ΤΟΠΙΚΑ

29 παραβάσεις σε σχολικά κυλικεία

29-παραβάσεις-σε-σχολικά-κυλικεία-2025

Συνεχείς ελέγχους σε σχολικά κυλικεία για την προστασία της υγείας των μαθητών πραγματοποίησαν το τρέχον σχολικό έτος οι αστυνομικοί του Σταθμού Τουριστικής Αστυνομίας Βόλου. Οι αστυνομικοί έλεγξαν συνολικά 66 σχολικά κυλικεία και βεβαίωσαν 29 παραβάσεις σε βαθμό πλημμελήματος.

Πρόκειται για παραβάσεις που αφορούσαν στην πώληση απαγορευμένων -σύμφωνα με την υγειονομική διάταξη- ειδών και σε στέρηση της υποχρεωτικής πιστοποίησης του ΕΦΕΤ. Οι αστυνομικοί εντόπισαν να πωλούνται είδη που απαγορεύεται, όπως διάφορα είδη σοκολάτας, ντόνατς και κρουασάν, ενώ σε δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι τα κυλικεία λειτουργούσαν χωρίς άδεια.

Σε όλες τις περιπτώσεις υποβλήθηκαν μηνύσεις στην Εισαγγελία Βόλου και ενημερώθηκαν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες.

Έλεγχοι στα σχολικά κυλικεία πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση κατόπιν διαταγής του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο μέτρων προστασίας των ανήλικων μαθητών. Αφορούν στη νομιμότητα της λειτουργίας τους, τη διάθεση των προβλεπόμενων (από τη σχετική Υγειονομική Διάταξη) καταναλωτικών ειδών στους μαθητές και στην τήρηση της διατίμησης στα οριζόμενα εκ του Νόμου πωλούμενα είδη.

Ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Βόλου ως Αστυνομική υπηρεσία λειτουργεί στο νεόδμητο Αστυνομικό μέγαρο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας στην οδό Ελ. Βενιζέλου 158 στη Νέα Ιωνία Βόλου, με την εδαφική της αρμοδιότητα να καλύπτει όλη τη χερσαία Μαγνησία -εκτός από τα νησιά των Βορείων Σποράδων- και είναι η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για την Τουριστική Αστυνόμευση της περιοχής.

Ως αστυνομική υπηρεσία – θεσμός έχει μακρά ιστορία λειτουργίας και στη Μαγνησία, η οποία είναι κατεξοχήν τουριστική περιοχή. Εφαρμόζει την ισχύουσα τουριστική νομοθεσία, υγειονομικές, αγορανομικές και αστυνομικές διατάξεις και ασκεί έλεγχο όλων των τουριστικών επιχειρήσεων και καταλυμάτων. Ακόμη, ερευνά καταγγελίες και παράπονα περιηγητών και πολιτών και λαμβάνει άμεσα τα προβλεπόμενα μέτρα για τη θεραπεία τους.

Η δραστηριότητα της Τουριστικής Αστυνομίας Βόλου ήταν έντονη και το έτος 2017, όπως προκύπτει και από τα επίσημα περιοδικά στατιστικά στοιχεία του Σταθμού της Τουριστικής Αστυνομίας που εξήχθησαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικότερα κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, αστυνομικοί της Τουριστικής Αστυνομίας συνεργάστηκαν και συγκρότησαν μεικτά κλιμάκια ελέγχων με συναρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία του τουρισμού, όπως η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας, η Δ/νση Εμπορίου & Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, καθώς και με ειδικά κλιμάκια ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ. και από κεντρικές ειδικές υπηρεσίες ελέγχου του Ι.Κ.Α.

Τα στατιστικά στοιχεία

Ειδικότερα, το 2017 προσήχθησαν και καταμηνύθηκαν για επαιτεία 46 άτομα, εκ των οποίων οι 22 ήταν αλλοδαποί, κυρίως Βούλγαροι και Ρουμάνοι.

Για την παράβαση της ελεύθερης – παράνομης κατασκήνωσης σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας -κυρίως του ανατολικού Πηλίου- καταμηνύθηκαν είκοσι δύο άτομα.

Ακόμη, διενεργήθηκαν 198 αυτεπάγγελτοι έλεγχοι -κυρίως σε περιοχές που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον στο Νομό- σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε τουριστικά καταλύματα κάθε μορφής, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, αυτοτελείς τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, κολυμβητικές δεξαμενές, και βεβαιώθηκαν συνολικά 131 παραβάσεις πλημμελήματα και πταίσματα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου