ΤΟΠΙΚΑ

Συγκίνηση για τους σύγχρονους ήρωες

συγκίνηση-για-τους-σύγχρονους-ήρωες-814055

Με τη δέουσα επισημότητα και κατάθεση στεφάνων ολοκληρώθηκε προχθές το διήμερο τιμής στη μνήμη των σφαγιασθέντων προσκόπων του Αϊδινίου, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Μαγνησίας, του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων, της Ενωσης Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Νέας Ιωνίας, 99 χρόνια μετά το τραγικό γεγονός που σφράγισε τη νεότερη ιστορία.

Μετά τη δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Σφαγιασθέντων Προσκόπων Αϊδινίου, όπου αναγνώστηκε το ιστορικό της μέρας από την Ενωση Παλαιών Προσκόπων 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Κώστας Ζέρβας, ένθερμος φίλος του Προσκοπισμού, ο Κώστας Μαγαλιός, περιφερειακός έφορος Προσκόπων Μαγνησίας, ποίημα απήγγειλε η Λευκοθέα Φωτίου, υπαρχηγός της Ενωσης Παλαιών Προσκόπων της Περιφέρειας Μαγνησίας, ενώ για το χρονικό της μεγάλης θυσίας μίλησε ο Τάσος Σαλίων, υπαρχηγός ομάδας προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας, παρουσία του αρχηγού του συστήματος Γιάννη Σκοτεινιώτη και πολλών μελών του Οδηγισμού και του Προσκοπισμού, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία της Μαγδαληνής Αργυράκη, εγγονής του Φιλοκτήτη Αργυράκη, ενός από τους αρχηγούς των τριών ομάδων Προσκόπων που δραστηριοποιούνταν στο Αϊδίνι. Όπως ανέφερε η ίδια, ο παππούς της έκρυψε σε ασφαλές σημείο την οικογένειά του και επέστρεψε στο καθήκον, παρά το γεγονός ότι γνώριζε τι τον περίμενε, έτοιμος να θυσιαστεί για την πατρίδα του.

Την προηγούμενη μέρα, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο 30ο και 16ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, που περιελάμβανε τον ύμνο των Προσκόπων από τη χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων», χαιρετισμούς και αναφορά στο ιστορικό γεγονός της σφαγής των Προσκόπων του Αϊδινίου από τον Δημήτρη Κωνσταντάρα. Ακολούθησαν χοροί από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες», προβολή βίντεο από τη σφαγή των Προσκόπων, χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας« Το Εγγλεζονήσι», αναμνήσεις από τη Μαγδαληνή Αργυράκη, σμυρναίικα τραγούδια από τον Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων» και χοροί από την «Ενωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου