ΤΟΠΙΚΑ

Νοσηλευτές «λάστιχο» στο Αχιλλοπούλειο

νοσηλευτές-λάστιχο-στο-αχιλλοπούλ-813304

Γερασμένο και με σημαντικά προβλήματα υγείας εμφανίζεται το «λιγοστό» νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου, το οποίο εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε κενές οργανικές θέσεις αναγκάζεται να κάνει «εξοντωτικά ωράρια».

Ο μέσος όρος υπηρεσίας για την πλειονότητα του νοσηλευτικού προσωπικού στο Αχιλλοπούλειο είναι 25 έτη και το προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης εξαιτίας της υποστελέχωσης, την ώρα που οι απαιτήσεις για νοσηλευτική φροντίδα είναι μεγάλες.

Οι κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό στο ΓΝΒ είναι πάνω από 200.

«Το νοσοκομείο φαίνεται να λειτουργεί καθημερινά και 365 μέρες τον χρόνο με σύνθεση… “προσωπικού ασφαλείας”», λένε χαριτολογώντας οι ίδιοι οι νοσηλευτές, στους οποίους οφείλονται εκατοντάδες ρεπό και κανονικές άδειες.

«Εάν χορηγηθούν κανονικά τα ρεπό και οι άδειές μας, τότε αρκετές κλινικές θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα», σημειώνουν οι υγειονομικοί του Νοσοκομείου, αναφέροντας ότι εκκρεμούν αρκετά αιτήματα υπαλλήλων της νοσηλευτικής υπηρεσίας, με διαπιστωμένα προβλήματα υγείας ή οικογενειακά προβλήματα για απαλλαγή από τις βάρδιες, τα οποία όμως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όσο δεν υπάρχει ενίσχυση των τμημάτων.

Το εναπομείναν προσωπικό κυριολεκτικά «εξοντώνεται». Συγκεκριμένα οι βάρδιες με 1-2 νοσηλευτές ανά 20-40 ασθενείς είναι η καθημερινή πραγματικότητα σε όλα τα τμήματα. Οι εμβαλωματικές «λύσεις» με 3μηνες αποσπάσεις νοσηλευτών από άλλες μονάδες, φυσικά δεν λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το τελευταίο διάστημα ο οικογενειακός προγραμματισμός πολλών νοσηλευτών έχει πλήρως ανατραπεί, εξαιτίας των εμβόλιμων αλλαγών στο ωράριο. Προκειμένου να καλυφτούν βάρδιες, υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται 12-8 ή 4-12 ώστε να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες σε νευραλγικές κλινικές.

Να σημειωθεί ότι σημαντικές είναι επίσης οι ελλείψεις στο υπόλοιπο προσωπικό. Για παράδειγμα, τεχνολόγοι παρασκευαστές κατηγορίας ΤΕ υπηρετούν 19, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 30. Αντίθετα στην κατηγορία των τεχνολόγων απεικόνισης κλάδου ΤΕ δεν υπηρετεί ούτε ένας, ενώ και οι κενές οργανικές θέσεις στις ψυχιατρικές δομές υπολείπονται κατά 40% τουλάχιστον.

Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες προσλήψεις για την απασχόληση νοσηλευτικού προσωπικού, έγιναν το 2016 μέσω ειδικού προγράμματος απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον δημόσιο τομέα της Υγείας.

«Με εργαζόμενους-λάστιχο δεν γίνεται υγεία» ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που στην τελευταία κινητοποίησή της απαίτησε εκτός από μόνιμο προσωπικό γιατρών, να προκηρυχθούν και μόνιμες θέσεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου