ΤΟΠΙΚΑ

Βλέπει αξιώσεις Λάρισας ακόμη και για την έδρα του Πανεπιστημίου

βλέπει-αξιώσεις-λάρισας-ακόμη-και-για-802110

Επιστροφή στο παρελθόν… σηματοδοτεί η σε εξέλιξη διαβούλευση σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών επί του σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για το νέο υπερ – Πανεπιστήμιο που προβλέπεται να δημιουργηθεί στη Θεσσαλία, μέσα από τη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Το 1988 ήταν ο επιχειρούμενος, που τελικώς επιτεύχθηκε σε βάρος του Βόλου, διαμελισμός τού τότε θεσμοθετημένου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και έσπειρε τη διχόνοια μεταξύ των θεσσαλικών πόλεων. Τριάντα χρόνια μετά δημιουργούνται νέοι… τριγμοί που αποδεικνύουν στην πράξη πόσο εύθραυστη είναι η περιφερειακή συνείδηση έναντι των τοπικών συμφερόντων…

Το σχέδιο για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η υπέρμετρη ενίσχυση της Λάρισας, που όμως προβάλλει ολοένα και περισσότερες διεκδικήσεις, φαίνεται να ανοίγει στο παρασκήνιο ακόμη και ζήτημα έδρας του ίδιου του ιδρύματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την περασμένη Δευτέρα δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας σε διαβούλευσης το σχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, δύο νέα Τμήματα στον Βόλο, επτά νέα Τμήματα και δύο νέες Σχολές στη Λάρισα, ένα νέο Τμήμα στα Τρίκαλα, τρία νέα στην Καρδίτσα και τρία νέα στη Λαμία.

Στα πρότυπα της δεκαετίας του ’90, τα Τρίκαλα ετοιμάζουν παντρικαλινό συλλαλητήριο θεωρώντας ότι έχουν αδικηθεί και διεκδικώντας ισόρροπη ανάπτυξη. Αντιδράσεις υπάρχουν και από την Καρδίτσα.

Η Λάρισα, η μεγάλη «κερδισμένη», τα θέλει όλα. Έδρα της Γεωπονικής Σχολής από τον Βόλο, έδρα της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, δύο Πολυτεχνικά Τμήματα, Τμήμα Τουρισμού, αυτονόμηση της Ιατρικής Σχολής….

Την ίδια ώρα ο Βόλος βρίσκεται για μία ακόμη φορά στην ιστορία του σε θέση… άμυνας έναντι των διεκδικήσεων που εγείρονται σε βάρος του.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 αρχές της δεκαετίας του ’90, η άμυνα του Βόλου δεν απέδωσε και το Πανεπιστήμιο διαμελίστηκε στις τέσσερις θεσσαλικές πόλεις. Τριάντα χρόνια μετά, ο πρώην δήμαρχος Βόλου, Δημήτρης Πιτσιώρης, «διαβάζει» πίσω από τις γραμμές των εξελίξεων, κίνδυνο απώλειας από την πόλη της ίδιας της έδρας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας!

«Είναι ζήτημα χρόνου, αν δεν υπάρξει αντίσταση απέναντι στον σχεδιασμό, η μεταφορά της έδρας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον Βόλο στη Λάρισα. Κι αυτό γιατί αποδυναμώνεται ο πανεπιστημιακός πόλος του Βόλου», τονίζει ο πρώην δήμαρχος Βόλου, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το τότε και το σήμερα.

«Λάθος ο σχεδιασμός»

Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και με «προίκα» την εμπειρία του από το παρελθόν, ο πρώην δήμαρχος Βόλου, Δημήτρης Πιτσιώρης, υποστηρίζει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ο σχεδιασμός για την ίδρυση ενός υπερ – Πανεπιστημίου στη Θεσσαλία, συνιστά ένα τεράστιο λάθος.

«Είμαι αντίθετος στο κυβερνητικό σχέδιο να γίνουν τα ΤΕΙ Πανεπιστήμια. Πρόκειται για ένα τεράστιο λάθος. Η χώρα θα βγάζει πανεπιστημιακούς και μόνο. Καταργούνται οι ενδιάμεσες βαθμίδες και η τεχνολογική εκπαίδευση. Θα μπορούσαμε να κλείσουμε τη διαφορά ΑΕΙ – ΤΕΙ με την υιοθέτηση του αγγλοσαξωνικού συστήματος και της θεσμοθέτησης bachelor και master. Αυτό που επιχειρείται είναι απαράδεκτο. Και είναι για μένα ακατανόητο πώς δεν υπάρχουν αντιδράσεις προς αυτή την κατεύθυνση», σημειώνει ο κ. Πιτσιώρης.

«Τραγελαφικές καταστάσεις στη Θεσσαλία»

Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τον πρώην δήμαρχο Βόλου δημιουργεί ταυτόχρονα τραγελαφικές καταστάσεις στη Θεσσαλία σε βάρος του Βόλου. «Παρατηρούμε φαινόμενα του τύπου να χαρίζεται η έδρα της Οικονομικής Σχολής στη Λάρισα επειδή υπάρχουν Οικονομικά Τμήματα στο ΤΕΙ. Και αγνοείται το Οικονομικό Τμήμα του Βόλου που πρόσφατα μάλιστα στεγάστηκε σε ένα κτίριο κόσμημα, στο Ματσάγγου. Είναι τραγελαφικό. Είναι μια παροχή προς τους Λαρισαίους που διεκδικούν και τη Γεωπονική Σχολή», υπογραμμίζει ο κ. Πιτσιώρης.

«Ζήτημα χρόνου η έδρα του Πανεπιστημίου»

«Η Λάρισα ποτέ δεν συμφώνησε κατά βάθος ότι τα περισσότερα Τμήματα είναι στον Βόλο και ότι στον Βόλο είναι η έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αυτή τη στιγμή με το σχέδιο του Υπουργείου, ενδυναμώνεται ο πανεπιστημιακός πόλος της Λάρισας και αποδυναμώνεται ο αντίστοιχος του Βόλου. Αλλοιώνεται το κέντρο βάρους. Στο βάθος βλέπω κι άλλες αξιώσεις. Είναι ζήτημα χρόνου η Λάρισα να θέσει ζήτημα έδρας του Πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος θα πρέπει να το απορρίψει και η τοπική κοινωνία να αντισταθεί», δείχνει τον δρόμο ο κ. Πιτσιώρης.

«Το είχα δει να έρχεται»

Ο ίδιος επισημαίνει ότι πριν 30 χρόνια είχε προβλέψει ότι «το ΤΕΙ θα εμβολίσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».

«Αν και δεν θα μπορούσα ποτέ να προβλέψω την κατάργηση του ΤΕΙ, είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τους κινδύνους εμβολισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα τότε είχα ξεκινήσει προσπάθειες για την προσέλκυση Τμημάτων του ΤΕΙ στον Βόλο, αλλά το ’98 καταψηφίστηκα και οι διάδοχοί μου εγκατέλειψαν τη συνέχεια. Τώρα η κατάσταση «μπατάρει» προς τη Λάρισα. Και το Πανεπιστήμιο γίνεται έρμαιο στην ανωτατοποίηση του ΤΕΙ», λέει.

«Οι πολιτικοί και ιδίως οι κυβερνητικοί βουλευτές θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων τώρα που ολοκληρώνονται σε βάρος μας τα τραγικά σφάλματα των τελευταίων όχι 30, αλλά 50 χρόνων, όταν χάσαμε την ευκαιρία με τα ΚΑΤΕΕ (Κέντρα Ανωτέρας Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης», τονίζει ο κ. Πιτσιώρης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου