ΤΟΠΙΚΑ

Κινδυνεύουν να χάσουν τον γιατρό τους

κινδυνεύουν-να-χάσουν-τον-γιατρό-τους-1476

Κίνδυνος να μείνει εκτός συστήματος δημόσιας υγείας και να μην έχουν πρόσβαση στον γιατρό για το 92% του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου – Ν. Ιωνίας. Μέχρι στιγμής στην Τοπική Ομάδα Υγείας που εδρεύει στο πρώην ΙΚΑ Ν. Ιωνίας, έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μόλις 2.000 ασφαλισμένοι που αντιστοιχούν στο 8% του πληθυσμού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τη συντονίστρια της ΤΟΜΥ Ν. Ιωνίας, κ. Δέσποινα Μπακλατσή, έως τέλος του έτους θα πρέπει να φροντίσουν για την ηλεκτρονική εγγραφή τους στο σύστημα υγείας όλοι οι ασφαλισμένοι. Σε διαφορετική περίπτωση από 1η Ιανουαρίου 2019 όσοι δεν έχουν εγγραφεί, ακόμη κι αν είναι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Από το νέο έτος για να επισκεφθεί κανείς με το βιβλιάριό του γιατρό ειδικότητας θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα και να έχει δηλώσει οικογενειακό γιατρό.

Για να γίνει η εγγραφή, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προσκομίσουν στην ΤΟΜΥ Ν. Ιωνίας φωτοτυπία ταυτότητας και φωτοτυπία λογαριασμού ΔΕΚΟ που να δηλώνει τη διεύθυνση κατοικίας, ενώ θα κληθούν να συμπληρώσουν και μια υπεύθυνη δήλωση.

Προς το παρόν μόλις 2.000 ασφαλισμένοι έχουν φροντίσει για την εγγραφή τους. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες. «Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν και κινδυνεύουν να μείνουν εκτός συστήματος υγείας από το νέο έτος», έκρουσε καμπανάκι κινδύνου η συντονίστρια της ΤΟΜΥ, Δέσποινα Μπακλατσή.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά από τις 4 Ιουνίου ευρύ πρόγραμμα ενημέρωσης κυρίως των ευπαθών ομάδων σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας, προκειμένου όλοι να ενημερωθούν για την υποχρέωση εγγραφής τους και ταυτόχρονα να ενημερωθούν για το περιεχόμενο των εξετάσεων και των εμβολιασμών που μπορούν να κάνουν δωρεάν.

Το πρόγραμμα των ενημερωτικών επισκέψεων, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Νατάσσα Μορφογιάννη θα ξεκινήσει από τα ΚΑΠΗ και θα επεκταθεί στα Κοινωνικά Κέντρα.

Στα ΚΑΠΗ το πρόγραμμα θα εξελιχθεί ως εξής: 4/6 στον Θεόφιλο, 11/6 στον Αγιο Δημήτριο, 18/6 στη Μυτιλήνης, 25/6 στο Αγίου Βασιλείου, 2/7 στο Καισαρείας και 9/7 στου Τσιγάντε. Οι ενημερώσεις θα γίνονται από τις 9 το πρωί έως τις 11 το πρωί.

Τρεις γιατροί για 120 ασθενείς καθημερινά!

Από την ΤΟΜΥ που ξεκίνησε να λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου 2018 εξυπηρετούνται καθημερινά κατά μέσο όρο 90 – 120 ασθενείς που χρειάζονται ιατρική βοήθεια.

Και εξυπηρετούνται όλοι χάρη στην αυταπάρνηση των τριών μόλις γιατρών που υπηρετούν στην ΤΟΜΥ. Πρόκειται για γιατρούς του ΕΣΥ που μετακινήθηκαν στην ΤΟΜΥ για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Κανονικά η ΤΟΜΥ θα έπρεπε να λειτουργεί σε διπλή βάρδια και να υπηρετούν τρεις γιατροί το πρωί και τρεις το απόγευμα. Η ΤΟΜΥ όμως είναι υποστελεχωμένη και ήδη θεωρείται άθλος η πληθώρα των περιστατικών που εξυπηρετούνται σε καθημερινή βάση.

Πολύτιμος συνοδοιπόρος των τριών μόλις γιατρών είναι οι δύο νοσηλεύτριες, δύο επισκέπτριες υγείας, μία κοινωνική λειτουργός και δύο διοικητικοί υπάλληλοι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου