ΛΑΡΙΣΑ

Συλλήψεις Κολομβιανών στο Μιλάνο για κλοπές μηχανημάτων από το Νοσοκομείο Βόλου

συλλήψεις-κολομβιανών-στο-μιλάνο-για-812971

Στα χέρια των Ιταλών αστυνομικών βρίσκονται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα δύο Κολομβιανοί, μέλη της σπείρας που πέρυσι τον Μάιο διέπραττε κλοπές ιατρικών μηχανημάτων από νοσοκομεία της Ελλάδας. Εντοπίστηκαν στις 5 Ιουνίου στο Μιλάνο και συνελήφθησαν, καθώς εις βάρος τους εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης των ελληνικών αρχών για διακεκριμένες κλοπές. Για την υπόθεση ενημερώθηκαν άμεσα οι ελληνικές διωκτικές αρχές και μάλιστα, οι δύο κατηγορούμενοι πρόκειται να εκδοθούν αύριο στην Αθήνα. Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 29 και 43 ετών για τους οποίους είχαν προκύψει ισχυρά στοιχεία ανάμειξής τους στις κλοπές ιατρικού εξοπλισμού από νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας, τον Μάιο του 2017. Τα εντάλματα είχαν εκδοθεί την 25η Ιανουαρίου και 7 Φεβρουαρίου 2018 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», οι δύο φυγόδικοι εντοπίστηκαν χάρη σε πληροφορίες που έδωσαν οι αστυνομικές αρχές της Κολομβίας στην Ιταλική Οικονομική Αστυνομία (Guardia di Finanza). Τους δύο άνδρες πρόκειται να παραλάβει κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών, που θα ταξιδέψει αυθημερόν για τον σκοπό αυτό στο αεροδρόμιο Malpensa του Μιλάνου. Για συμμετοχή στο κύκλωμα των Κολομβιανών, που μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων αφαίρεσε γαστροσκόπια και άλλα μηχανήματα μεγάλης αξίας από τέσσερα νοσοκομεία της χώρας, έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά πέντε άτομα. Ο πρώτος από τους δράστες, 50 ετών, συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2017 στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά και η έκδοσή του στην Ελλάδα παραμένει σε εκκρεμότητα. Αντίθετα, μία 25χρονη υπήκοος Κολομβίας εντοπίστηκε στις 3 Δεκεμβρίου στη Φρανκφούρτη και λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα εκδόθηκε στην Ελλάδα. Μάλιστα, μετά την απολογία της ενώπιον του ανακριτή κρίθηκε προφυλακιστέα και έκτοτε κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις στο Μιλάνο μόνο ένα ταυτοποιημένο μέλος της σπείρας διαφεύγει τη σύλληψη.

Οι κατηγορούμενοι την 15η Μαΐου έκλεψαν από τον «Αγιο Σάββα» γαστροσκόπια και άλλα μηχανήματα συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ. Τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν και συγκεκριμένα το διάστημα μεταξύ 19 και 22 Μαΐου έδρασαν στην περιφέρεια: Από τα νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας άρπαξαν μηχανήματα αξίας 115.000 ευρώ και από το γαστρεντερολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου δύο ακόμα γαστροσκόπια.

Την έρευνα για την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας και σε συνεργασία με ξένες διωκτικές αρχές κατάφερε να οδηγηθεί στα ίχνη των δραστών. Τέσσερα από τα κλεμμένα μηχανήματα βρέθηκαν στην Κολομβία και επεστράφησαν στη χώρα. Ωστόσο, η προσπάθεια για τον «επαναπατρισμό» των υπολοίπων δεν έχει μέχρι σήμερα αποδώσει καρπούς.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου