ΤΟΠΙΚΑ

Στη «σέντρα» και πάλι ο ΕΟΠΥΥ

στη-σέντρα-και-πάλι-ο-εοπυυ-814676

Την αναβολή της ψήφισης του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ ζητά η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, η οποία εκπροσωπεί τις ψυχιατρικές κλινικές σ’ όλη την επικράτεια και στον Βόλο.

Η Ενωση καταγγέλλει ότι δεν έχει προηγηθεί με τον ΕΟΠΥΥ καμία διαβούλευση επί του Κανονισμού Παροχών Υγείας και κάνει λόγο για «κατάχρηση εξουσίας», υπογραμμίζοντας πως αγνοεί παντελώς τις διατάξεις του νέου κανονισμού.

«Πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα, πως θα τεθεί προς ψήφιση ο Νέος Ε.Κ.Π.Υ., το περιεχόμενο του οποίου αγνοούμε παντελώς.

Η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος θεωρεί το λιγότερο απαράδεκτο να λειτουργούν τα μέλη της, τα οποία προσφέρουν περισσότερες από 5.000 κλίνες κλειστής νοσηλείας και απασχολούν περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους, σε πλαίσιο το οποίο καθορίζουν κείμενα, στη σύνταξη των οποίων δεν συμμετείχε θεσμικά.

Η μονομερής υπαγόρευση του πλαισίου που θα ορίζει μια συνεργασία, παραπέμπει σε πρακτικές καθεστώτων όπου τα δελτία ειδήσεων ξεκινούν αναφερόμενα σε «εξοχότατους ηγέτες». Αν το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αισθάνονται και επιθυμούν να λειτουργούν ως ηγέτες, οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν τον ορισμό της λέξης. Ηγέτης είναι εκείνος που προπορεύεται άλλων, οι οποίοι ακολουθούν με τη θέλησή τους. Οτιδήποτε πέραν αυτού δεν αποτελεί ηγεσία! Αποτελεί κατάχρηση εξουσίας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση – διαμαρτυρία των ψυχιατρικών κλινικών.

Σύμφωνα με την Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών, από τον Μάρτιο του 2016, που έλαβε επιστολή από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με την οποία ο οργανισμός καλούσε τα θεσμικά όργανα των Παρόχων Υγείας να ορίσουν τους εκπροσώπους που θα συμμετείχαν στη συζήτηση για τη δημιουργία νέων Συμβάσεων με την επιτροπή διαπραγμάτευσης, η οποία είχε μόλις επαναλειτουργήσει, εξακολουθεί να αναμένει την πολυπόθητη πρόσκληση για την εν λόγω συζήτηση.

Παράλληλα την ίδια περίοδο τοποθετήθηκε και αναφορικά με ένα σχέδιο νέου Ε.Κ.Π.Υ., το οποίο είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προς διαβούλευση. Ωστόσο ουδεμία περαιτέρω συζήτηση δεν έγινε έκτοτε για το συγκεκριμένο θέμα.

«Συνεπώς, εξακολουθεί να υφίσταται σύμβαση, η οποία δεν περιγράφει την τρέχουσα συνεργασία, ούτε κατ’ ελάχιστο» αναφέρει η Ενωση στην ίδια ανακοίνωση, θέτοντας το ερώτημα «ποιοι επαΐοντες διαμόρφωσαν τον νέο Ε.Κ.Π.Υ. και κατά πόσο είναι ενήμεροι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός κατά τη λειτουργία του και τη συνεργασία του με τους συμβεβλημένους παρόχους».

Τέλος, η Ενωση σημειώνει: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, που έπληξε και εξακολουθεί να πλήττει την χώρα μας, τα μέλη της Ένωσης Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, αντιλαμβανόμενοι τα οξεία προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι και ο Ασφαλιστικός του Οργανισμός, στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια εξορθολογισμού και ανάκαμψης του συστήματος υγείας. Αν μη τι άλλο, δικαιούμαστε ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση και όχι υπαγορεύσεις και διαταγές» καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο κ. Γιώργο Αλαφούζο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου