Συκής βρίσκεται ακόμη στο Υπουργείο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου