ΤΟΠΙΚΑ

Take away «κατακλύζουν» τον Βόλο

take-away-κατακλύζουν-τον-βόλο-815105

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν στον Βόλο και τη Μαγνησία καταστήματα εστίασης take away. Τυροπιτάδικα, καφέ και φαστ φουντ ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης, και προσπαθούν να μοιραστούν την πίτα, ενώ ο τζίρος των επιχειρήσεων συνεχώς κατρακυλά και κάθε χρόνο καταγράφει καινούργιες απώλειες.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2018, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, άνοιξαν 92 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών, εκ των οποίων οι 84 αφορούν σε αυτού του είδους την επιχειρηματικότητα.

Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες με τη χρήση επιδοτούμενων προγραμμάτων «εισβάλουν» στην τοπική αγορά και προσπαθούν να ορθοποδήσουν και να ανατρέψουν τον εφιάλτη της ανεργίας, που εξακολουθεί να καλπάζει σε υψηλά επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγάλος αριθμός των εν λόγω καταστημάτων ανατρέπει το πρόσημο μεταξύ εγγραφών – διαγραφών του συνόλου των επιχειρήσεων στη Μαγνησία, το οποίο εξάλλου έκλεισε με συν 120 επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας το πρώτο τετράμηνο του 2018 άνοιξαν στον Βόλο και ολόκληρο τον νομό 71 καινούργια εμπορικά καταστήματα, ενώ σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται 58, με τις ενάρξεις να καταγράφουν θετικό πρόσημο σε σχέση με τις διαγραφές κατά 13 επιχειρήσεις.

Στη μεταποίηση η εικόνα είναι μοιρασμένη, αφού έγιναν 16 καινούργιες εγγραφές επιχειρήσεων και 15 διαγραφές, ενώ στο τουριστικό τμήμα οι εγγραφές ήταν 35 και οι διαγραφές 21.

Μεγάλες αλλαγές υπήρξαν στο τμήμα υπηρεσιών, όπου σε κάθε δύο εγγραφές επιχειρήσεων γίνεται και μία διαγραφή.

Αναλυτικά στο τμήμα υπηρεσιών άνοιξαν βιβλία και άρχισαν να δραστηριοποιούνται 201 επιχειρήσεις, ενώ σταμάτησαν να λειτουργούν 109 επιχειρήσεις.

Συνολικά σε ολόκληρο το πρώτο τετράμηνο του 2018 οι εγγραφές που έγιναν ήταν 323, ενώ οι διαγραφές 203.

Θετικό ήταν το πρόσημο στην επιχειρηματικότητα και το πρώτο τετράμηνο του 2017, πλην όμως με αισθητά μικρότερη διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Συγκεκριμένα, οι εγγραφές στο εμπορικό τμήμα ήταν 74 και οι διαγραφές 84, ενώ στη μεταποίηση οι εγγραφές ήταν 21 και οι διαγραφές 23, στο τουριστικό τμήμα οι εγγραφές ήταν 29 ενώ οι διαγραφές 35, και στις υπηρεσίες οι εγγραφές ήταν 306 ενώ οι διαγραφές 295. Συνολικά λοιπόν στο α’ τετράμηνο του 2017 το σύνολο των νέων επιχειρήσεων ήταν 306, ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων που κατέβασαν ρολά ήταν 295.

Κατρακύλα στον τζίρο των καταστημάτων

Ο τζίρος, πάντως, των επιχειρήσεων είναι αντιστρόφως ανάλογος σε σχέση με την πορεία της επιχειρηματικότητας. Έλλειψη ρευστότητας και ανελέητη φορολογία «χτυπούν» αλύπητα τις επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να ορθοποδήσουν έχοντας στις πλάτες τους τα συσσωρευμένα προβλήματα της πολύχρονης οικονομικής κρίσης.

Ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Βασίλης Ζαχείλας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επισημαίνει ότι τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά.

Συγκρίνοντας τα στατιστικά στοιχεία του κύκλου εργασιών του α’ τετραμήνου του 2018 σε σχέση με του α’ τετραμήνου του 2017 και έχοντας ως βάση το 2010, χρονιά έναρξης της οικονομικής κρίσης, λέει ότι η παραγωγική βιομηχανία μέτρησε απώλειες στον τζίρο των εγχώριων προϊόντων ύψους 3% ενώ σε σχέση με την έναρξη της οικονομικής κρίσης είδε μείωση ύψους 23,4%.

Αντίστοιχα, ο γενικός δείκτης του κύκλου εργασιών στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο ήταν μείον 3,7% σε σχέση με πέρυσι και μείον 31,4% σε σχέση με το 2010.

Στα καταστήματα με είδη διατροφής αντίστοιχα η μείωση ήταν 3,4% σε σχέση με πέρυσι και 23,21% σε σχέση με το 2010.

Τα πολυκαταστήματα είδαν επίσης τα έσοδά τους να καταγράφουν ζημιές. Από μείον 26,4% του κύκλου εργασιών έφτασαν στο μείον 34,5% (περαιτέρω πτώση 8,1%) σε σχέση με το 2010.

Αντίστοιχα η ένδυση – υπόδηση κατέγραψε απώλειες στον τζίρο ύψους 36,3% έχοντας επιπλέον απώλειες 5,5%.

Τα έπιπλα, τα ηλεκτρικά είδη και ο οικιακός εξοπλισμός έφτασαν να έχουν κύκλο εργασιών μείον 51,4% με νέες απώλειες 5,5%.

Στα βιβλία και τα χαρτικά η μείωση έφτασε στο 15,1% (επιπλέον μείωση 10%), ενώ στις πωλήσεις εκτός καταστημάτων, όπως σε λαϊκές και στο παζάρι, έφτασαν στο -37% με επιπλέον απώλειες 3%, ενώ αξιοσημείωτη είναι και πτώση του τζίρου στα καύσιμα, η οποία έφτασε στο 33,1% από το 32,5%.

«Οι απώλειες στους τζίρους των επιχειρήσεων συνεχίζονται παρά τη συγκράτηση των λουκέτων, η οποία θα φανεί και από τα επόμενα χρόνια αν είναι συγκυριακή ή μόνιμη. Μάλιστα, κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερες σε σχέση με το 2010. Αντιθέτως, οι μεγάλες επιχειρήσεις, η βιομηχανία, μετράει απώλειες μόνο όσον αφορά την εγχώρια αγορά και συγκρατιέται από τις εξαγωγές», αναφέρει ο κ. Ζαχείλας.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «ζητούμενο για τους επαγγελματοβιοτέχνες είναι να δοθεί μία ώθηση στην κατανάλωση ή να δοθούν μέτρα μείωσης της φορολογίας, ώστε οι απώλειες στις βιώσιμες επιχειρήσεις να ισοσταθμιστούν. Οι επιχειρήσεις που άντεξαν όλα αυτά τα χρόνια τις απώλειες, πρέπει επιτέλους να μπουν σε τροχιά ανάπτυξης και να καταγράψουν θετικούς τζίρους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου